5 Αυγ 2020

Οι παρεμβάσεις/ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο

Ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή κατέθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας η Λαϊκή  Συσπείρωση. Οι ερωτήσεις αφορούν στην ανάγκη σωτηρίας και ανάδειξης της ιστορικής κατοικίας του Καπετάν Λαχανά στο Πάνω Βαθύ και στην κατασκευή πάρκινγκ, που θα ανακουφίσει τη περιοχή Βράχος του ίδιου χωριού. 


Επίσης, επανέφερε το θέμα των ζημιών στον αγωγό λυμάτων των Βουρλιωτών που βρίσκεται στο ρέμα που διατρέχει το χωριό και αποτελεί εστία μόλυνσης και δυσοσμίας, χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τέλος, παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση των Τεχνικών Υπηρεσιών για το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης των Μυτιληνιών, ανέδειξε τις κακοτεχνίες και τις ευθύνες του δήμου όσον αφορά την επίβλεψη του έργου, απαίτησε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία ανάθεσης στον επόμενο μειοδότη του διαγωνισμού για την αποπεράτωση και ζήτησε για μια ακόμη φορά την μελέτη του έργου για πληρέστερη ενημέρωση. Αποτέλεσμα της παρέμβασης ήταν η δέσμευση του δημάρχου να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των ενδιαφερόμενο για να γίνει πλήρης ενημέρωση για το έργο. 

Παραθέτουμε τις ερωτήσεις που αφορούν το Πάνω Βαθύ: 

ΣΠΙΤΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑ 
Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού Πάνω Βαθιού βρίσκεται το σπίτι του ήρωα της ελληνικής και σαμιακής επανάστασης του 1821, Καπετάν Λαχανά. 

Το κτίριο πέρα από την ιστορική σημασία που έχει και η οποία από μόνη της είναι σημαντική , έχει και αξιομνημόνευτη και άξια ανάδειξης και διατήρησης αρχιτεκτονική, με χαρακτηριστικά πύργου με αμυντική θωράκιση. 

Το κτίριο έχει ιδιοκτήτες απογόνους του Κ. Λαχανά , οι οποίοι προφανώς αδυνατούν να το αναστηλώσουν και να το συντηρήσουν με συνέπεια να κινδυνεύει πλέον με σταδιακή κατάρρευση. 

Παλαιότερα από όσο γνωρίζουμε είχε γίνει προσπάθεια από τον τότε δήμο Βαθέος να έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες η οποία δεν τελεσφόρησε. 

Επειδή το ζήτημα επείγει λόγω της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτίριο, και μπροστά στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το θέτουμε υπόψη της δημοτικής αρχής και ρωτάμε: Αν την έχει απασχολήσει το θέμα και τι ενέργειες έκανε ή σκοπεύει να κάνει ώστε να βρεθεί τρόπος συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να διασωθεί και να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό ιστορικό μνημείο 

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΒΡΑΧΟΥ 
Μια ολόκληρη γειτονιά στο Πάνω Βαθύ στη περιοχή Βράχος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Ο δρόμος εισόδου στο χωριό από τη συγκεκριμένη γειτονιά , αν και στενός , καταλαμβάνεται από τη μια πλευρά του από  τα σταθμευμένα οχήματα. Με δεδομένο ότι εκ των πραγμάτων οι παραδοσιακοί οικισμοί όπως το πάνω Βαθύ δυσκολεύουν τις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής ενός νοικοκυριού και αποθαρρύνουν τη διαμονή του εκεί, θεωρούμε ότι το πρόβλημα του πάρκινγκ όσο γίνεται εγγύτερα του οικισμού είναι σοβαρό θέμα. 

Το θέτουμε υπόψη της δημοτικής αρχής και ρωτάμε αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ή τι πρόκειται να κάνει ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα δημοτικό πάρκινγκ όσο ακόμη υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα(χωράφια) στο συγκεκριμένο σημείο.

Επιπλέον, η παράταξη προχώρησε σε παρεμβάσεις για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τους δημότες. Συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωση της αναφέρει: 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΣΤ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Παχυμανώλης ενημέρωσε το σώμα για την ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την ανάγκη μαζικών τεστ για τον κορονοϊό στους εργαζόμενους που στεγάζονται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου μετά το κρούσμα που υπήρξε εκεί. Ζήτησε μάλιστα από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει το Δ. .Σ, τι ενέργειες έχει κάνει δεδομένου ότι στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και υπηρεσίες του δήμου. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι οι εργαζόμενοι δεν ανησυχούν και ο ίδιος δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει μοριακά τέστ , γιατί είναι υπόθεση της Περιφέρειας. 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ ΣΤΟΥ ΖΕΡΒΟΥ 
Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για τις απαντήσεις Μηταράκη σε έγγραφό του για την ανάγκη ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μας λέει τίποτα καινούργιο ο υπουργός, αυτά τα έχει ξαναπεί και είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να φτιάξει γιγάντιες φυλακές της Ε.Ε στα νησιά. 

