16 Σεπ 2021

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" εν όψει εγκαινίων νέου ΚΥΤ και τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Σεισπείρωση" Δήμου Ανατολικής Σάμου, γίνεται αναφορά, εν όψει των εγκαινίων του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Σχετικά με το αίτημα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «η Σάμος αλλάζει», να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο για να καθορίσει τη στάση του για το ΚΥΤ και τα εγκαίνιά του το Σάββατο, η Λαϊκή Συσπείρωση ποτέ δεν θα αρνηθεί τη συμμετοχή της για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη περιοχή και το λαό του νησιού μας.

Δεν μπορούμε όμως να μην υπενθυμίσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει από καιρό καθορίσει τη στάση του με την ψήφο όλων των παρατάξεων, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Και η κατά πλειοψηφία θέση του ήταν να γίνει το ΚΥΤ στου Ζερβού, αλλά … να είναι 1300 θέσεων. Θέση στην οποία αντιτάξαμε - και τελικά την καταψηφίσαμε - ότι από τη στιγμή που συμφωνούν στην κατασκευή του, το «παζάρι» για τη χωρητικότητα δεν έχει κανένα νόημα, αλλά αποτελεί πρόσχημα συναίνεσης.



Και να θυμίσουμε επίσης ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη θέση για μικρό ΚΥΤ στο όνομα των «καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων» (τον εγκλωβισμό τον θεωρούν δεδομένο) βοήθησε με τον πιο πρόσφορο τρόπο τη δημοτική αρχή η οποία στο όνομα «να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τη πόλη» (αλλά να παραμένουν όμηροι στο νησί), «άδειασε» κυριολεκτικά τον αγώνα των κατοίκων και των φορέων τους, δημιουργώντας σε απ’ ευθείας συνεννόηση με τη κυβέρνηση τετελεσμένα. Αποκορύφωμα και επισφράγιση αυτής της διασύνδεσης ήταν οι δημόσιες ευχαριστίες και οι έπαινοι του δημάρχου προς τον πρωθυπουργό στη συνάντηση με τους δημάρχους του Ανατολικού Αιγαίου στου Μαξίμου.

Επομένως το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά και να το παίξουν αγωνιστές εκ του ασφαλούς αφού η «δουλειά» τελείωσε. Όσο για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου που καλεί γενικά και αόριστα σε αντίσταση κατά του ΚΥΤ, να τους θυμίσουμε ότι η πρώτη πτέρυγα αποφασίστηκε, ξεκίνησε και σχεδόν ολοκληρώθηκε επί των ημερών της κυβέρνησής τους.

Όποιος θέλει πραγματικά να αντισταθεί, και να απαιτήσει να ξηλωθεί εκ θεμελίων αυτό το τερατούργημα της καταστολής, υπάρχει το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και άλλων φορέων για συγκέντρωση έξω από το ΚΥΤ το Σάββατο, την ώρα των επονείδιστων εγκαινίων.» 


Η απάντηση-επιστολή της "Λαϊκής Συσπείρωσης", στον υπουργό Νότη Μηταράκη για την πρόσκληση εγκαινίων

«Κύριε υπουργέ

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτη και προσβλητική την πρόσκλησή σας στα εγκαίνια του στρατοπέδου συγκέντρωσης – φυλακής που στήσατε στη θέση Ζερβού, έξω και πέρα από την διακηρυγμένη αντίθεση του Σαμιώτικου λαού, η οποία εκφράστηκε με μεγαλειώδης και δυναμικές κινητοποιήσεις .

Το γεγονός ότι καταφέρατε – μέσω και των τοπικών «προθύμων» που σας διευκόλυναν- να προχωρήσετε στην κατασκευή αυτού του ανοσιουργήματος δεν πρέπει να σας εφησυχάζει. Ο λαός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα. Κάποια στιγμή θα εισπράξετε - και με τόκους - τα επίχειρα της πολιτικής σας.

Όπως σας είχαμε πει επανειλημμένα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αυτά τα κέντρα φυλακές τα κατασκευάζετε με το βλέμμα στο ζοφερό μέλλον για τους λαούς της περιοχής μας, το οποίο επιμελώς ετοιμάζετε όλες οι μέχρι τώρα αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και συνολικά η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, με τις επεμβάσεις και τους πολέμους σας.

Και μην μας πείτε το γνωστό ανιστόρητο παραμύθι, για «Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», γιατί τα τελευταία τραγικά γεγονότα στο Αφγανιστάν , όπου συμμετείχατε με στρατιωτική αποστολή επί 21 συναπτά έτη με κόστος 300 εκατ. Ευρώ το χρόνο, αποδεικνύουν πόσο καταστροφική και ανελέητη για τους λαούς, είναι η πολιτική σας.

Το πολιτικό σας θράσος απογειώνεται καθώς κομπάζετε για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, έχοντας κάνει κουρελόχαρτο ακόμη κι’ αυτό το ιμπεριαλιστικό διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας ασύστολα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και διακηρύσσοντας ότι ετοιμάζεστε να «υπερασπίσετε τα σύνορα» από το νέο μεταναστευτικό κύμα, «γαργαλώντας» σκόπιμα τα εθνικιστικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά του ακροδεξιού ακροατηρίου σας.

Η θέση μας είναι γνωστή, διακηρυγμένη εξαρχής και είναι αμετάκλητη:

· Να κλείσει η αθλιότητα του Βαθιού.

· Να μην γίνει κανένα ΚΥΤ σε όλο το νησί. Να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στου Ζερβού.

· Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες για τις χώρες προτίμησής τους.

· Η καταγραφή και ταυτοποίησή τους να γίνεται με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε στη Τουρκία και να μεταφέρονται με ασφάλεια στις χώρες όπου επιθυμούν κι εκεί να καταθέτουν τις αιτήσεις ασύλου.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required