16 Δεκ 2020

€3,5 εκατ. η πρώτη εκτίμηση για τις ασφαλισμένες ζημιές από τον σεισμό στη Σάμο

Στα €3,5 εκατ. εκτιμάται συνολικά το ύψος των 191 ζημιών που αναγγέλθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες, μετά τη σεισμική ακολουθία στη Σάμο, όπου το κύριο γεγονός συνέβη στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Το παραπάνω προκύπτει από την έρευνα της ΕΑΕΕ, στην οποία συμμετείχαν 22 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη της, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 94,4% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας (κλάδοι 8. Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως, 9. Λοιπών ζημιών αγαθών και 16. Διαφόρων χρηματικών απωλειών).

Ειδικότερα, όσον αφορά τον κλάδο περιουσίας, οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες) με συνολική ασφαλισμένη αξία €114,3 εκατ. σε περιοχές που υπήρχαν συνολικά ασφαλισμένα κεφάλαια έναντι κινδύνου σεισμού ύψους €614 εκατ. Γεωγραφικά, τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στην Σάμο, όμως αναφέρθηκαν ζημιές και στη Χίο, στην Ικαρία, στους Φούρνους και στην Αττική.

Δηλώθηκαν συνολικά 180 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση €3.462.790 , άρα η μέση δηλωθείσα ζημία (προ απαλλαγών) υπολογίζεται στα €19.238. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν €2.220.032.

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 11 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα €21.300, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα €1.936.

Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα €20.100. Το σύνολο της ασφαλισμένης αξίας των αυτοκινήτων που επλήγησαν ανέρχεται σε €64.800. Το σύνολο των ζημιών που δηλώθηκαν, εντοπίζονται στην Σάμο.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε: «Μέσα στο 2020 είχαμε ακόμη μία φυσική καταστροφή, αυτή τη φορά σεισμική δόνηση που επηρέασε κυρίως τη Σάμο αλλά και τα γύρω νησιά. Και σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική αγορά απέδειξε ότι διαθέτει την οργάνωση, την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και άμεσα την καταγραφή των ζημιών και τις αιτήσεις αποζημιώσεων των ασφαλισμένων.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι μεταξύ των 6 πιο σεισμογενών χωρών στον κόσμο. Παρόλ’ αυτά η περιουσία των πολιτών είναι πρακτικά ανασφάλιστη, καθώς μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.ά. Και αυτό αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Σάμου, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 1000 ζημιές σε κατοικίες έχουν καταγραφεί από τους αρμόδιους φορείς. Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να κλείσει το κενό προστασίας στη χώρα μας, δηλαδή να ασφαλιστούν και να προστατεύσουν την περιουσία τους περισσότεροι πολίτες».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required