3 Σεπ 2021

Μείωση προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία καταγγέλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, καταγγέλει τη μείωση προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες ενώ, λόγω και της πανδημίας, θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση του προσωπικού. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση-καταγγελία.

«Ενώ τα σχολεία άνοιξαν την 1η Σεπτεμβρίου και σε λίγες μέρες υποδέχονται τους μαθητές και οι ειδικοί της υγείας κάνουν λόγο για 4ο κύμα πανδημίας (μετάλλαξη Δ - που προσβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία τους νέους), ο Δήμος Δυτικής Σάμου αντί να αυξήσει τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, μειώνει τις σχολικές καθαρίστριες, τουλάχιστον για τα σχολεία του Μαραθοκάμπου από 4 που ήταν, σε 2.

Το Σωματείο μας καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή απόφαση της δημοτικής αρχή του Δήμου Δυτικής Σάμου, να μειώσει σε 2 από 4 τις σχολικές καθαρίστριες των 4 σχολείων του Μαραθοκάμπου και να τις «μεταφέρει» σε άλλα σχολεία στο Καρλόβασι, αφού δεν προκήρυξε τις 2 θέσεις για τον Μαραθόκαμπο. Με το να «μπαλώνει κενά» δημιουργώντας άλλα, «ρίχνει νερό στο μύλο» της κυβέρνησης που δύο χρόνια σχεδόν έχει κλειστά σχολεία και σχολές, και δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα τους, αφήνοντας τα πάντα στην ατομική ευθύνη.

Οι συναδέλφισσες στην καθαριότητα πρέπει να μείνουν στις θέσεις τους γιατί καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα εν λόγω σχολεία εδώ και δεκαετίες. Εν μέσω πανδημίας είναι ακόμη πιο αναγκαία η ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας όλων των σχολείων, με τακτικό καθάρισμα σε αίθουσες, τουαλέτες και κοινόχρηστους χώρους για την ασφάλεια των μαθητών, των εργαζομένων στο σχολείο και των οικογενειών τους.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την απόφασή της και να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία με βάση τις ανάγκες διεκδικώντας ταυτόχρονα γενναία κρατική χρηματοδότηση. Να μην εφαρμόσει την απαράδεκτη εγκύκλιος του υπουργείου εσωτερικών όπου διευρύνει τις ελαστικές μορφές εργασίας στην καθαριότητα δημόσιων σχολείων, επεκτείνοντας τη μερική απασχόληση και τους μισθούς – ψίχουλα, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας στο καθεστώς της 3ωρης απασχόλησης που ήδη ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών.

Διεκδικούμε:

· Καμία μείωση-μετακίνηση των καθαριστριών από τα σχολεία του Μαραθοκάμπου

· Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλα τα σχολεία με βάση τις ανάγκες.

· Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων

· Κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Ανανέωση όλων των συμβάσεων σε πλήρη. Όχι στα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης.

· Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα - Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013 - 2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν έως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ' αυτά το 2020).

· Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Καλούμε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, την εκπαιδευτική κοινότητα, συλλόγους γυναικών, εργαζόμενους στο δήμο και σωματεία να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών για σταθερή και πλήρη εργασία. Για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και να μη χαθεί ακόμη μια σχολική χρονια!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required