10 Οκτ 2011

Η τραγωδία της Κύπρου ας ξυπνήσει επιτέλους τους ναρκωμένους Σάμιους

Έχουν περάσει 4 εβδομάδες αφότου πληροφορηθήκαμε το θλιβερό συμβάν στο ηρωικό νησί της Κύπρου. Έκρηξη πρωτοφανή με βιβλική καταστροφή. Το κακό ξεκίνησε από μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθηκεμένα κοντέινερ (98 τον αριθμό) που είχαν κατασχεθεί το 2009 από πλοίο που τα μετέφερε από τον Ιράν στη Συρία. Περιείχαν εκρηκτικά και πυρομαχικά σύμφωνα με τα γραφόμενα στον τύπο και φυλάσσονταν στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» κοντά στη Λάρνακα. 

Η έκρηξη που επήλθε στις 5:50 το πρωί της 11ης Ιουλίου επέφερε τον θάνατο 13 ατόμων φυλάκων και πυροσβεστών που έσπευσαν να σβήσουν την φωτιά που είχε εκδηλωθεί στις 4:27, δύο εξ αυτών δίδυμα αδέλφια. Τραυματίες πολλοί. Ολική καταστροφή υπέστη το πλησίον ευρισκόμενο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού βασιλικού που κάλυπτε το 50-60% των κυπριακών αναγκών. Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων και το ωστικό κύμα κατάστρεψε οικίες χωριών πολλών χιλιομέτρων μακριά. Στο κοντινότερο χωριό Μαρί που υπέστη και τις περισσότερες ζημιές κατεδαφίστηκε η εκκλησία. Οι ζημιές μέχρι στιγμής είναι ογκωδέστατες αφού το συμβάν επήλθε στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, και γίνεται αντιληπτό σε όλους μας η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Σταμάτησαν να λειτουργούν φώτα, ψυγεία, πλυντήρια, αντλίες, τουρισμός, ξενοδοχεία, γεωργία, συστήματα ύδρευσης-αποχέτευσης- αφαλάτωσης. Ευτυχώς η κινητοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ενωμένης Ευρώπης ήταν άμεση και μεταξύ των άλλων, ήδη, 163 ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη από τη ΔΕΗ βρίσκονται στο λιμάνι της Λεμεσού που εντατικοποιούνται να μπουν σε λειτουργία μέχρι τις 15 Αυγούστου. Καλό είναι να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής της ναυτικής βάσης φονευθείς Ιωαννίδης είχε επανειλημμένως αποστείλει επείγουσες επιστολές ζητώντας την απομάκρυνση των εκρηκτικών. Δυστυχώς όμως μέχρι και προσφάτως ο Κύπριος υπουργός άμυνας Κώστας Παπακώστας δήλωνε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, προσθέτοντας μάλιστα ότι το φορτίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές ("Καθημερινή" 12-7).

Αμέσως μετά την θανατηφόρα έκρηξη υπέβαλε και την παραίτησή του, όμως ενός κακού μύρια έπονται. Πράγματι, μετά τις ανωτέρω αναφερόμενες ζημιές, καταστροφές, θανάτους και τραυματίες, αρχίζουν να τρίζουν τα θεμέλια της Κυπριακής οικονομίας. Πρόχειρες ακόμα αποτιμήσεις αναφέρουν το ποσό των ζημιών στα 3,5 δις ευρώ. Όμως ως γνωστό και εδώ ισχύει ο νόμος της ζούγκλας. Τα γεράκια της διεθνούς οικονομίας αντελήφθησαν αδυναμία της Κυπριακής οικονομίας και έτρεξαν «να την βοηθήσουν» αυξάνοντας τα περιβόητα spreads, όμως αυτό το οικονομικό θέμα ας το αφήσουμε, γιατί γνωρίζουμε καλά τους διεθνείς ληστές και ας έρθουμε στα δικά μας.

Αγαπητοί πατριώτες, η επιστολή αυτή δε γράφεται μόνο για να σας πληροφορήσω για τα δεινά που πέρασαν, περνούν και θα περνούν για πολύ καιρό ακόμα τα αδέλφια μας Κύπριοι. Την επιστολή αυτήν τη γράφω για δύο πρόσθετους λόγους:

1ον Διότι 20 μέρες μετά τον όλεθρο της Κύπρου δεν είδα κανένα Σάμιο να προβληματίζεται για την παρόμοια κατάσταση που έχουμε εδώ και δεκαετίες.

