27 Μαΐ 2022

Γιάννης Μπουρνούς: «Οι κτηνοτρόφοι του Αιγαίου στενάζουν από την άνοδο του κόστους των ζωοτροφών»

Ερώτηση για τη χρηματοδότηση του κόστους των ζωοτροφών για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου κατέθεσε ο βουλευτής  Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρου Αραχωβίτη.

Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξεύσει το κόστος εκτροφής φέρνοντας σε απελπισία τους κτηνοτρόφους. Οι αυξήσεις αυτές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αγρότες της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι νησιώτες κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Μεταξύ των ελλιπών και αποσπασματικών μέτρων που ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντάς, εξήγγειλε για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας περιλαμβανόταν και η αύξηση κατά 50% (δηλαδή επιπλέον 3,5 εκατομμύρια ευρώ) του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου για τη στήριξη των κτηνοτρόφων. Αν και η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει το κόστος αύξησης της αγοράς των ζωοτροφών, το μέτρο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και δεν είναι καν γνωστό αν θα ισχύσει κι αν έχει τεθεί αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος από την ηγεσία του Υπουργείου.

Ενδέχεται επίσης η αύξηση αυτή να προέλθει από ανακατανομή ενισχύσεων άλλων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας και είναι εξίσου κρίσιμη η ενίσχυσή τους.

Ο Υπουργός ερωτάται πότε θα γίνει η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου και αν η αύξηση της ενίσχυσης θα δοθεί επί της ποσότητας των μεταφερόμενων ζωοτροφών ή επί της τιμής ενίσχυσης ανά τόνο. Ερωτάται, τέλος, πότε θα υπάρξουν ενισχύσεις για την κτηνοτροφία των νησιών του Αιγαίου καθώς και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της.

Ο βουλευτή Γιάννης Μπουρνούς

 Τ
ο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 24 Μαΐου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση κόστους ζωοτροφών για τα νησιά του Αιγαίου

Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο χρόνο έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος εκτροφής και έχει φέρει σε απελπισία τους κτηνοτρόφους. Οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, δυσανάλογα τους αγρότες της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι μας να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και ο κτηνοτροφικός κλάδος να κινδυνεύει με αφανισμό.

Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ των ελλιπών και αποσπασματικών μέτρων που εξήγγειλε για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας ανέφερε και την αύξηση κατά 50% (δηλαδή 3,5 εκατ. ευρώ) του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου ειδικά για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Αν και η παραπάνω αύξηση που ανακοινώθηκε δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση το κόστος αύξησης της αγοράς των ζωοτροφών, εν τούτοις ακόμα και αυτό το ελλιπές και αποσπασματικό μέτρο στήριξης της νησιωτικής κτηνοτροφίας δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου ετήσιου προϋπολογισμού 23,93 εκατομμυρίων ευρώ καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και δίνει ενισχύσεις σε μια σειρά προϊόντα και καλλιέργειες των νησιών του Αιγαίου, όπως οι παραδοσιακοί ελαιώνες, τα αμπέλια, η μαστίχα Χίου, τα παραδοσιακά τυριά κ.ά.

Στους κτηνοτρόφους των νησιών το Πρόγραμμα χορηγεί ενισχύσεις στη μεταφορά των ζωοτροφών με στόχο να μειώσει το κόστος της μεταφοράς τους που σε κάποια προϊόντα υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και την αξία της αγοράς τους!

Eπειδή κανείς δεν γνωρίζει αν έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αίτημα αύξησης του προυπολογισμού του προγράμματος προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μεταφοράς των ζωοτροφών προς τα νησιά του Αιγαίου,

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει πότε χρονικά θα ισχύσει το μέτρο και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί,

Επειδή κανείς δεν γνωρίζει αν η ενίσχυση θα δοθεί στον όγκο των επιδοτούμενων ζωοτροφών ή στην τιμή ενίσχυσης που σήμερα είναι 32 ευρώ/τόνο,

Επειδή ο προϋπολογισμός του προγράμματος ενίσχυσης ΜΝΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο δεν έχει αυξηθεί και είναι εύλογη και δικαιολογημένη η απορία από ποιους πόρους θα καλυφθεί η παραπάνω αύξηση,

Επειδή ενδέχεται η αύξηση αυτή να προέλθει από ανακατανομή των ενισχύσεων άλλων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας και είναι εξίσου κρίσιμη η ενίσχυσή τους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πότε θα γίνει η αύξηση του προϋπολογισμού των κονδυλίων του προγράμματος ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου και από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης;

2) Η αύξηση της ενίσχυσης θα δοθεί επί της ποσότητας των μεταφερόμενων ζωοτροφών ή επί της τιμής ενίσχυσης ανά τόνο;

3) Πότε θα υπάρξουν επιπρόσθετες ενισχύσεις των κτηνοτρόφων των νησιών του Αιγαίου καθώς και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης
Αραχωβίτης Σταύρος


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Τα περισσότερα κοπάδια τουλάχιστον αυτά των αμνοεριφίων είναι ελευθέρας βοσκής. Βοσκούν όπου βρούν και συχνά προκαλούν και ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες. Μάστιγα για τους παραγωγούς. Κανένας και ποτέ δεν έχει αγοράσει ζωοτροφές. Όσο για την εκρηκτική άνοδο των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας μου φαίνεται πως οι ερωτώντες βουλευτές, δεν έχουν περάσει ούτε απ' έξω από νησιώτικα μαντριά.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required