4 Νοε 2020

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σάμου - Ποια μέτρα θα ζητήσει από την Κυβέρνηση

Σύσκεψη του ΔΣ με συμμετοχή και φορέων, με σκοπό τη  λήψη  αποφάσεων για προτεινόμενα μέτρα όσο αφορά  τις  επιπτώσεις  του  σεισμού/τσουνάμι  της  30ης Οκτωβρίου 2020 στις επιχειρήσεις της Σάμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα
 στο επιμελητήριο Σάμου. 
 

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν σειρά μέτρων που θα προταθούν στην κυβέρνηση όπως:

 

Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων επιχειρήσεων εξοπλισμού, επαγγελματικών αυτοκινήτων, και , μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

 

Να δοθεί άμεσα έκτακτη επιδότηση, σε πρώτη φάση, ύψους τουλάχιστον 10.000,00 ευρώ, σε κάθε πληγείσα επιχείρηση, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατία .


Κούρεμα υποχρεώσεων και δανείων ( κεφάλαιο ) .

 

Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) , που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. 


Να γίνει ένταξη των πληγεισών επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις για τις οφειλές πάσης φύσεως στο Δημόσιο, όπως και ένταξη - για όσες δεν έχουν ήδη ωφεληθεί - στα μέτρα covid, όπως αυτό της εττιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Να γίνει αναστολή δόσεων έως 30/6/2021 για οφειλές προς την Εφορία. Με πάγωμα των χρεών των επιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και νέα ρύθμιση αυτών σε πολλές δόσεις . Ταυτόχρονα πάγωμα των κάθε είδους πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες.

 

Να υπάρξει απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

 

Να υπάρξει επιδότηση Ενοικίου για μετεγκατάσταση σε νέο χώρο είτε για την παραμονή στον υπάρχον μέχρι την περάτωση των εργασιών επισκευής.

 

Να αποφασιστεί αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών επιπλέον. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία, αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021

 

Να υπάρξει άμεση χορήγηση άτοκων δανείων διάρκειας τουλάχιστον 60 μηνών στο 50% του τζίρου της επιχείρησης.

 

Να γίνει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% για διάρκεια 1 έτος τουλάχιστον,  με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

Να υπάρξει απαλλαγή από Φ.Π.Α. για τουλάχιστον έξι (6) μήνες.

 

Να γίνει άμεση εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται σε ώριμη φάση. Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για αυτή την εκταμίευση, αλλά παρατηρείται καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών.  


Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid στην να δοθεί άμεση προτεραιότητα στο νησί της Σάμου. 


Να ελπίσουμε η κυβέρνηση να σταθεί αρωγός του νησιού μας που πλήττεται εδώ και χρόνια από συνεχείς καταστροφές πριν είναι αργά, πριν καταστραφεί ολοκληρωτικά η οικονομία της Σάμου και ζήσουμε χειρότερες πρωτόγνωρες καταστάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required