2ον Να υπενθυμίσω στους πατριώτες ότι η περίπτωση της καταστροφής στην Κύπρο ουδόλως διαφέρει με την κατάσταση που επικρατεί στην Σάμο και συγκεκριμένα έχουμε ένα ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου που εφάπτεται του χωριού μας Κοκκαρίου και τροφοδοτεί όλο το νησί, ισχύος 30 MW περίπου και δεξαμενές καυσίμων μαζούτ εκατοντάδων κυβικών μέτρων. Η κινητήριος αυτή δύναμη του νησιού εφάπτεται των εγκαταστάσεων της SILK OIL. Στον περιφραγμένο χώρο υπάρχει η δεξαμενή του υγραερίου, δεξαμενές βενζίνης, δεξαμενές πετρελαίου και δεξαμενή κηροζίνης για τα αεροπλάνα. Δηλαδή δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ μπορεί να μην έχουμε πυρομαχικά, όμως έχουμε εξίσου ίσως και ισχυρότερο εκρηκτικό υλικό από αυτό της Κύπρου, διότι δεν νομίζω ότι υπάρχουν παγκοσμίως και συγκριτικά στοιχεία, δεν είναι θέματα για πειράματα. Έχω όμως κάποια στοιχεία που εδώ και δεκαετίες με τρομάζουν και δεν μπορώ να εφησυχάσω, αφού αφορά εμένα, την οικογένειά μου, τους συγχωριανούς μου, τους συμπατριώτες μου και θα σας εκθέσω τους προβληματισμούς μου που δεν είναι η πρώτη φορά που τους εκθέτω, όμως οι καταστροφές της Κύπρου και η αδιαφορία, ιδίως των υπευθύνων αυτού του τόπου, με εξαναγκάζουν να το επαναλαμβάνω. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η δεξαμενή του πετρογκάζ που απέχει μόνο 70μ από την καμινάδα της ΔΕΗ. (φωτο Νο1), 



χωρητικότητας περί τα 80 μ3 υγραερίου. Γνωρίζω από συχνές αναφορές στον τύπο, ότι μια μποτίλια των 10 λίτρων γκρεμίζει σπίτιι ακόμη και πολυκατοικία. Οι 8.000 μποτίλιες που περιέχονται στην κεντρική δεξαμινή, τι μπορούν να επιφέρουν; Όλεθρο στην περιοχή. Θα το διαπιστώσετε στην (φωτο Νο 2). 



Όταν ο κεραυνός χτύπησε δεξαμενή υγραερίου στην Αίγυπτο (Εφημ. "Έθνος" 3-11-1994) ισοπεδώνοντας ένα χωριό και αφαιρώντας την ζωή σε 400 κατοίκους ίσως και διερχομένους. Εδώ αντιλαμβάνεστε επειδή οι δεξαμενές εφάπτονται η μία της άλλης, τι μπορεί να συμβεί. Η φαντασία μας είναι μικρή για τέτοιου είδους συμβάντα και εύχομαι να μην αποχτήσουμε τέτοια εμπειρία, φθάνει να παρθούν αμέσως αποφάσεις. Στην περιοχή αυτή έχουν εκδηλωθεί 6 πυρκαγιές. Η πρώτη και επικινδυνότερη το 1985 (φωτο. Νο 3) 



 που χωρίς να γνωρίζουμε τον κίνδυνο που διατρέχαμε η πυροσβεστική με εμάς τους Κοκκαριώτες κατορθώσαμε να τη σβήσουμε. Όταν ήρθαν τα αεροπλάνα έριχναν νερό στα φορτωμένα καλώδια υψηλής τάσης με ρεύμα, δημιουργώντας καταρράκτες φωτιάς. Έκτοτε έχουμε σβήσει και άλλες φωτιές όπως το 1990,1996,1998 και τελευταία επί νομάρχη Θαλασσινού.

