10 Αυγ 2021

1η συνεδρίαση για την Γνωμοδοτική Επιτροπή Παρακολούθησης Ανασυγκρότησης της Σάμου μετά τον σεισμό

Συνήλθε τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, σε πρώτη συνεδρίαση, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παρακολούθησης της Ανασυγκρότησης της Σάμου από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020, -που συστάθηκε πρόσφατα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου- με πρόεδρο τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Μανώλη Κάρλα.

Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Βορειου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων Αθήνας κ. Κώστας Αγγελής καθώς και οι εξής δώδεκα από τους δεκαέξι της Επιτροπής (με τους υπόλοιπους τέσσερις δικαιολογημένα απόντες)

1) Ο κ. Πολυκράτης Κωνσταντινίδης, αρχιτέκτων, από την παράταξη του κ. Μουτζούρη.

2) Ο κ. Πάρης Παπαγεωργίου, μηχανολόγος μηχανικός από την παράταξη της κ. Καλογήρου.

3) Ο κ. Μανώλης Κάρλας, από την παράταξη του κ. Σπιλάνη ως πρόεδρος.

4) Ο κ. Αλέξανδρος Σταθακιός, κοινωνιολόγος από την παράταξη του κ. Γεωργούλα.

5) Ο κ. Μάριος Βαλωμένος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, από το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

6) Ο κ. Νικόλαος Ελένης, πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

7) Ο κ. Εμμανουήλ Φλωρούς από το Επιμελητήριο Σάμου.

8) Ο κ. Νικόλαος Ζάχαρης από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Σάμου.

9) Ο κ. Γιάννης Αρχοντούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου.

10) Ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Φλεβάρης από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας και Κορσεών.

11) Η κ. Μαρία Γκόγκου, μηχανικός από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Σάμου.

12) Ο κ. Νικόλαος Σκαφίδας, υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Σάμου.

Στη συνάντηση καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και οριοθετήθηκαν οι δράσεις της.

Στην συζήτηση που έγινε αναφέρθηκαν διεξοδικά από τα Μέλη τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην μετά σεισμό Σάμο τόσο στην κανονικότητα της ζωής των κατοίκων όσο και στις υποδομές δημόσιες και μη και αναδείχτηκαν η ανάγκη καταγραφής και συνεχούς παρακολούθησής τους καθώς και η αναζήτηση λύσεων από το Κράτος με διαρκή πίεση και δραστήριες παρεμβάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που αποτελεί ως γνωστόν αιρετό πολιτικό όργανο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 

Αποφασίστηκαν συχνές επαφές με την Αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν, να κωδικοποιηθούν και να αναδειχθούν προβλήματα όπως η υπο στελέχωση και η δυσλειτουργία της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. που αποτελούν τροχοπέδη όλων των διαδικασιών αποκατάστασης, τροποποιήσεις διαφόρων σχετικών με τον σεισμό Φ.Ε.Κ. επί το ευνοικότερον για τ Σάμο, εκταμιεύσεις κονδυλίων για τις γλίσχρες αποζημιώσεις και τα διάφορα, ως επί το πλείστον, πενιχρά επιδόματα που καθυστερούν, η επιτάχυνση των δράσεων αποκατάστασης της Σχολικής Στέγης όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης που επείγει, η στελέχωση των Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ταχύτερη ανάταξη των ζημιών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο, η στήριξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν μέχρι και προβλήματα επιβίωσης, η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της θρησκευτικής μας παράδοσης (μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων, εκκλησίες κ.λ.π.), ο αντισεισμικός έλεγχος τω κτιρίων και η εν γένει θωράκιση της ανθρώπινης ζωής καθώς και του φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές (Πολιτική Προστασία) που αποτελούν βασική προυπόθεση ως δίχτυ ασφαλείας για την παραμονή των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων στο νησί μας κ.ά.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ανάθεσης από την Κυβέρνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού (master plan) της μετά τον σεισμό Σάμου σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της4/2/2021.

Η Αντιπεριφέρεια θα συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της τις μετακινήσεις της Επιτροπής στις πληγείσες περιοχές.
Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα καλύπτουν τις ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required