20 Νοε 2020

"Η Σάμος αλλάΖΕΙ": «Κε πρωθυπουργέ, η Σάμος δεν άντεξε»

Την εκτίμηση πως στη Σάμο πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διεκδίκησης των τοπικών θεσμικών φορέων όχι μόνο της γρήγορης αποκατάστασης των καταστροφικών επιπτώσεων του σεισμού (άμεσες αποζημιώσεις πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων, ανακατασκευή σχολείων και δημόσιων υποδομών), αλλά και τη διεκδίκηση και εκπόνηση ενός ειδικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου με μελετημένο Σχέδιο, εξειδικευμένο Πρόγραμμα, επιπλέον προσδιορισμένους χρηματοδοτικούς Πόρους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πέραν των υπαρχόντων οριζόντιων και οραματική Διεύθυνση, εκφράζει η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ.

Η παράταξη αναφέρει:

Πέρασαν 3 εβδομάδες από τον φονικό καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός  ήλθε, είδε και απήλθε, μοιράζοντας συμπάθεια και με τη ρήση του «η Σάμος άντεξε» ξεμπέρδεψε.

Γι’ αυτό 21 ημέρες από το σεισμό η Σάμος ακόμη δεν έχει κηρυχθεί ως σεισμόπληκτο νησί.

Κι ας είχαμε θύματα 2 αδικοχαμένα παιδιά κάτω από τη λαιμητόμο των ετοιμόρροπων επικίνδυνων κτιρίων κι ας υπάρχουν πάνω από 2000 κτίρια «κίτρινα» από τον Α’ βάθμιο μετασεισμικό έλεγχο, εκατοντάδες οικογένειες συμπολιτών μας άστεγοι σε ξενοδοχεία-συγγενείς-φίλους, δεκάδες σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια ακατάλληλα να υποδεχθούν μαθητές και φοιτητές, μεγάλες καταστροφές σε εκκλησίες και σε παραδοσιακά κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας, λιμάνια και δρόμοι που «άνοιξαν» και εκατοντάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από το σεισμό είτε από το τσουνάμι.

Ένας δραματικός απολογισμός με μεγάλες  καταστροφές και σε δημόσιες υποδομές και σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις.

Άρα κ. πρωθυπουργέ η Σάμος δεν άντεξε.

Επλήγη όλο το νησί από ένα πολύ μεγάλο σεισμό (7 R) που επέφερε τεράστιες ζημιές και αν η Σάμος αφεθεί στα συνηθισμένα μέτρα που ισχύουν για συνήθεις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες) θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη με δυσοίωνο μέλλον, που όλοι το απευχόμαστε.

Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι στη Σάμο. Και είναι πράγματι λυπηρό ότι δεν έχει συγκληθεί 20 ημέρες μετά το σεισμό ούτε μία κοινή σύσκεψη μεταξύ του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του Δήμου Δυτικής Σάμου, της Περιφερειακής Ενότητας και του βουλευτή.  

Δεν υπάρχει, έστω μια κοινή επιστολή με υπογραφή από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της Σάμου. Ούτε ένα Συμβούλιο Δημοτικό ή περιφερειακό να εκφράσει το διεκδικητικό πλαίσιο της Σάμου.

Εκτιμούμε λοιπόν ότι στη Σάμο πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διεκδίκησης των τοπικών θεσμικών φορέων (Δήμων, περιφέρειας, παραγωγικών τάξεων και επιστημονικών φορέων) όχι μόνο της γρήγορης αποκατάστασης των καταστροφικών επιπτώσεων του σεισμού (άμεσες αποζημιώσεις πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων, ανακατασκευή σχολείων και δημόσιων υποδομών) αλλά και την διεκδίκηση και εκπόνηση ενός ειδικού Προγράμματος Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου με μελετημένο Σχέδιο, εξειδικευμένο Πρόγραμμα, επιπλέον προσδιορισμένους χρηματοδοτικούς Πόρους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πέραν των υπαρχόντων οριζόντιων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) και οραματική Διεύθυνση.

Πρέπει η Πολιτεία (Κυβέρνηση, δημόσιοι φορείς που ασχολούνται με τις φυσικές καταστροφές)  να καταλάβει ότι στη Σάμο δεν συνέβη μια ακόμη φυσική καταστροφή, που πέρασε. Ο σεισμός στο Σάμο θα αφήσει ανεξίτηλα για πολλά χρόνια το πέρασμά του. Χρειάζεται, και λόγω του επερχόμενου χειμώνα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της καταγραφής και των ελέγχων.

