13 Νοε 2020

Επίκαιρη Ερώτηση Α. Μιχαηλίδη: «Ανάγκη άμεσης στήριξης των σεισμόπληκτων στη Σάμο»

Άμεση στήριξη των σεισμόπληκτων στη Σάμο ζητά ο αναπλ. τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Μιχαηλίδης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών.

"Ο σεισμός που έπληξε με σφοδρότητα τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσε, πέρα της τραγικής απώλειας δύο κατοίκων, σοβαρότατα προβλήματα σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, υποδομές και δημόσια κτίρια και είχε δυσμενέστατες συνέπειες για την ασφάλεια, την υγεία, την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή των κατοίκων του νησιού. Το εν εξελίξει δριμύ δεύτερο κύμα της πανδημίας και η επιβολή καραντίνας σε όλη τη χώρα από τις 7/11/20 επιδεινώνουν εκθετικά την κατάσταση στη Σάμο.

H μέχρι τώρα ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πολλαπλές και επείγουσες ανάγκες της πληγείσας τοπικής κοινωνίας είναι πρόδηλα ελλειμματική. Τα μέτρα στήριξης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 9/11/20 είναι σαφώς ανεπαρκή, ενώ σε κάθε περίπτωση έχουν ένα μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα που δεν απαντά στις επείγουσες βιοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά, επί 3.300 ελέγχων περίπου 2.100 κτίρια είχαν κριθεί προσωρινά ακατάλληλα. Υπό το φόβο ισχυρών μετασεισμών ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται με απόφαση των τοπικών Δήμων, ενώ περίπου 400 κάτοικοι δεν μπορούν να μείνουν στις οικίες τους.

Ταυτόχρονα, η χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες, βάσει της διαδικασίας της ΚΥΑ 33682/16-5-19, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Επιπροσθέτως, δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η πρόθεση χορήγησης έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες κατά το πρότυπο εκείνου που χορηγήθηκε πρόσφατα στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας (ΦΕΚ 161/ Α΄/22-8-20).

Επειδή ο πρόσφατος σεισμός που έπληξε τη Σάμο δημιούργησε σοβαρότατες δυσχέρειες σε μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο, πέραν της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης, έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας και ανακούφισης προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες βιοπορισμού, στέγασης και επισκευής κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτά τον Υπουργό:

 

-Πότε αναμένεται η καταβολή του επιδόματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στους πληγέντες του σεισμού της Σάμου;

-Προτίθεται να χορηγήσει πρόσθετη, εφάπαξ ενίσχυσης στη λογική όσων προβλέπονται στο Μέρος Ε΄ του ΦΕΚ 161/ Α΄/22-8-20;

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης στήριξης των σεισμόπληκτων στη Σάμο»
Ο σεισμός που έπληξε με σφοδρότητα τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσε, πέρα της τραγικής απώλειας δύο κατοίκων, σοβαρότατα προβλήματα σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, υποδομές και δημόσια κτίρια και είχε δυσμενέστατες συνέπειες για την ασφάλεια, την υγεία, την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή των κατοίκων του νησιού. Το εν εξελίξει δριμύ δεύτερο κύμα της πανδημίας και η επιβολή καραντίνας σε όλη τη χώρα από τις 7/11/20 επιδεινώνουν εκθετικά την κατάσταση στη Σάμο.
H μέχρι τώρα ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πολλαπλές και επείγουσες ανάγκες της πληγείσας τοπικής κοινωνίας είναι πρόδηλα ελλειμματική. Τα μέτρα στήριξης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 9/11/20 είναι σαφώς ανεπαρκή, ενώ σε κάθε περίπτωση έχουν ένα μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα που δεν απαντά στις επείγουσες βιοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά, επί 3.300 ελέγχων περίπου 2.100 κτίρια είχαν κριθεί προσωρινά ακατάλληλα. Υπό το φόβο ισχυρών μετασεισμών ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται με απόφαση των τοπικών Δήμων, ενώ περίπου 400 κάτοικοι δεν μπορούν να μείνουν στις οικίες τους. Ταυτόχρονα, η χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες, βάσει της διαδικασίας της ΚΥΑ 33682/16-5-19, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Επιπροσθέτως, δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η πρόθεση χορήγησης έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες κατά το πρότυπο εκείνου που χορηγήθηκε πρόσφατα στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας (ΦΕΚ 161/ Α΄/22-8-20).
Επειδή ο πρόσφατος σεισμός που έπληξε τη Σάμο δημιούργησε σοβαρότατες δυσχέρειες σε μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο, πέραν της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης, έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας και ανακούφισης προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες βιοπορισμού, στέγασης και επισκευής κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός
1. Πότε αναμένεται η καταβολή του επιδόματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στους πληγέντες του σεισμού της Σάμου;
2. Προτίθεται να χορηγήσει πρόσθετη, εφάπαξ ενίσχυσης στη λογική όσων προβλέπονται στο Μέρος Ε΄ του ΦΕΚ 161/ Α΄/22-8-20;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχαηλίδης Ανδρέας"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required