3 Νοε 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου: «Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης από το "τσουνάμι" της ακρίβειας»

Να απαιτήσουν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από το «τσουνάμι» της ακρίβειας που σαρώνει το εργατικό και συνταξιουχικό εισόδημα, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου, κατά τη διάρκεια συνείδρασης του οργάνου τη Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου.

«Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, η αντίστοιχη αύξηση στα καύσιμα κίνησης, οι απαράδεκτες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ακρίβεια των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, το «τσουνάμι» ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, εξανεμίζουν ήδη το όποιο εισόδημα εξασφαλίζουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, οι αγρότες, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου», τόνισε στη παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας και υπογράμμισε: «Την ίδια ώρα μοιράζονται δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους επιπλέον εξασφαλίζονται σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, για τη περιβόητη καπιταλιστική πράσινη ανάπτυξη η οποία σαρώνει εργασιακά δικαιώματα και μετατρέπει τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας σε πανάκριβα εμπορεύματα»

«Σ’ αυτές τις συνθήκες οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που έχουν συνδεθεί μάλιστα με το προσφυγικό, αποδεικνύονται εξαιρετικά ανεπαρκείς μπροστά στις θυσίες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και ο λαός την επόμενη περίοδο», σημείωσε στην παρέμβασή του και συμπλήρωσε: «Η αποσύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ από το προσφυγικό και η επαναφορά του σε όλα τα νησιά είναι το ελάχιστο που πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.

Επιπλέον απαιτούνται, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

· Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

· Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης(τρόφιμα ,είδη ένδυσης και υπόδησης), στα φάρμακα, στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών».

Δεκτή η πρόταση της ΛΑ.Σ για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την αποτίμηση ενός χρόνου μετά το σεισμό.

Δεκτή έκαναν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την αποτίμηση της κατάστασης στη Σάμο ένα χρόνο μετά το σεισμό. Στην παρέμβασή της η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε: «Ένα χρόνο μετά το σεισμό στη Σάμο, ελάχιστα έχουν γίνει για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών αλλά και των δημόσιων υποδομών. Οι εξαγγελίες εκατομμυρίων που υποτίθεται έχουν δεσμευθεί για τη Σάμο, όπως επαναλαμβάνει συχνά ο κ. Τριαντόπουλος και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, έχουν καταντήσει ανέκδοτο για την τοπική κοινωνία η οποία βλέπει καθημερινά την ολιγωρία στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Ολόκληρες σχολικές μονάδες όπως τα δημοτικά σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού έχουν μεταφερθεί σε κοντέϊνερς. Σοβαρές ζημιές σε δημόσιες υποδομές παραμένουν χωρίς καμιά παρέμβαση.

Οι σεισμόπληκτοι που έχουν «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό φιλοξενούμενοι ή έχουν ενοικιάσει σπίτια με πανάκριβα ενοίκια και συναντούν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να υποβάλλουν φακέλους για επισκευές γιατί απαιτείται δαπάνη που αρκετοί αδυνατούν να διαθέσουν.

Ακόμη και η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων καρκινοβατεί, με συνέπεια ολόκληρες γειτονιές να βρίσκονται αποκλεισμένες και να αναγκάζονται οι κάτοικοι να ζουν με δική τους ευθύνη σε σπίτια που γειτονεύουν με ετοιμόρροπα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ζητάμε από το προεδρείο να προγραμματίσει ειδική αποκλειστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την αποτίμηση της κατάστασης ένα χρόνο μετά το σεισμό, προσκαλώντας εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών και από τη δημοτική αρχή να φέρει ολοκληρωμένη εικόνα με το τι έχει γίνει, ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις, πως κατανέμονται και αξιοποιούνται κλπ».

Όχι στις συγχωνεύσεις - Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να πάρει καθαρή θέση- τόνισε στην παρέμβασή της για την συγχώνευση τμημάτων η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου - και να μεγαλώσει την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε: Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Να εγκριθούν όλα τα τμήματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Να καθοριστεί όριο 15 μαθητών ανά τάξη.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.

Ολόκληρη η παρέμβαση είναι η εξής: «Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί πρόκληση. Θέλουν να στοιβάζουν τα παιδιά σε 27αρια και 28αρια τμήματα. Είναι επικίνδυνο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο που όλοι μιλάνε για έξαρση της πανδημίας στα σχολεία. Είναι άλλη μια απόδειξη της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.

Είναι βαθιά αντιεκπαιδευτικό, γιατί υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το μάθημα με τέτοιο αριθμό παιδιών. Και μάλιστα σε μια περίοδο που φαίνονται με πολύ οξυμένο τρόπο οι επιπτώσεις (μορφωτικά κενά, ψυχοκοινωνικά ζητήματα στα παιδιά) από το σχεδόν 1,5 χρόνο με κλειστά σχολεία).

Δεν αρκεί ένα κείμενο αντίθεσης και διαμαρτυρίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να πάρει καθαρή θέση και να μεγαλώσει την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε: Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Να εγκριθούν όλα τα τμήματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Να καθοριστεί όριο 15 μαθητών ανά τάξη.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.

Καλούμε όλους τους γονείς και τους μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς -οι αγώνες και η απεργία των οποίων στρίμωξε την κυβέρνηση που έσπευσε να τη βγάλει παράνομη - να εμποδίσουν με τις κινητοποιήσεις τους αυτόν τον άθλιο σχεδιασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required