Δεν μπορεί η Σάμος να περιμένει να ολοκληρωθεί ο Β’ βάθμιος μετασεισμικός έλεγχος (κοντά στα Χριστούγεννα) για να βγει η ΚΥΑ οριοθέτησης και κήρυξης της Σάμου ως σεισμόπληκτης. Η Σάμος επλήγη από το σεισμό σε ολόκληρο το νησί και η κήρυξη  ως σεισμόπληκτης με ΚΥΑ έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Άμεσα η Βουλή να νομοθετήσει με σχετικές τροπολογίες.

Η καθυστέρηση της κήρυξης της Σάμου ως σεισμόπληκτης είναι προϋπόθεση και πάει πίσω χρονικά και τις αποζημιώσεις σε πληγείσες επιχειρήσεις και  την αποκατάσταση των κτιρίων που οι συμπολίτες μας πρέπει να επισκευάσουν και τις αποφάσεις για τη στέγαση των αστέγων συμπολιτών μας.

Παράλληλα, πρέπει η Πολιτεία να συστήσει εδώ στη Σάμο αυτοτελή Κρατική Υπηρεσία στελεχωμένη με επάρκεια, που θα είναι εξουσιοδοτημένη για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την υποστήριξη των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου.

Αφήνουμε τελευταία την υπόθεση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων,  που πολλά επικρέμονται  ως λαιμητόμοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να θρηνήσουμε και άλλους  συνανθρώπους μας.  Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 1929 (!!) για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων  & επικίνδυνων κτιρίων όσον αφορά τις διαδικασίες, την χρηματοδότηση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και οι Δήμοι να προχωρήσουν στην άρση της επικινδυνότητάς τους.

Τέλος να εκφράσουμε και ως δημοτική παράταξη τις ευχαριστίες σε όλους τους συμπολίτες μας και φορείς που συνδράμουν παντοιοτρόπως σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Σάμος. 

 


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Από Προγράμματα Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μας έχει χορτάσει το Συριζαίϊκο.
Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060.
Για το ΕΣΥ δεν αγόρασε ούτε σεντόνι και τώρα εν μέσω πανδημίας, με θράσος κουνάει το δάχτυλο.Το ΠΑΣΟΚ έκτισε 10 κοσμήματα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία και 200 κεντρα υγείας. Ο Σύριζα εγκαινίασε τα Fake εκδοτήρια του μετρό της Θεσσαλονίκης.
Ανείπωτη η χαρά τους όσο αυξάνονται τα θύματα και όσο συμβαίνουν καταστροφές. Ευχή και στόχος τους η καταστροφή στην οποία έχουν επενδύσει όπως έλεγε και η Ρόζα Λούξεμπουργκ. "Στην αστική κοινωνία ο ρόλος της Αριστεράς είναι ο ρόλος του κόμματος αντιπολίτευσης. Σε κόμμα εξουσίας επιτρέπεται να υψωθεί μόνο πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους".Με λίγα λόγια, να γίνουν όλα ρημαδιό και μέσα από τα αποκαϊδια, να πάρουμε και την εξουσία, που είναι διακαής πόθος και της Περιστέρας, Μπέτυ επί το λαϊκώτερον.Όποιοι πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτελέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση εποικοδομητικά έπεσαν έξω. Η στροφή στην σοσιαλδημοκρατία και η άσκηση μιας κεντρογενούς πολιτικής έμεινε στις υποσχέσεις προς τους γεφυροποιούς που αναζητούσαν άλλοθι για την επιλογή τους να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση που σήμερα έχει η χώρα είναι αυτή που ο κόσμος βλέπει και η Κουμουνδούρου μέσα από την τακτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος του κόμματος κινείται στη γραμμή του Παύλου Πολάκη και έχει ως βάση την στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων αλλά και όλων όσοι συμβάλλουν στην διαχείριση των κρίσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αδυνατεί να αποδεχθεί ότι γίνεται διαχείριση μιας κρίσης που τείνει να οδηγήσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη σε μια άνευ προηγουμένου δυσμενή εξέλιξη τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία. Και για το λόγο αυτό βάλει κατά όσων μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Στόχος να μην κερδίζει πόντους η κυβέρνηση στην κοινωνία. Μπροστά σε αυτή την απόφαση ουδείς δύναται να μείνει αλώβητος. Άλλωστε η γραμμή Πολάκη είναι κυρίαρχη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο επίσης στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού έσπευσε μάλιστα να επικαλεστεί στέλεχος του κόμματος που είχε δεχθεί κριτική για αναρτήσεις του σε βάρος της επιστημονικής ομάδας που διαχειρίζεται την υπόθεση του κορονοϊού. Επανέφερε μάλιστα ανάρτηση του Απριλίου κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη του πολιτικού ρόλου κάποιων μελών της επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required