4 Δεκ 2020

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Για το θέμα του σεισμού στη Σάμο, την αντισεισμική προστασία των κτιρίων και τις επιπτώσεις που είχε η σεισμική δόνηση της 30ής Οκτωβρίου αναφέρθηκε στο «Radio Café 102,4» ο  καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

 

«Ο σεισμός είναι ένα κυρίαρχο φαινόμενο από άποψη επιπτώσεων, επιδράσεων στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη ψυχολογία, που δεν μας προειδοποιεί, σε σχέση με τα άλλα φαινόμενα και τους φυσικούς κινδύνους. Το φαινόμενο ήταν εντάσεως 7 ρίχτερ και υπήρξε συνολική επίδραση με φαινόμενα που είναι συσσωρευμένα όπως, κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις εδαφών, άνοδο της Σάμου σε ορισμένες περιοχές κατά 25 εκατοστά, καταρρεύσεις οικοδομών και μνημείων, ένα σύνολο πραγμάτων που θα πρέπει να διερευνήσουμε για να διαφυλάξουμε τη ζωή των κατοίκων, την οικονομική πορεία, την κοινωνική ηρεμία και να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε ο κ. Λέκκας.

 

Αναφερόμενος στη μετασεισμική ακολουθία ανέφερε πως έχουν καταγραφεί πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί, οι περισσότεροι μικρού μεγέθους, τα επίκεντρα των οποίων περιγράφουν το υποθαλάσσιο ρήγμα.

 

Όσον αφορά την αρχική εκτίμηση του σεισμού ο κ. Λέκκας είπε: «Όταν έχουμε έναν σεισμό πρέπει να έχουμε από την πρώτη στιγμή άμεσα αντίληψη του μεγέθους, γιατί μέσα από αναγωγές καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις. Αυτό το μέγεθος που δίνεται στα πρώτα λεπτά, είναι με αυτόματα συστήματα, που υπολογίζουν παραμέτρους και έχουν μεγάλο περιθώριο λάθους. Όταν μετράμε ένα φαινόμενο υπάρχει η θεωρία του λάθους. Αρχικά το μέγεθος είναι διαφοροποιημένο».

 

Για την αντισεισμική θωράκιση τω κτιρίων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε πως από το 1995 στην Ελλάδα υπάρχουν καλές κατασκευές. «Το 1926 δημιουργήθηκε ο πρώτος Κανονισμός και τέθηκαν οι βάσεις. Το 1984 είχαμε τον καινούργιο Αντισεισμικό Κανονισμό με γνώσεις που είχαμε, απόρροια εργασίας δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών, που ήταν από τους καλύτερους στον κόσμο. Μετά από κάθε μεγάλο σεισμό, βλέπουμε τύπους ζημιών και ο Κανονισμός ενισχύεται και αναβαθμίζεται. Από τότε έχουμε 4 αναβαθμίσεις και το 2002 φτάσαμε να έχουμε έναν προηγμένο Αντισεισμικό Κανονισμό. Ο ΟΑΣΠ θεσμοθέτησε και κανονισμούς για τους οποίους έχουν μοχθήσει μηχανικοί να τον συντάξουν και αφορά κτίρια που έχουν πάθει βλάβες. Για όλες τις επισκευές που γίνονται, έχουμε τα εργαλεία για να πετύχουμε κάτι σημαντικό. Υπάρχουν παλιά διάσπαρτα κτίρια σε όλη την Ελλάδα, για τα οποία δεν μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα», ανέφερε.

 

Τέλος, τόνισε πως κατέθεσε στη δημοτική αρχή της Σάμου δύο προτάσεις για το πως θα πρέπει, με τα νέα δεδομένα, να δομηθεί η πόλη με αναπτυξιακές δράσεις. «Να δώσουμε αίσθηση ασφάλειας στον κόσμο μέσω εκπόνησης δύο μελετών, που διασφαλίζουν την ανάπτυξη και θα αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από τον σεισμό», είπε ο κ. Λέκκας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required