28 Ιουν 2021

Μετονομασία Δήμου Ανατολικής Σάμου - Τι απόφαση είχε λάβει η Επιτροπή Διαβούλευσης

Επανέρχεται το θέμα μετονομασίας του Δήμου Ανατολικής Σάμου που είχε απασχολήσει στις αρχές του 2020 συγκεντρώνοντας θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις. Πρόκειται για το πρώτο θέμα συζήτησης στην αποψινή (διά μέσω τηλεδιάσκεψης), συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου.


Την εισήγηση του θέματος έχει αναλάβει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Στάντζος. Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα της μετονομασίας είχε συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης και Επιστημονικής Ονοματοδοσίας (Επιτροπή «Σοφών»), αποτελούμενη από καθηγητές Πανεπιστημίων, φιλόλογους, ιστορικούς και νομικό. Δημοσιεύουμε το Πρακτικό Συνεδρίασης της Επιτροπής που είχε συνεδριάσει στις 13 Φεβρουαρίου 2020.


Δήμος Ανατολικής Σάμου, 13.02.2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Πρακτικό Συνεδρίασης της Επιτροπής

Σήμερα 13.02.2020 και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, συνεδρίασε η Επιτροπή ως το επίσημο επιστημονικό γνωμοδοτικό – εισηγητικό όργανο για την τεκμηρίωση της Ονοματοδοσίας του Δήμου, η οποία είχε οριστεί με απόφαση του υπ. Αριθμ. 49/16.12.2019 Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρόντες από την Επιτροπή ήταν οι κάτωθι:

1. Αγγελινάρας Γεώργιος: Ιστορικός – Πρόεδρος της Επιτροπής
2. Κατσικογιάννη Ελπίδα: Φιλόλογος – Ιστορικός
3. Λάνδρου Χρίστος: Φιλόλογος, πρώην Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Σάμου 4. Χατζηκωνσταντής Ιωάννης: Νομικός
5. Χατζημιχάλη Αγγέλα: Ιστορικός – Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Σάμου

Ο κύριος Βαρβούνης Εμμανουήλ: Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κύριος Θεοχάρης Σταμάτης: Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, σε ανοιχτή τηλεφωνική σύνδεση.

Ο κύριος Καραγιαννίδης Γεώργιος: Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρέστη μέσω τηλεδιάσκεψης και ο κύριος Δημητριάδης Ευάγγελος: Συγγραφέας – Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, κλήθηκε τηλεφωνικά στην αρχή της συνεδρίασης, λέγοντας ότι η κατάθεση της τεκμηριωμένης πρότασής του αποτελεί και την τελική του γνώμη.

Εκ μέρους του Δήμου, παρόντες ήταν η κυρία Τσολακάκη Δέσποινα ως συντονιστής της όλης διαδικασίας καθώς και ο κύριος Σκάλκος Ανδρέας για την τεχνική υποστήριξη, Ειδικοί Σύμβουλοι Δημάρχου.

Στην Επιτροπή είχαν κοινοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι απαντήσεις των πολιτών (σχ. Συνημμένο), μέσω του email του Δήμου (onomadimou@0615.syzefxis.gov.gr) το οποίο είχε δημιουργηθεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Στην αρχή της συνεδρίασης, αποφασίστηκε από τα μέλη, η διεξαγωγή της τυπικής διαδικασίας, ήτοι η ανάγνωση των επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων όλων των μελών, η καταγραφή της πρότασης του κάθε μέλους χωριστά και η ψηφοφορία για την τελική πρόταση της Επιτροπής.

Αρχικά, ο κύριος Λάνδρου ανέγνωσε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες και επισυνάπτονται.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο τα μέλη της Επιτροπής:

Πρώτος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κος Αγγελινάρας πήρε το λόγο λέγοντας ότι το όνομα ενός Δήμου προσδιορίζεται από τους πολίτες του, όπως Δήμος Αθηναίων κτλ. και πρότεινε την ονομασία Δήμος Σαμίων.

Εν συνεχεία, ο κύριος Χατζηκωνσταντής κατέθεσε την γνώμη του προτείνοντας το όνομα Δήμος Βαθέος Σάμου, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η βούληση των δημοτών, ως ονομασία μεγαλύτερης αποδοχής. Στήριξε την απόφασή του στο γεγονός ότι η ονομασία αυτή προσδιορίζει καλύτερα γεωγραφικά το Δήμο και αναγνωρίζει τη σημασία του οικισμού Βαθέος που αποτελεί πληθυσμιακά και οικιστικά το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής.