Αυτά τα χρόνια δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τα ατυχήματα μόλυνσης της θάλασσας από διαρροή τόνων μαζούτ (φωτο Νο 4) 



και φωτοαντίγραφο της "Σαμιακής" του συμβάντος της 18 Αυγούστου 1997.

Όμως οι κίνδυνοι κάποιου ατυχήματος στην περιοχή αυτή δεν σταματά μόνο στα ανωτέρω αίτια.

Τι θα γίνει όμως κάποια στιγμή που οξυνθούν τα πράγματα με τους φαινομενικούς φίλους και γείτονές μας και μπουν σε λειτουργία τα κατακτητικά σχέδια της επί χρόνια προετοιμαζόμενης στρατιάς του Αιγαίου; Μην σας παραπλανάει ούτε η κουμπαριά του Ερντογάν με τον Καραμανλή, αλλά ούτε και το ζεϊμπέκικο του τότε υπουργού, νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με τον υπ. εξωτερικών Τζεμ στο ξενοδοχείο Δόρυσσα. Η παρούσα νηνεμία είναι μέρος σεναρίου. Όμως η παραμένουσα στρατιά του Αιγαίου εκπαιδεύεται και καραδοκεί για έναν Αττίλα στο Αιγαίο. Οι συχνές πτήσεις τούρκικων πολεμικών αεροπλάνων πάνω από τα κεφάλια μας με εκατοντάδες παραβιάσεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Πρόσφατα ο υπουργός εθνικής άμυνας κ. Μπεγλίτης που επισκέφτηκε την Κύπρο για να παραστεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις δηλώσεις του για τη μαύρη επέτειο της Κύπρου, υπενθυμίζοντας το συνεχιζόμενο στο τέλος του 20ου αιώνα κατακτητικό πνεύμα του βάρβαρου Αττίλα, στις δηλώσεις του είπε: «η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή, το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Εμείς ευχόμαστε ειρήνη στους λαούς και στο Αιγαίο και οι πολιτιστικές συνεστιάσεις να αποδώσουν ειρηνικούς καρπούς. Όμως ο μη γένητο σε κάποια σύρραξη θα είναι ο πρώτος στόχος στη Σάμο και η έκρηξη αναπόφευκτη… Όμως αυτές οι ειρηνευτικές προσπάθειες, καθηλώνονται από τους ήχους της πολεμικής αεροπορίας και γνωρίζουμε πολύ καλά (ο γράφων τυγχάνει έφεδρος λοχαγός του ΣΕΜ και υπήρξε διοικητής του σώματος στο νησί κατά την άσκηση του 1987 οπότε την κατάσταση την γνωρίζει πολύ καλά).

Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και κάποια ατυχήματα, είτε στρατιωτικά, είτε πολιτικά, που είναι μέσα στον κύκλο της ζωής. Οι συνεχείς πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών συνεχώς, είτε λέγονται ασκήσεις καταδίωξης, είτε αναχαιτίσεις, δεν μου επιτρέπει να εφησυχάζω. Το πρόσφατο ατύχημα του μιράζ στην Ικαρία (φωτο Νο5) τα λέει όλα. Όμως και την βραδιά που εμβολίστηκε και βούλιαξε το πολεμικό πλοίο Κωστάκος στην περιοχή μας, δεν ήταν συμβάν εφησυχασμού, πέραν του άγνωστου πολεμικού υλικού που μπορεί να είχε. Οι φωτοβολίδες που φώτιζαν το πέλαγος πέφτοντας από πολεμικό αεροπλάνο, μερικές καιόμενες έπεφταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Για άλλη μια φορά σωθήκαμε από θαύμα, όπως έγραψε ο "Σαμιακός Τύπος". Να προσθέσω εδώ ότι σε απόσταση 400 μ. και νοτίως από την εκρηκτική αυτή περιοχή υπάρχει το στρατόπεδο της Αργιάς. Μπορεί να είναι το πλέον ακίνδυνο, αλλά δεν παύει να ενισχύει την άποψη ότι όλα μαζί, στρατόπεδο, καύσιμα και ΔΕΗ αποτελούν τον πρώτο στόχο στο νησί. Για την επικινδυνότητα στην περιοχή, να αναφέρουμε ότι 200 μ. από τα όρια της ΔΕΗ βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείου του χωριού. Όμως η ακαταλληλότητα αυτού του τόπου να φιλοξενήσει τόσο σοβαρές, αναγκαίες, αλλά και επικίνδυνες εγκαταστάσεις θα σας το βεβαιώσει η γεωλογική μελέτη, που συνέταξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την υπογράφει ο καθηγητής και πατριώτης φίλος και αγαπητός στην Σάμο, ο αείμνηστος Αντώνης Ψιλοβίκος. Στην γενική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Σάμου, παρουσιάζεται ενεργό ρήγμα, που περνά κάτω από τις εγκαταστάσεις αυτές, όπως λέει ο καθηγητής της γεωλογίας και σε συνέντευξή του στο "Βήμα" 26-11-1998 μπορεί κάποια άγνωστη στιγμή να ξυπνήσει, να μας ταρακουνήσει με άγνωστες επιπτώσεις.

