4 Μαρ 2022

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου για την εξέλιξη του κορωνοϊού


Ανακοίνωση σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:


Με δεδομένο ότι το παρόν κύμα της πανδημίας SARS Cov 2 αφορά στη συντριπτική του πλειοψηφία κρούσματα με το στέλεχος Όμικρον, το οποίο φάνηκε οτι προκαλεί πιο ήπια νόσηση σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: 


1. Αν ο πληθυσμός της χώρας μας και του νησιού μας δεν ήταν καθόλου εμβολιασμένος σίγουρα δε θα είχαμε τη παρούσα εξέλιξη, όσο αφορά τη βαρύτητα της νόσησης, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις. Εμπειρικά παρατηρήσαμε, τουλάχιστον στο πληθυσμό της Σάμου, ότι η πιο ελαφρά κλινική εικόνα εμφανίστηκε σε ενήλικες που είχαν πραγματοποιήσει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο πέτυχε να κρατήσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, και ειδικά τους ευάλωτους που εμβολιάστηκαν, μακριά από το νοσοκομείο μειώνοντας δραματικά τις δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές της νόσου, όπως πχ τη πνευμονία. 


2. Λόγω της φύσης του κορωναϊού είνα βέβαιο οτι θα επακολουθήσουν νέες μεταλλάξεις, για τις οποίες δε γνωρίζουμε ούτε πόσο μεταδοτικές είναι, ούτε πόσο βαριά νόσο προκαλούν. 

Συνεπώς τα μόνα όπλα που έχουμε εξακολουθούν να είναι τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις και καθαριότητα των χεριών) σε συνδυασμό με τον καθολικό εμβολιασμό. 


3. Τονίζουμε οτι η νόσηση με κορωναϊό δεν είναι πάντα μια κατάσταση που διαρκεί λίγες μέρες και μετά αποδράμει χωρίς πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες για τον οργανισμό. Αναφερόμαστε στο λεγόμενο long CΟVID σύνδρομο, δηλαδή μια χρόνια παθολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από νόσηση με COVID και περιλαμβάνει σοβαρές βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού και κυρίως στους πνεύμονες, τη καρδιά και τον εγκέφαλο, για τις οποίες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ριζική αντιμετώπιση και θεραπεία. Και εδώ οι μελέτες δείχνουν οτι ο εμβολιασμός είναι προστατευτικός όσο αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη τέτοιων βλαβών μετά από την οξεία φάση της νόσου. 


4. Οι έγκυες σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης καθώς και οι γυναίκες κατά τη περίοδο της λοχείας θα πρέπει, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί νωρίτερα, να εμβολιάζονται άμεσα, αφού η κύηση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση. 


Αντιλαμβανόμαστε τη κόπωση της κοινωνίας αλλά επειδή διαφαίνεται μακροχρόνια παρουσία της συγκεκριμένης νόσου στο πλανήτη με υφέσεις και εξάρσεις θα πρέπει, προκειμένου να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, να τηρούμε όλοι τα εκάστοτε μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε έγκαιρα αλλά και το σύστημα υγείας να ενισχύεται συνεχώς μέσα από ένα μακχροχρόνιο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και για το 

ακριτικό νησί της Σάμου, και ειδικά το Νοσοκομείο μας, υποστήριξη σε εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή καθώς και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required