28 Απρ 2020

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ για τα επεισόδια στο ΚΥΤ

Τον απεγκλωβισμό των μεταναστών και τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζητά η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τα επεισόδια στο ΚΥΤ, αναφέρει:

Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια που σημειώνονται από χθες βράδυ στο hotspot στο Βαθύ επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και κατάστασης (παιδιά, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι κλπ) σε άθλιες συνθήκες οι οποίες μάλιστα έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει μέτρα απεγκλωβισμού αλλά και ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία. 

Απαιτείται τώρα: 

Ø Να προχωρήσει σε οργανωμένο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί κι από ‘κει για τις χώρες που επιθυμούν με ναύλωση πλοίων και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία, με προτεραιότητα στις ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες, εγκύους, ασυνόδευτους ανήλικους, οικογένειες κλπ. 

Ø Να παρθούν μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εντός των hotspot ώστε να αποτρέπεται ο συγχρωτισμός, ζεστό νερό, απολυμαντικά κλπ. 

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει απέναντι σε πρόσφυγες - μετανάστες και κατοίκους των νησιών αφού ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, υιοθετεί και στηρίζει τις επαίσχυντες συνθήκες και συμβάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και τα μετατρέπουν σε φυλακές. 

Χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση για: 

§ Να κλείσουν όλα τα κέντρα φυλακές στα νησιά (ενεργά και υπό κατασκευή) 

§ Ε.Ε. και ΟΗΕ να δημιουργήσουν υπηρεσίες υποδοχής και ασύλου στην Τουρκία στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία κι από κει οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβαίνουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους.


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Mε ένα copy paste της ανακοίνωσης της Συμπαράταξης επανααμβάνετε τα ίδια. Για την Γιάρο ή όποιο άλλο ξερονήσι, ούτε το συζητάτε.Στην τελευταία παράγραφο λέτε "Ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. να εγκαταστήσουν στη Τουρκία, υπηρεσίες υποδοχής, καταγραφής και υποβολής ασύλου και από κει να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν". Τα ίδια περίπου λέει και η Χρυσή Αυγή.
"Συνοψίζοντας, οι εισβάλλοντες στην Ελλάδα στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες, είναι παράνομοι μετανάστες και δη, μουσουλμάνοι. Ακόμη και η μετακίνηση των Σύρων νοείται προσφυγική μόνο ως προς την Τουρκία. Κάθε παραπέρα μετακίνησή του από μία ασφαλή χώρα-Τουρκία, σε άλλη επίσης ασφαλή χώρα- Ελλάδα, είναι λαθρομετανάστευση και επομένως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δέχεται αιτήσεις για ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας, ως πρόσφυγες. Η Τουρκία καταφανώς λειτουργεί ως κράτος – human trafficker, προσκαλώντας και διευκολύνοντας χιλιάδες Πακιστανούς, Αφγανούς, Αλγερινούς, Τυνήσιους, Σομαλούς και υποσαχάριους Αφρικανούς,χωρίς βίζα και με φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στην Κωνσταντινούπολη οι οποίοι μεταφέρονται στα παράλια και από εκεί στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου".

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required