Παίρνοντας το λόγο, ο κύριος Βαρβούνης κατέθεσε την πρότασή του να ονομαστεί ο νέος Δήμος «Δήμος Σαμίων» και σε περίπτωση που απορριφθεί ως δεύτερη λύση πρότεινε την ονομασία «Δήμος Σαμίων – Βαθέος», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τη θεωρεί καλύτερη λύση αλλά θα πρέπει να υπάρξει “brand name”. Κλείνοντας ανέφερε ότι η επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασής του έχει κατατεθεί και γραπτά, τονίζοντας ότι ο προσδιορισμός της ονομασίας, βασίστηκε στην αναμφισβήτητη τοπική σαμιακή ταυτότητα των κατοίκων του Δήμου.

Στη συνέχεια η κυρία Κατσικογιάννη, ανέφερε ότι πρέπει να δούμε το παρόν και ότι η ονομασία Δήμος Ανατολικής Σάμου που προήλθε από μια γραφειοκρατική διαδικασία δεν ικανοποιεί το σύνολο των κατοίκων που έχουν πάντα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πρότεινε να αποδοθεί εκ νέου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου, η ονομασία Δήμος Σαμίων στηρίζοντας την απόφασή της ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου φέρει περισσότερα χρόνια την ονομασία Δήμος Σαμίων, παραπέμποντας στην έγγραφη ιστορική της τεκμηρίωση.

Ο κύριος Καραγιαννίδης πρότεινε την ονομασία «Δήμος Πυθαγόρα», με εναλλακτική την ονομασία «Δήμος Πυθαγόρας Σάμου», τεκμηριώνοντας την απάντησή του λέγοντας ότι πρέπει το όνομα να αποτελεί μια παγκόσμια αναφορά και το όνομα του συγκεκριμένου δήμου να συνδέεται με ένα ιστορικό πρότυπο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που τα ονόματα Δήμων αναφέρονται σε ιστορικό όνομα και όχι στην ιδιότητα των δημοτών (π.χ Δήμος Αριστοτέλη, Παύλου Μελά, Ελευθέριου Βενιζέλου κλπ).

Ο κύριος Θεοχάρης πρότεινε την ονομασία Δήμος Σαμίων και σαν δεύτερη επιλογή την πρόταση του κυρίου Καραγιαννίδη.

Εν συνεχεία, ο κύριος Λάνδρου, τόνισε ότι συμφωνεί περισσότερο με τις προτάσεις της κυρίας Κατσικογιάννη και του κυρίου Καραγιαννίδη, λόγω της ιστορικής εξέλιξης της πρωτεύουσας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το 1854 η πρωτεύουσα του νησιού ως έδρα της ηγεμονικής διοίκησης εγκαταστάθηκε στον Λιμένα Βαθέος. Ο Λιμήν Βαθέος μετονομάσθηκε σε Σάμο το 1958 και ο δήμος, Δήμος Σαμίων. Επειδή η πρωτεύουσα δηλαδή η πόλη της Σάμου αντιπροσωπεύει το νησί στο σύνολό του και όχι μόνον το ανατολικό του τμήμα, επειδή σ' αυτήν εδρεύουν όλες οι διοικητικές, οικονομικές, δικαστικές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές αρχές θεωρεί ότι ως εκ της θέσης και του ρόλου της μπορεί να δώσει το όνομα σε ολόκληρο τον δήμο και γι ́ αυτό προτείνει την ονομασία Δήμος Σαμίων.

Η κυρία Χατζημιχάλη πρότεινε ο Δήμος να διατηρήσει την ονομασία ως έχει «Δήμος Ανατολικής Σάμου», συμφωνώντας με την πρόταση του κυρίου Δημητριάδη, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την ονομασία θα πρέπει να συζητηθεί και με το Δήμο Δυτικής Σάμου.

Μετά το πέρας της συζήτησης μεταξύ των μελών ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας:

Αλφαβητικά:

1. ΑΓΓΕΛΙΝΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΩΝ
2. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΩΝ
3. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 
4. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΩΝ
5. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑ
6. ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΠΙΔΑ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΩΝ
7. ΛΑΝΔΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΙΩΝ
8. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΒΑΘΕΟΣ-ΣΑΜΟΥ 
9. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΑΓΓΕΛΑ: ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η νέα ονομασία του Δήμου να είναι Δήμος Σαμίων.

Συγκεκριμένα η ονομασία Δήμος Σαμίων έλαβε 5 (πέντε) ψήφους, η ονομασία Δήμος Ανατολικής Σάμου έλαβε 2 (δύο) ψήφους, η ονομασία Δήμος Βαθέος – Σάμου 1 (μία) ψήφο και η ονομασία Δήμος Πυθαγόρα έλαβε 1 (μία) ψήφο.

Μετά την ψηφοφορία, όλα τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης και Επιστημονικής Τεκμηρίωσης ζήτησαν να κατατεθούν οι προτάσεις τους καθώς και τα πρακτικά της Συνεδρίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου προκειμένου το πόρισμα να αποτελέσει την εισήγησή τους προς συζήτηση και τελική απόφαση προς το Δ.Σ. για να αποφασιστεί το νέο όνομα του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required