Έχετε τεράστιες ευθύνες τόσο η δημοτική αρχή όσο και όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης διότι μπήκατε στα παζάρια για τον αριθμό των φυλακισμένων και εγκαταλείψατε τη θέση για κανένα χοτ -σποτ στη Σάμο και στα άλλα νησιά». 

Απαντώντας μάλιστα στην τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση μας αιφνιδιάζει με την επιχειρούμενη επέκταση, είπε: «Πάει πολύ να παρουσιάζεστε τώρα ως απατημένοι σύζυγοι, όταν όλοι γνωρίζατε τις κυβερνητικές προθέσεις και γίνατε συνομιλητές της για τον αριθμό αυτών που θα φυλακίζονται». 

«Η μόνη λύση – κατέληξε- που είναι προς το συμφέρον τόσο του λαού του νησιού όσο και των προσφύγων- μεταναστών είναι η θέση: 

· Να κλείσουν και να καταργηθούν οριστικά όλα τα hotspot στα νησιά. Να κλείσει ΤΩΡΑ ο άθλιος καταυλισμός στο Βαθύ. 

· Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες και να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους. 

· Να γίνονται στο εξής όλες οι διαδικασίες καταγραφής – ταυτοποίησης – ασύλου κλπ στην Τουρκία ως πρώτη χώρα εισόδου, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ». 

ΓΙΑ ΤΟ «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» 
Στη συζήτηση για την έγκριση ίδρυσης ΚΕΠ Υγείας στο δήμο η Λαϊκή Συσπείρωση βασιζόμενη στην ίδια την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπογράμμισε ότι «Πρόκειται στη πραγματικότητα για ένα θεσμό - τροχονόμο που θα κατευθύνει τους δημότες σε ιδιωτικές κατά κανόνα παροχές υγείας ή στη φιλανθρωπία για συμπολίτες μας σε ακραία φτώχεια ή σε ΜΚΟ που καιροφυλακτούν χρόνια τώρα να πάρουν χρυσοφόρο μερίδιο στη μοιρασιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». Μιλώντας για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: 

«Πρόκειται για άλλον έναν μηχανισμό που καθιέρωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ώστε να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του στην ενημέρωση, την πρόληψη και την περίθαλψη του λαού. 

Μάλιστα, με τα «ΚΕΠ Υγείας», εκτός των άλλων, προωθείται μια ακόμη αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και επικίνδυνη "καινοτομία". Μη ιατρικό προσωπικό ( οι «πιστοποιημένοι υπάλληλοι» που λέει η εισήγηση) καλείται να δώσει οδηγίες πρόληψης ή να κατευθύνει ασθενείς στη σωστή ιατρική ειδικότητα». 

«Αυτός ο μηχανισμός-υπογράμμισε- όχι μόνο δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικό, αλλά αποτελεί τον προθάλαμο της ανάθεσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους δήμους και από κει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση». 
«Σήμερα και στη χώρα μας- συνέχισε- υπάρχει η επιστημονική γνώση και το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για να παράσχει πλήρη ιατρική κάλυψη στο λαό. 

Πάνω απ’ όλα υπάρχει πλούτος από τη δουλειά όλων των εργαζόμενων για να καλύψει όλες τις ανάγκες με μια προϋπόθεση : Να φύγει από τη μέση το κέρδος των λίγων και να κατευθυνθούν οι απαραίτητοι πόροι στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα αγροτικά και περιφερειακά Ιατρεία, για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του λαού.» 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ 
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αρχικά θετική και ψήφισε την ανάγκη ίδρυσης Γενικού Λυκείου στην δημοτική Περιφέρεια Πυθαγορείου, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις: 
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε σχετικά: «Το σχολείο που ζητάμε δεν πρέπει να είναι ένα σχολείο όπως – όπως, εκ των ενόντων, ένα ακόμη σχολείο μειωμένων απαιτήσεων, ένα υποβαθμισμένο σχολείο με εξαρχής κτιριακό πρόβλημα και με ελλιπές διδακτικό προσωπικό. 

Επομένως στο αίτημά μας προς το υπουργείο παιδείας, θα πρέπει ρητά και κατηγορηματικά να μπαίνουν αυτές οι βασικές προϋποθέσεις. Δηλαδή νέα κτιριακή υποδομή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, σύγχρονο οργανισμό και προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών καθώς και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, φύλακες κλπ), για την εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία του. 

Διότι πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή της ίδρυσης νέων σχολικών μονάδων. Έχουν ήδη προχωρήσει σε καταργήσεις σχολείων και σε συγχωνεύσεις άλλων. 

Γι’ αυτό περικόπτουν δραματικά τις δαπάνες για τη παιδεία, δεν προσλαμβάνουν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, γι’ αυτό έχουν κόψει τη χρηματοδότηση κατά 65%, ακόμα και των σχολικών επιτροπών για συντηρήσεις και λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων. 

Επισήμανε, τέλος, ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει συζητηθεί με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών που ζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και γνωρίζουν τις ανάγκες που υπάρχουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required