Μετά απ’ αυτό οι επεκτάσεις είτε της ΔΕΗ, είτε οι εγκαταστάσεις των υγρών καυσίμων συνεχίζονται κανονικά, χωρίς να συμβαίνει απολύτως τίποτα. Με την ίδια λογική και την νεότερη μεταπολιτευτική δημοκρατία ξεπέρασαν το προεδρικό διάταγμα το 1976, που το Κοκκάρι θεωρείται τουριστική περιοχή και το 1980 πάλι με προεδρικό διάταγμα που χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός. Η καταστρατήγηση όμως των προεδρικών διαταγμάτων συνεχίσθηκε καταπατώντας το άρθρο 18 του Νόμου 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος. Θεωρώντας ανύπαρκτες τις νεότερες αντιλήψεις για την «οπτική αξία» της φύσης που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη προστασίας, αυτές ιδίως οι αντιλήψεις, εν σχέση προς το «φυσικό ανάγλυφο» της γης, όπως αναφέρει στο δωδεκάδελτο του περιβάλλοντος, ο τότε αντιπρόεδρος του συμβουλίου επικράτειας Μιχαήλ Δεκλερής.

Για αιγιαλό και παραλία στο θέμα της ΔΕΗ, μεταφορά χειμάρρου, αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό χώρο δεν το συζητάμε. Αυτά είναι για πολιτισμένους λαούς. Εμάς από πολλές δεκαετίες μας χειρίζονται ως υπανάπτυκτους και εφαρμόζουν τον νόμο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Εγώ προσωπικά τον τίτλο «υπανάπτυκτοι» τον επιστρέφω σε αυτούς που τον αποδέχονται. Και η χουντική ρήση θα έπρεπε να μη υπάρχει σε περίοδο που λέμε ότι έχουμε δημοκρατία. Στη παρούσα επιστολή δε θα πρέπει να παραλείψω μία ωραιότατη επιστολή του τότε βουλευτού και καθηγητού του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Σοφούλη (17-1-1994). Ήταν τότε που το Κοκκάρι, σύσσωμο, ζητούσε τη μη επέκταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στον αυτό χώρο, και τη σταδιακή μετακίνησή του στον κατάλληλο Σαμιακό χώρο. Στην επιστολή εκείνη ο κ. Σοφούλης στο πρώτο σημείο αναφέρει ότι η θέση του υπάρχοντος εργοστασίου αναμφίβολα είναι ακατάλληλη. Εν συνεχεία λέγει ότι στην περιοχή του Κοκκαρίου διαμορφώνεται ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο υψηλού κινδύνου ΔΕΗ, silk oil, μελλοντικές εγκαταστάσεις στρατού κλπ. Έκτοτε κ. Σοφούλη η οπτική ρύπανση δεκαπλασιάστηκε με τις πολύχρωμες καμινάδες, η ενέργεια διπλασιάστηκε με 150 τόνους μαζούτ ημερησίως, η ηχορύπανση καλά κρατεί. Η silk oil αύξησε τις αποθήκες της σαν τον άφρονα πλούσιο και ο στρατός το ίδιο. Γενικά ο υψηλός κίνδυνος αυξήθηκε κατακόρυφα. Η επιστολή όμως απέμεινε άπραγη, αδρανής, ανέπαφη. Ο κ. Κώστας Σοφούλης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καλά έκανε και προωθούσε μελέτη «φράγμα και αξιοποίηση στον Καρβούνη», όμως δεν είδα το ενδιαφέρον του για να βελτιωθεί ο χώρος στην περιοχή που κατοικούν 1.000 άτομα και φιλοξενούνται όπως αυτήν την εποχή 4.000 και πλέον ξένοι, που ενώ έρχονται να ζήσουν στο νησί των μακάρων, όταν φυσά ανατολικός άνεμος και άπνοια, αναπνέουμε καυσαέρια και κοιμόμαστε πάνω σε ένα μαξιλάρι, που όσοι το γνωρίζουν, λένε ότι κοιμόμαστε πάνω σε μια βόμβα. Καιρός είναι κ. Σοφούλη και όσοι διοικούν αυτόν τον τόπο να αφυπνιστούμε. Οι χθεσινές θανατηφόρες εκρήξεις στην Κύπρο, οι προ ετών εκατόμβες στην Αίγυπτο, είναι σημάδια αρκετά για να μας αναγκάσουν σε ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ. Δεν ευθύνεται κανείς στην Σάμο να πάθει οικονομικό μαρασμό εξ αιτίας της δικτατορικής εγκατάστασης των εκρηκτικών ουσιών σε χρόνια σοσιαλιστικής δημοκρατίας.

Μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι αυτά γίνονται σε μια περιοχή, που αποτελεί τόπο έλξης τουριστών. Αυτών που εκτιμούν το φυσικό κάλλος και τα σπάνια αυτά τοπία του Κοκκαρίου, της Σάμου, της Ελλάδος. Δεν είναι πράξεις πολιτισμένων και προοδευτικών εκεί που άλλοι το αξιοποιούν, το κάνουν γραμματόσημο, 
το κάνουν πίνακα, το κάνουν πρωτοσέλιδο σε διαφημιστικά φυλλάδια, να βρίσκονται κάποιοι άλλοι και να το μετατρέπουν σε αγκυροβόλιο καραβιών συχνών εκρηκτικών εκφορτώσεων. Δεν είναι δυνατόν ένας τόπος που έχει σπάνια και χαρισματικά τοπία, όπως αυτά που επέλεξε η "Ολυμπιακή" να διαφημιστεί το 1962 και το 1994 να κινδυνεύουν να σκεπαστούν με μαζούτ όπως το ατύχημα του 1997. 

Η σημερινή πτώχευση της Ελλάδος δεν είναι θέμα κάποιων χρόνων αλλά δεκαετιών. Ο μαρασμός της οικονομίας ας μας προβληματίσει να αφυπνιστούμε για να προλάβουμε ένα όλεθρο, σαν και αυτόν που επήλθε στην Κύπρο. Και γι’ αυτό ας προβληματιστεί όλο το νησί, γιατί μια έκρηξη από τους τόσους κινδύνους που εγκυμονούν θα επιφέρει σε άλλους οικονομικό και σε άλλους βιολογικό θάνατο. Και κανείς δεν θα γνωρίζει ποιος θα περνά από εκείνη την περιοχή, ποιος θα ταξιδεύει και ποιανού γονιού το παιδί θα φυλά σκοπός στην ακριτική αυτή περιοχή, ούτε ποιος θα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ούτε τίνος θα γεννιέται το παιδί ή το εγγόνι, αφού οι καπνοί από τυχόν ατύχημα στην περιοχή με δυτικό άνεμο, θα σκεπάσουν την περιοχή του νοσοκομείου και όλου του Βαθιού. Όπως όταν μπήκε η φωτιά στα σκουπίδια αναγκάστηκαν και έκλισαν το σχολείο στο Πυθαγόρειο. Οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι αυτού του τόπου ας πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν. Όπως οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι της κατεστραμμένης Κύπρου.


