11 Ιουν 2024

Φεστιβάλ «Ηραία - Πυθαγόρεια» - Όλες οι εκδηλώσεις από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο 2024

ΙΟΥΝΙΟΣ - Δευτέρα 17 Ιουνίου ώρα 19.30 Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου, «Η λύρα του Ορφέα στα χέρια του Πυθαγόρα». Ομιλία του καθηγητή Μουσικής και πρώην διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ Νίκου Ξανθούλη για την εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.

- Tετάρτη 19 Ιουνίου, ώρα 19.30 Nέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου, Ομιλία τού καθηγητή Χρiστου Λάνδρου με θέμα: ’’Το Λιμάνι του Πυθαγορείου τον 19ο αιώνα‘’.

- Σάββατο 22 Ιουνίου: Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου-, ώρα 19.30,‘’Η Επικούρεια Φιλοσοφία και η Σύγχρονη Επιστήμη‘’

- Ομιλητές:

- Χρήστος Γιαπιτζάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

- Αναστάσιος Λιόλιος Ομότιμος Καθηγητής Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΣχολήςΘετικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

- Κυριακή 30 Ιουνίου, ώρα 21.00, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου ‘’ Το όνειρο ενός γελοίου – του Ντοστογιέφσκι’’ της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία Κώστας Γάκης, με τον Παύλο Λουτσίδη

ΙΟΥΛΙΟΣ

- Δευτέρα 1 η Ιουλίου. Πανσαμιακή ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής. Συντονισμός με Ενώσεις Ξενοδόχων και εστιατόρων για την δημιουργία πυθαγόρειας διατροφής σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

- Δευτέρα με Κυριακή 1-7 Ιουλίου, Θερινό Σχολείο Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας-Παράρτημα Σάμου. Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί από το Φεστιβάλ ‘’Ηραία-Πυθαγόρεια‘’.

- Παρασκευή 5 Ιουλίου 21.00 Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

- Ομιλία Αστροφυσικού Φιόρης Αναστασίας Μετάλλινου: "Οι ήχοι του διαστήματος και Πυθαγόρεια σκέψη" Ουρανογραφία και παρατήρηση του ουρανού με φορητό τηλεσκόπια

- Σάββατο ώρα 9.30. στο λιμάνι Πυθαγορείου (ΆγαλμαΠυθαγόρα,’’

- Ήλιος και ηλιακά φαινόμενα - παρατήρηση με ηλιακό τηλεσκόπιο.

- Εκτόξευση νεροπυραύλων. Εκδήλωση για παιδιά και νέους.

- Τρίτη και Τετάρτη 9 και 10 Ιουλίου, ώρα 20.30, Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου. Θεατρική παράσταση: ‘’Tο νησί των Θαυμάτων‘’, από την δημιουργική ομάδα Απαράμιλλο. Η παράσταση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού ‘’Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός’’. Σκηνοθεσία Θανάσης Κριτσάκης-Δημήτρης Μπαμπίλης.

- Τετάρτη 17 Ιουλίου, ώρα 21.00, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, ‘’΄Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας’’ του Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.

- Πέμπτη 25 Ιουλίου. Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, ώρα 21.00 . Θεατρική παράσταση ‘’ΑΛΙΓΑΤΟΡΕΣ ‘’. Πρωταγωνιστούν οι Γεράσιμος Γενννατάς και η Φαίη Ξυλά. Σκηνοθεσία Γιάννης Λασπιάς.

- Τετάρτη 31 Ιουλίου. Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, ώρα 21.00. Συναυλία αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με τον Διονύση Τσακνή.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


- Τετάρτη 7 Αυγούστου. Εθνική Βιβλιοθήκη, ώρα 19.00, ‘’Η Ανώνυμη Βασίλισσα του Ηροδότου’’. Ομιλία της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ Αδαμαντίας Κουμιώτη.

- Δευτέρα 12 Αυγούστου. Μουσείο Οίνου, ώρα 19.00, ‘’Για μια Απόφαση‘’. Παρουσίαση βιβλίου της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ Αδαμαντίνης Κουμιώτου.

- Παρασκευή 16 Αυγούστου, ώρα 19.30, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, με τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα και μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία από τοπικό συγκρότημα

- Σάββατο 17 Αυγούστου ώρα 19.00 Παρουσίαση του βιβλίου
- «Τα χειρόγραφα της Μέλισσας» Της Μαρίας Χίου

Σάββατο 17 Αυγούστου ώρα 21.00
Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου θα παρουσιαστεί η διαδραστική παιδική παράσταση «Πήτερ Παν &
Τίνκερμπελ».

- Κυριακή 18 Αυγούστου, ώρα έναρξης 19.00 από το Δημοτικό Πάρκιγκ Πυθαγορείου Το τραγούδι των αιώνων. Μία ξενάγηση στον τόπο και τον χρόνο με οδηγό την μουσική. Ώρα 20.30 Συναυλία ‘’ Τα καλοκαιρινά Φεγγάρια‘’
με την Μαριλή Λυμπέρη, στην πλατεία Ειρήνης στο Πυθαγόρειο.

- Δευτέρα-Τρίτη 19 και 20 Αυγούστου Οι γιορτές των Ηραίων. Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στο Ηραίον και το Πυθαγόρειο πού διαφημίζουν το νησί της Σάμου στα πέρατα της οικουμένης με την αναπαράσταση της εορτής των αρχαίων Ηραίων και τους νυχτερινούς αγώνες γυναικών.

- Σάββατο 24 Αυγούστου Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου. ‘’Το πνεύμα και το ταξίδι‘’. Παρουσίαση Βιβλίου της Νikoletta Capasso, μετάφραση Μανώλη Παπαθεοδώρου. Ένα μυθιστόρημα πού ξετυλίγεται στην Σάμο με μυθολογικές αναφορές.

- Κυριακή 25 Αυγούστου, ώρα 21.00, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Τά τραγούδια πού αγαπήσαμε. Συναυλία της Μουσικής παρέας Σάμου

- Τετάρτη28Αυγούστου, ώρα 21.00 Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου.
Αφιέρωμα σε τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο από την καλλιτεχνική ομάδα ‘’ Καλλιτέχνημα».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

- Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ‘Ανατολικό Αιγαίο και πολιτισμική ταυτότητα από την Αρχαιότητα έως σήμερα: Νησιωτικότητα και επικοινωνία Ομιλία από την Διδάκτορα Αναστασία Χριστοφιλοπούλου επιμελήτρια ελληνικών, κυπριακών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Fitzwilliam. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ ‘’Beingan Islander‘’

- Πέμπτη και Παρασκευή27 και 28 Σεπτεμβρίου Το CERN στη Σάμο. Επικούρειο Πνευματικό κέντρο, Διημερίδα γιατα 70 χρόνια του CERN στην Σάμο και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς για τις δράσεις του CERΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ

- Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες Συνομωσίας. Ομιλία του καθηγητή Μανώλη Πλειώνη Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

- ‘Ανακαλύπτοντας το Αρχαίο DNΑ‘’. Ομιλία του καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκου Κουλακάκη

- Παρουσιάσεις βιβλίων Σαμίων λογοτεχνών (Άγγελου Ρήγα και Κούλας Καραμηνά-Πόθου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required