9 Οκτ 2020

Έκκληση για ανάληψη επείγουσας δράσης στα νησιά του Αιγαίου κάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Έκκληση για ανάληψη επείγουσας δράσης για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στο Καρά Τεπέ, αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενόψει του χειμώνα, κάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στη σημερινή ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης στη Γενεύη.

Όπως επισήμανε, στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ υπάρχουν «κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών», τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι χτεσινές βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση για τους διαμένοντες στη δομή έκτακτης ανάγκης, καθώς κάποιοι είδαν τις σκηνές του να πλημμυρίζουν από τα νερά.

Ο διεθνής οργανισμός διένειμε κατά προτεραιότητα μουσαμάδες στους ανθρώπους που οι σκηνές τους επηρεάστηκαν από τη βροχή, ενώ θα εφοδιάσει τη δομή με χαλίκι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στις περιοχές που υπάρχουν σκηνές και κοινοί χώροι. Επίσης, ενόψει του χειμώνα θα παράσχει πακέτα με υλικό μόνωσης, παλέτες για τα δάπεδα και κόντρα πλακέ για τις οικογενειακές σκηνές.

«Παρόλα αυτά, οι παραπάνω είναι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που δεν μπορούν να θεωρούνται κατάλληλες ή επαρκείς για να αντέξουν το χειμώνα. Έχουμε τονίσει στις αρχές ότι χρειάζονται προσπάθειες μεγάλης κλίμακας, που να περιλαμβάνουν την έγκαιρη εξασφάλιση κατάλληλου συστήματος αποστράγγισης σε ολόκληρη τη δομή και τη διασφάλιση πιο κατάλληλων λύσεων για τη στέγαση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για περισσότερες μεταφορές στην ενδοχώρα σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης», επισημάνθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Επίσης, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του σχεδιασμού της κυβέρνησης να κλείσουν η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ και η δομή στο ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, που στεγάζουν ευάλωτους.

«Μέχρι να εξασφαλιστούν πιο ολοκληρωμένες και αξιοπρεπείς λύσεις, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων», σημειώθηκε.

Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού και των βροχοπτώσεων, η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας έμφαση επίσης στη Σάμο, «όπου σχεδόν 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε ανεπαρκείς συνθήκες υπερσυνωστισμού, οι περισσότεροι κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα στο δάσος, έξω από το κέντρο υποδοχής που έχει χωρητικότητα για 650 άτομα».

Τέλος, η εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς οργανισμού χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτόν τον μήνα για να μειωθεί ο υπερσυνωστισμός στα κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, μέσα από μεταφορές των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στην ενδοχώρα, υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required