27 Ιουν 2022

Πυθαγόρειος Διατροφή: «Από την αρχαιότητα στο σήμερα και το αύριο της Σάμου» - 27 & 29 Ιουνίου στο Πυθαγόρειο και στο Βαθύ

Πόσο επηρέασε η Πυθαγόρειος διατροφή τη σύγχρονη τάση του βιγκανισμού; Πως εξελίχθηκαν οι διατροφικοί κανόνες που πρώτος θέσπισε ο Πυθαγόρας, δια μέσου των αιώνων; Ποιοί παράγοντες συντελούν στη διατήρηση της υγείας και ευρωστίας; 

Είναι η Μεσογειακή δίαιτα και ο βιγκανισμός, εκφάνσεις που προέκυψαν από την ισορροπημένη Πυθαγόρειο διατροφή;


Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει η θεματική παρουσίαση «Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου» που εντάσσεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου στις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Οι παρουσιάσεις υποστηρίζονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου.

Στόχος της θεματικής είναι να εμφανίσει εύληπτα και διεξοδικά τη συσχέτιση ανάμεσα στην αρχαία Πυθαγόρεια φιλοσοφία της διατροφής και τους κανόνες που τη διέπουν, με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τη vegan προσέγγιση. Στην ουσία, απαντά στην ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει την καλή του υγεία και ευρωστία, δίνοντας παράλληλα διεξόδους και στο αυξανόμενο διαρκώς πρόβλημα της επάρκειας τροφής για όλον τον πληθυσμό του πλανήτη.

Ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαριωρής αναλύει τη φιλοσοφική διάσταση της Πυθαγορείου διατροφής, μέσω των διδαχών του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα.


Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου επιχειρεί ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της Πυθαγορείου διατροφής με τις μετεξελίξεις αυτής, η οποίες καταλήγουν στη σύγχρονη vegan τάση. Mια τάση που μπορεί να αξιοποιηθεί ιδιαιτέρως για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan προορισμών, με φιλοξενία συνεδρίων και ημερίδων αλλά και πρωτότυπων εκδόσεων πάνω στον οινογαστρονομικό σαμιακό πολιτισμό.

Ο ex. chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς αναφέρεται στην αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής της Σάμου, τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα καθώς και τις μεθόδους παρασκευής με τις οποίες τα υλικά της σαμιακής γης μπορούν να καλύπτουν όλο το εύρος των διατροφικών μας αναγκών.

Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος αναφέρει τα στάδια και την μετεξέλιξη της φυτοφαγικής διατροφής στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που έχουν δημιουργηθεί πλέον. Στη συνέχεια θα επισημάνει τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τη συνεισφορά της στη διατροφή του μέλλοντος.

Οι εκδηλώσεις αυτές προσδίδουν μια βαρύνουσα αξία στη Σάμο τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη, ως το μοναδικό νησί παγκοσμίως που εφάρμοζε τους vegan διατροφικούς κανόνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Πυθαγόρειος διατροφή ήταν αυτή που οδήγησε στις σύγχρονες τάσεις πρόσληψης τροφών ώστε να διατηρείται ο νους υγιής, σε σώμα υγιές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required