15 Νοε 2021

Ο Άγιος Δημήτριος & η Αγία Παρασκευή - Για το εκκλησάκι εντός του χώρου των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στο Κοκκάρι

Ένα δίκλιτο εκκλησάκι που βρίσκονταν εντός του χώρου των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Η., υπήρξε και αυτό θύμα του τρομερού Εγκέλαδου της 30ής Οκτωβρίου 2020.

Το ταπεινό αυτό εκκλησάκι, χτισμένο γύρω στο 1750 (18ος αιώνας), από τους ευλαβείς συγχωριανούς μου, είχε δώσει και το τοπωνύμιο στην περιοχή Άγιος Δημήτριος, που η μικρή αλλά γραφικότατη και εύφορη αυτή μικρή κοιλάδα, με την βοτσαλωτή παραλία της και το «Θολόρεμα», τον χείμαρρο που την διασχίζει, ήταν κατάφυτη από αμπέλια και ελιές.


Στο πετρόχτιστο εκκλησάκι υπήρχαν εντοιχισμένα εντός «πολίτσας» και κάποια πέτρινα γράμματα παλαιάς γραφής, που είχαν βρεθεί στην περιοχή άγνωστης ιστορικής περιόδου, αλλά τα είχαν εκτιμήσει και τα είχαν ενσωματώσει στο εκκλησάκι. Άλλωστε, είναι σε εμάς τους Κοκκαριώτες γνωστό, ότι είχαν βρεθεί κατά διαστήματα στοιχεία αρχαίου πολιτισμού, όπως το επιβεβαιώνει και ένα μάρμαρο που διατηρείται στον προαύλιο χώρο του εξωκλησιού. Ο ναός αυτός αναφέρεται και στο βιβλίο «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ» γραμμένο από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννου το 1990.



Δυστυχώς ο τρομερός σεισμός των 7 Ρίχτερ το «ξεκλείδωσε» όπως λέμε, το ράγισε και ένα του τμήμα κατέρρευσε και το κατέστησε ετοιμόρροπο και επικίνδυνο για την μελλοντική λειτουργική του χρήση.



Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μία αξιέπαινη, ίσως και μοναδική δράση. Ο διευθυντής του εργοστασίου της Δ.Ε.Η., κύριος Δημήτρης Ζαφείρης, πήρε πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον εφημέριο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου του Κοκκαρίου, πατήρ Γεώργιο Αρχοντούλη μπήκαν σε δράση. Αφού μετά μεγάλης προσοχής αφαιρέθηκε ο εσωτερικός διάκοσμος της εκκλησίας, εικόνες, ιερά σκεύη, ξεκίνησε η κατεδάφιση, επιλέγοντας ότι ωφέλιμο και χρήσιμο υλικό για την μελλοντική αποκατάσταση και συνέχιση του εξωκλησιού και της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ξεχωρισμένες οι λαξευμένες πέτρες των δύο εισόδων των εξωκλησιών, ξεχωρισμένα τα γράμματα από κάποια παλαιά επιγραφή, σημάδια ενός παλαιού πολιτισμού, που και σε άλλα εξωκλήσια υπάρχουν εντοιχισμένα σημάδια αρχαίου πολιτισμού και νεότερου σεβασμού και εκτιμήσεως. Οι εργασίες άρχισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο τέλος Δεκεμβρίου είχε πέσει το δάπεδο, είχαν σιδερωθεί οι κολώνες, αφού προηγουμένως είχε αποτυπωθεί το σχέδιο από παλαιότερες φωτογραφίες, δημιουργώντας ακριβώς το ίδιο, μόνο που αυτή τη φορά ο σιδερένιος εξοπλισμός επέτρεψε στον Δημήτρη Ζαφείρη, πολιτικό μηχανικό και διευθυντή του εργοστασίου της Δ.Ε.Η., να πει ότι αν χρειαστεί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως καταφύγιο.



Οι εργασίες του έργου ξεκίνησαν με τις παράλληλες ευχές της εκκλησίας, τα εξωκλήσια να μακροημερεύσουν και να παραμείνουν πηγές της χριστιανικής πίστεως. Ο παπα-Γιώργης Αρχοντούλης εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου του χωριού έψαλε τους ύμνος κατά την εγκατάσταση του θεμελίου λίθου την 28η Δεκεμβρίου 2020. Παρευρέθη ο διευθυντής του εργοστασίου της Δ.Ε.Η., όπως προανέφερα, το προσωπικό της Δ.Ε.Η. και ο κατασκευαστής κ. Νίκος Τρόκας με τα των εργατών για την ανέγερση του ναού και του γράφοντα.


Οι εργασίες συνεχίστηκαν με ταχύ ρυθμό και στις 25 Ιουλίου, στις 19:30 το απόγευμα, έγιναν τα θυρανοίξια, παρουσία του Μητροπολίτου μας κ. Ευσεβίου και ιερέων, του διευθυντή και προσωπικού του εργοστασίου της Δ.Ε.Η και αρκετών συγχωριανών μου, τιμώντας την εορτάζουσα μεγαλομάρτυρα Αγία Παρασκευή, ευρισκόμενοι άπαντες σε μία πλημμυρίδα από ευχαρίστηση και αγαλλίαση για την ολοκλήρωση του έργου και την λειτουργία του ναού.

Πρόσφατα, στις 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία, τιμώντας και τον έτερο άγιο που παρευρίσκεται και τιμάται στον ίδιο ναό, τον Άγιο Δημήτριο τον μυροβλύτη.



Η θεία λειτουργία τελέστηκε από τον πατήρ Χρήστο Παξινό εκ Μαραθοκάμπου. Παρευρέθηκαν ο διευθυντής και το προσωπικό του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. και αρκετοί ευλαβείς χριστιανοί του χωριού μας .

Η εκ θεμελίων ανακατασκευή των δύο νέων εξωκλησιών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου, μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου αποτελεί μία υποδειγματική πράξη, που εξ ολοκλήρου οφείλεται στον διευθυντή του εργοστασίου της Δ.Ε.Η χάρη της ευλάβειάς του και της μεγάλης χριστιανικής του πίστης, επέφερε δε αυτό που δεν το είχε πει δημοσίως, αλλά το υλοποίησε. Μέσα σε ένα χρόνο θα λειτουργήσουμε όχι στο ετοιμόρροπο και γκρεμισμένο ναό, αλλά στο νεόκτιστο των δύο προ υπαρχόντων Αγίων, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Δημητρίου. 


Θερμά συγχαρητήρια Δημήτρη για τον άθλο σου και οι Άγιοι να σε φωτίζουν και να προστατεύουν εσένα και όλους εσάς που δίνεται αγώνα στη Δ.Ε.Η πηγή ενέργειας και ζωής του νησιού, αλλά και στην τόσο επικίνδυνη περιοχή.

Κοκκάρι Σάμου, 28 Οκτωβρίου 2021

Γιακουμής Ιωάννου Αμυρσώνης
Γεωπόνος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Κοκκαρίου

Από την έντυέπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required