Το Κοκκάρι βρέθηκε σε ένα video που παίχτηκε παγκοσμίως, ακόμα και στην Ελλάδα ως βιογραφικό του πρίγκιπα της Αγγλίας Ουίλιαμ με τα της Κέιτ Μίντλετον πριν τους γάμους τους. Στο ότι ο πρίγκιπας παραθέρισε σε ελληνικά νησιά, παρουσίασε ως μοναδικό νησιώτικο τοπίο το Κοκκάρι με την θαλαμηγό του. Το ερώτημα είναι: Παραβρέθηκε στο νησί μας ο πρίγκιπας ή απλά επιλέχτηκε το τοπίο του Κοκκαριού; Ότι και να συνέβη γεγονός είναι ότι ένα τμήμα της Σάμου, διαφήμιζε τα αιγαιοπελαγίτικα αξιοθέατα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάψει τα άλλοτε μέρη των μακάρων, να θεωρούνται τόποι ιδανικοί, για ευχάριστη διαβίωση, από τους πρίγκιπες και μεγιστάνες του πλούτου και της δόξας, έως τους ανώνυμους πολίτες του πλανήτη γη. 


Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης
Γεωπόνος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Κοκκαρίου


Διαβάστε παρακάτω για την πυρκαγιά του 1985 αλλά και τα όσα έλεγε ο καθηγητής Γεωλογίας Αντώνης Ψιλοβίκος

Επικίνδυνη πυρκαγιά στο Κοκκάρι

Πολύ επικίνδυνη χαρακτηρίστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο της ΔΕΗ και του ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ στο Κοκκάρι την Τρίτη 25/6/1985.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 5 το απόγευμα αντελήφθησαν άνθρωποι της ΔΕΗ μικρή εστία φωτιάς πάνω από τη ΔΕΗ και κοντά στην περιοχή του ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ. Έσπευσαν αμέσως με του πυροσβεστήρες από την πλευρά της ΔΕΗ και από την πλευρά του ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ενώ συγχρόνως τηλεφώνησαν στην Δασοπυροσβεστική υπηρεσία της οποίας το πρώτο όχημα έφτασε σε 10 λεπτά. Ακολούθησαν και τα άλλα οχήματα της Δασοπυροσβεστικής ενώ ο Δασονόμος κ. Μπαταγιάννης κάλεσε επειγόντως πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα αεροσκάφη, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστέρησαν να φτάσουν και έπεσε το βάρος στους Δασοπυροσβέστες που αγωνίζονταν υπεράνθρωπα με τη φωτιά.

Εκτός από τους Δασοπυροσβέστες, το ίδιο αγωνίστηκε και τμήμα στρατιωτών που κατέφθασε στο χώρο της φωτιάς.

Στο χώρο της φωτιάς επίσης έσπευσε και ο Πρόεδρος του Κοκκαρίου κ. Ναπολέων Γαλανής με πολλούς Κοκκαριώτες και βοήθησαν κι αυτοί να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά μετά από δύο ώρες περίπου, αφού τη χαριστική βολή την έδωσαν τα αεροσκάφη που εν τω μεταξύ έφτασαν.

Ευτυχώς που ο χώρος του ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ήταν καθαρός από ξηρόχορτα και θάμνους. Τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά δεν εξακριβώθηκαν, συνεχίζονται ανακρίσεις.

Από πληροφορίες, πιστεύουμε ότι τρεις είναι οι εκδοχές που προκάλεσαν τη φωτιά. Η πρώτη εκδοχή είναι από σπινθήρα κάποιας ασφάλειας της ΔΕΗ ο οποίος εκτοξεύθηκε στα ξερόχορτα. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι κάποιος πέταξε αναμμένο τσιγάρο και η Τρίτη είναι ο εμπρησμός.

Σύντομα όμως θα βγει το πόρισμα από τις ανακρίσεις.

Από τη Δασική Υπηρεσία αναφέρεται ότι κάηκε δασική έκταση και θαμνώδης γύρω στα 80 στρέμματα περίπου.

Στον τόπο της φωτιάς έφτασε ο Νομάρχης κ. Δημ. Πανταζής, ο Ταξίαρχος κ. Εμμ. Καπετανάκης, ο Δ/ντής της Αστυνομίας κ. Θ. Μπουγάς και ο Υπ/ντής της Αστυνομίας κ. Δημ. Σκλήκας.



