11 Δεκ 2021

11 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Βουνού - Πως αδελφοποιήθηκε ο Όλυμπος με το ιερό βουνό της Κίνας Tai Shan

Με την ευκαιρία της σημερινής διεθνούς ημέρας των βουνών αξίζει να αναφερθεί ένα σπάνιο γεγονός που συνέβη πριν από 18 χρόνια. 

Πράγματι το 2003 η Sui Hui, εμπορική ακόλουθος της Κίνας στην Ελλάδα (από το 2000 έως το 2005), κατά τη διάρκεια κοινής επίσκεψής της με τον γράφοντα στον Όλυμπο, είχε την ιδέα της αδελφοποίησης του όρους των θεών της αρχαιότητας με το Tai Shan, το διασημότερο ιερό βουνό της Κίνας.


Πρόκειται για όρος (υψόμετρο 1.545 μ.), που ανήκει στην περιφέρεια Shandong και στην κορυφή του οποίου βρίσκεται σύμπλεγμα βουδιστικών ναών, που έχουν ενταχθεί από το 1987 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα και, λίγους μήνες μετά (Οκτώβριος 2003), υπογράφηκε στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στην Αθήνα το συμφωνητικό συνεργασίας και αδελφοποίησης των βουνών ανάμεσα στον κυβερνήτη της περιφέρειας Shandong (δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Κίνας με πληθυσμό 100 εκατομμύρια κατοίκους) και τον νομάρχη Πιερίας Γ. Παπαστεργίου. Πρόκειται για σημαντικό και ταυτόχρονα σπάνιο γεγονός, το οποίον αφ’ ενός φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες και αφ’ ετέρου μπορεί να αποτελέσει για το μέλλον στοιχείο ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού και βέβαια αφορμή για την αύξηση του αριθμού των κινέζων επισκεπτών μας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι «βουνό με βουνό δεν σμίγει».

Στη φωτογραφία η στιγμή της υπογραφής του πρακτικού της αδελφοποίησης των δύο βουνών

Κώστας Κατσιγιάννης

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
τ. Γενικός Διευθυντής ΕΟΤΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required