19 Οκτ 2021

«Πρόμαχος 2021» - Άσκηση εκκένωσης προσφύγων στις 21 και 22 Οκτωβρίου

Η Άσκηση «Πρόμαχος 2021» αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο, που πραγματοποιείται σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών αρχών καθώς και διεθνών οργανισμών.


Πρόκειται για μια μεγάλης εμβέλειας πρωτοποριακή άσκηση, η οποία φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού και της διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές.



Στην Άσκηση θα συμμετέχουν ταυτόχρονα έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), επτά Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), τέσσερις ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο-EASO, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, FRONTEX), ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, καθώς και οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. 


Τα σενάρια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τους χώρους διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων, με συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των παιδιών, ενώ ενσωματώνουν και την εμπορία ανθρώπων, ως μέρος της διαχείρισης κρίσης.

Το μεγαλύτερο τμήμα του σεναρίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των social media, καθώς και σε livestreaming μέσω της ιστοσελίδας της Άσκησης.

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Samos (Σοφούλη 11, Παραλιακή, Βαθύ), όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο της Άσκησης ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 που θα διεξαχθεί στο νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Σάμου στις 21 και 22 Οκτωβρίου. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Άσκησης ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required