ΔΙΑΛΕΞΗ: Καθηγητής Γεωλογίας υποστηρίζει ότι έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια στο χώρο του Αιγαίου

Ανησυχίες για τα 4 ρήγματα της Σάμου


«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε γιατί στο χώρο του Αιγαίου έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια, αφού δεν έχει δώσει σεισμούς τα τελευταία χρόνια» δήλωσε από την όμορφη Σάμο ο καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Ψιλοβίκος στη διάλεξή του με θέμα «Σεισμική επικινδυνότητα της Σάμου και μέτρα προστασίας» που έδωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου στην αίθουσα διαλέξεων της Αγροτικής Τράπεζας. Ο κ. Α. Ψιλοβίκος στηριζόμενος σε μελέτες της επιστημονικής ομάδας του, που αφορούν τη μέση περίοδο και επανάληψη των σεισμών στην περιοχή, υποστήριξε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πιθανώς να υπάρξει σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ως 6,9 Ρίχτερ σε ένα από τα τέσσερα ενεργά ρήγματα του νησιού (Πυθαγορείου – Κούτσι 15 χλμ, Μαραθοκάμπου – Κερκετέα 14 χλμ, Κοκκαρίου – Βαθέος 8 χλμ. και Καρλοβάσου – Δρακαίων 12 χλμ). Ως μέτρα αντισεισμικής προστασίας ο καθηγητής πρότεινε τις γερές κατασκευές στις οικοδομές και τον έλεγχο του υπεδάφους, ενώ ζήτησε άμεσο σχεδιασμό ειδικών ομάδων δράσης, υπηρεσιών, ευρύτερη ενημέρωση, έλεγχο οδικού δικτύου κ.ά. Επιπλέον ανέφερε ότι η Ικαρία, αντίθετα από τη Σάμο, είναι αντισεισμική από τη «γέννησή» της, αφού δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στο νησί και έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι «η καλύτερη άμυνα είναι το τρίπτυχο: «Γνώση 0 ενημέρωση – οργάνωση».

Εν τω μεταξύ στην Ήπειρο μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης (και ως αργά χθες τη νύχτα) δεν έχει καταγραφεί καμία άλλη δόνηση στην περιοχή, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να δηλώνουν επιφυλακτικά ότι περιμένουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον ακόμη ένα εικοσιτετράωρο για να προχωρήσουν σε ασφαλέστερες εκτιμήσεις. «Μετά τα 5 Ρίχτερ μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων δεν έχουμε καταγράψει άλλες δονήσεις στην περιοχή» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γ. Παπής, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και συνεχίζει: «Επειδή όμως στο παρελθόν έχουν συμβεί αρκετοί σεισμοί όπως ο χθεσινός (προχθεσινός), χωρίς να ακολουθήσουν άλλοι μεγαλύτερου μεγέθους σεισμοί – χωρίς βέβαια να μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε – καλύτερα να περιμένουμε να περάσουν ακόμη λίγες ημέρες, να παρακολουθήσουμε καλύτερα την εξέλιξη του φαινομένου για να προχωρήσουμε σε ασφαλέστερες εκτιμήσεις».

Οι σεισμολόγοι όμως κατέγραψαν ακόμη μια ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (στις 23.11) στο Βόρειο Ιόνιο, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το επίκεντρό της εντοπίστηκε περίπου 45 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κέρκυρας, στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά από τη νότιο Αλβανία. «Ο σεισμός στις νότιες ακτές της Αλβανίας δεν σχετίζεται με τον σεισμό μεταξύ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, από όπου δεν έχουμε καταγράψει τίποτε μετά τα 5 Ρίχτερ. Αν δεν περάσουν όμως μερικά εικοσιτετράωρα, δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις» λέει στο «Βήμα» από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Γ. Καρακαϊσης και προσθέτει: «Ξέρουμε ότι μετά τις 17 Αυγούστου η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου βρίσκεται υπό «εντατικό καθεστώς», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο μέλλον. Ένα δείγμα από αυτό το εντατικό καθεστώς είδαμε στην Αθήνα και αμέσως μετά με κάποιες δονήσεις που είχαν σημειωθεί στο Βόρειο Αιγαίο γύρω στα 5 Ρίχτερ».

Από την έντυπη έκδοση

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required