11 Ιαν 2021

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου του κυβερνητικού κλιμακίου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στη Σάμο.

 

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στη Σάμο, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είπε:

 

«Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των δήμων και των υποδομών. Η αυτοψία και οι επισκέψεις αφορούσαν περιοχές που έχουν προετοιμαστεί για να προχωρήσουμε με τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια και να δούμε τις αποκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν σε λιμάνια. Στις συναντήσεις που έχουν γίνει όλη αυτήν την περίοδο έχουμε προχωρήσει σε σειρά μέτρων, που αφορά τη χρηματοδότηση πόρων προς την αυτοδιοίκηση και τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων. Είμαστε σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και σαν υπουργείο Οικονομικών είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε όπου χρειαστεί. Έχουμε, ήδη, διοχετεύσει πόρους 2,5 εκ. και πλέον προς τους δήμους και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί 1 εκ. για υποδομές και τα λιμάνια. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να προλάβουμε το νησί να αποκτήσει κανονικότητα, έχοντας μπροστά μια σεζόν και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ευρύτερη ανασυγκρότηση στο νησί».

 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του νομού, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης ανέφερε: «Πριν δύο μήνες ο Πρωθυπουργός, από εδώ, εξήγγειλε πως τάχιστα θα γίνει η επούλωση των πληγών, η αποκατάσταση και η ανάπτυξη, κάτι που υλοποιείται με τάχιστους ρυθμού. Ο κ. Τριαντόπουλος και οι γενικοί γραμματείς, εκπροσωπούν όλους τους τομείς της Κυβέρνησης που εμπλέκονται στην αναδόμηση του νησιού. Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν μια εξαιρετική επιλογή για να συντονίσει το έργο, να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση που συνεπάγεται και το καλοκαίρι το νησί να βρεθεί σε νέα κατάσταση».

 

Στο θέμα των κατεδαφίσεων και στην ανάγκη ανέγερσης κτηρίων που θα ταιριάζουν με την οικιστική αισθητική αναφέρθηκε γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης. 


«Πραγματοποιήσαμε αυτοψία στους οικισμούς της Σάμου και διαπιστώσαμε τα προβλήματα σε υποδομές και στο δομημένο περιβάλλον. Ο σεισμός έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, με μεγάλα προβλήματα σε κατασκευές και στη λειτουργία των οικισμών.


Πρώτη μας προτεραιότητα να παρέμβουμε στην περιοχή με νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια, που θα θεσμοθετηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Κρίσιμο σημείο είναι οι οικισμοί  της Σάμου, γιατί έχουν μια ταυτότητα που πρέπει να διατηρηθεί.  Το κρίσιμο δεν είναι να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να γίνουν νέα κτηριακά αναπτύγματα, που να μην ταιριάζουν με την οικιστική αισθητική. Στόχος είναι να δούμε τους μορφολογικούς κανόνες και να διατηρηθεί η φυσιογνωμία. Επίσης, κρίσιμο στοιχείο είναι και οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που έπαθαν ζημιές και θα εξετάσουμε σε συνεργασία με ειδικούς τον τρόπο που θα γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης. Τέλος, είδαμε ζητήματα για τις υποδομές, όπως τα λιμάνια και το οδικό δίκτυο. Έχουν εντοπιστεί πολλά ζητήματα με κατολισθήσεις, στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να αντιμετωπιστεί».

 

Φωτογραφία: «Σαμιακόν Βήμα»


Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στην Καλαμάτα, η οποία αναμορφώθηκε σε μια νέα περιοχή με θετικά χαρακτηριστικά, «κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και στη Σάμο», όπως είπε. «Θα υπογράψουμε σύμβαση με την Περιφέρεια για να διορθώσουμε και να κατασκευάσουμε νέες λιμενικές υποδομές και να έχουμε καλύτερες λιμενικές εξυπηρετήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, αφού ευχαρίστησε το κλιμάκιο επισήμανε: "Μένω στην υπόσχεση σας, πως θα εξασφαλιστούν τα 10 εκ. που χρειαζόμαστε. Από αυτά που είδατε, πολλά δεν μπορούν να περιμένουν», είπε, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τριαντόπουλο ζήτησε να μάθει πότε θα καταβληθεί το 20% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με τον  γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών να απαντά: «Εντός των επόμενων δέκα ημερών".


Φωτογραφία: «Σαμιακόν Βήμα»
 

Στην ανάγκη να υπάρξει αποκατάσταση πριν το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης. «Η προσπάθεια συνεργασίας ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή. Τα αντανακλαστικά είναι ορατά, το αποτέλεσμα δεδομένο και έχει μεγάλη σημασία να συντομεύσουμε τον χρόνο. Ο χρόνος έχει να κάνει με τις διαδικασίες, να τηρηθούν οι προϋποθέσεις, να κρατηθεί η φυσιογνωμία του νησιού, ώστε ο σεισμός να μην αφήσει λαβωματιές. Έρχεται η τουριστική περίοδος και πρέπει να τρέξουμε. Απαιτείται υπομονή και από πλευρά μας πολύ δουλειά. Όταν έχουμε συμπαράσταση και τα οικονομικά μεγέθη που είναι ήδη εξασφαλισμένα, θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έργο που έχουμε αναλάβει». 

 

Τέλος, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος. «Η Κυβέρνηση είναι δίπλα μας. Προτεραιότητα για εμάς είναι οι πληγέντες, οι άνθρωποι, τα παιδιά, που έχασαν τα κτήριά τους. Η  κοινωνία δείχνει συνεργασία. Δεν στέγνωσαν γρήγορα τα δάκρυα. Οι Σαμιώτες παραμένουμε εδώ και έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required