4 Φεβ 2023

Άσκηση ετοιμότητας «Υγρό Πυρ 2023»

Εκ μέρους του Γραφείου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, έγινε γνωστό ότι την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2023» στον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ, στον Άγιο Κήρυκο του Δήμου Ικαρίας.

Η άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση συμβάντος, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορούσε να εξελιχθεί σε βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.), κατ’ εφαρμογή της οδηγίας SEVESO III.



Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, ήταν ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών στην αντιμετώπιση βιομηχανικών ατυχημάτων, ενώ εξέχουσα βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη συνεργασίας και στην βελτίωση της επικοινωνίας, τόσο με την ομάδα πυροπροστασίας της επιχείρησης, όσο και με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. 




Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, κατά την διαδικασία πλήρωσης της δεξαμενής με υγρό καύσιμο (Diesel) από δεξαμενόπλοιο, λόγω σπινθηρισμού που προκλήθηκε από αστοχία των μεταλλικών τμημάτων της κεντρικής βάνας πλήρωσης, εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία επεκτάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε παρακείμενη σωλήνωση πλήρωσης της δεξαμενής ημερήσιας κατανάλωσης. Οι ενέργειες αντιμετώπισης του συμβάντος περιλάμβαναν:

i. Την άμεση διακοπή από το προσωπικό της επιχείρησης της ροής του καυσίμου, και την σήμανση του κατάλληλου συναγερμού,

ii. Την εφαρμογή του Εσωτερικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης και την προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης της πυρκαγιάς από την ομάδα πυροπροστασίας της επιχείρησης,

iii. Τον σταδιακό περιορισμό και έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις καταστολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.




Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από το Π.Κ. Ικαρίας, το Π.Κ. Ραχών, το Α.Τ. Αγίου Κηρύκου, και το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου.




Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, η διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Σάμου, πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ, αξιωματικοί της Π.Υ. Σάμου, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ικαρίας κ. Νικόλαος Καλαμάρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required