28 Ιουν 2009

Λογοτεχνική πρωτιά με άρωμα Σάμου

Το Α΄ Βραβείο Λογοτεχνίας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» απέσπασε πεζογράφημα με τον τίτλο «Έτσι ξεκινήσαμε» του Καθηγητή Θεολογίας Νικολάου Βούλγαρη που αναφέρεται στη Σάμο.

Το έργο που έλαβε το Α΄ Βραβείο είναι ένα πεζογράφημα μυθιστορηματικού τύπου που αναφέρεται στο ξεκίνημα της επανάστασης του ’21 στη Σάμο τον Απρίλιο του 1821 και γράφτηκε στην ντοπιολαλιά της Σάμου. Ο ίδιος συγγραφέας δημιούργησε και σχετικό θεατρικό έργο με τίτλο: «Η Σάμος στα όπλα.

Την κριτική επιτροπή από πλευράς του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός αποτελούσαν οι καθηγητές: Δημήτριος Ιω. Κουκουλομάτης, Γεράσιμος Γεωργίου Ζώρας και Διονύσιος Χαρ. Καλαμάκης. Στην αξιολόγηση του έργου από την κριτική επιτροπή αναφέρεται ότι «το ‘Έτσι ξεκινήσαμε’, είναι ένα ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο διεκτραγωδούνται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Σάμο τον Απρίλιο του 1821.

Συγκεκριμένα περιγράφεται η έκρηξη της Επανάστασης στο νησί αυτό, με κεντρικό ήρωα τον Κωνσταντίνο Λαχανά (1769-1842). Πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο που έχοντας αποκτήσει μεγάλη πολεμική εμπειρία από τους Ναπολεόντειους πολέμους και τις ναυμαχίες, στη συνέχεια προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Στο μυθιστόρημα περιγράφεται σε βάθος ο ψυχισμός του Λαχανά, και έτσι ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να αναπλάσει στη φαντασία του την ηρωική αυτή μορφή, καθώς και άλλα ιστορικά πρόσωπα, όπως τον πρόξενο της Ρωσίας στη Σάμο Γεράσιμο Σβορώνο. Με ακρίβεια περιγράφεται από τον συγγραφέα και ο σκηνικός χώρος, μέσα στον οποίο κινούνται με φυσικότητα οι πρωταγωνιστές του έργου».

Ο συγγραφέας Νικόλαος Βούλγαρης, γεννήθηκε στο Καστράκι Δωρίδος του Νομού Φωκίδος το1930. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ μετά την λήψη του πτυχίου του διορίστηκε βοηθός Ιεροκήρυκα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο. Υπηρέτησε ως καθηγητής Θεολόγος στα Γυμνάσια Ναυπάκτου, Πλατάνου Ναυπακτίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδος και αλλαχού, με ειδικές παιδαγωγικές σπουδές, εξελιχθείς μέχρι του βαθμού του Λυκειάρχου. Το Μεσολόγγι, που ήταν ο τόπος της καταγωγής των προγόνων του, έγινε ο τελικός τόπος εγκατάστασής του από του έτους 1959, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Σήμερα είναι παιδαγωγικός Σύμβουλος Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Ασχολήθηκε με ιστορικές και θεολογικές μελέτες. Συνέγραψε δεκάδα βιβλίων ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου καθώς και αξιόλογα θεατρικά έργα. Κυριότερο είναι το πρωτότυπο θεατρικό, μοναδικό στο χώρο της Ορθοδοξίας, με τίτλο «Θείον έπος» προσεγγίζοντας ορθοδόξως τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου. Το έργο ετέθη υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δημοσίευσε μελέτες, κριτικές και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Προς έκδοση βρίσκεται πλειάδα μελετών και έργων με θέματα σχετικά με Θεολογικές τοποθετήσεις, ιστορικά και λαογραφικά του Μεσολογγίου, αναλύσεις Δελφικών παραγγελμάτων, ιστορικό θεατρικό για τη νήσο Σάμο και άλλα. Αρθρογραφεί σε τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες και δίδει διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής επί θεμάτων ιστορικού και φιλοσοφικού – θρησκευτικού ενδιαφέροντος, σε επιστημονικές οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις για εξαιρετικές πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required