17 Φεβ 2016

Η απόρρητη έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για το προσφυγικό. Τι αναφέρει για τη Σάμο

Απόρρητη έκθεση, που παρουσιάστηκε προ ημερών στο Κολέγιο των Επιτρόπων  δημοσιεύεται σήμερα στα ΜΜΕ και περιλαμβάνει συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, οι οποίοι επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τη χώρα  μας τo Noέμβριο.

Όσον αφορά τη Σάμο και όπως αναφέρεται στην Έκθεση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εξοικείωση με το φαινόμενο των ξένων μαχητών-τρομοκρατών και ότι «οι συστάσεις-οδηγίες της Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν». Αναφορικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών στο νησί μας αλλά και στη Χίο, οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπιστώνουν: «Δακτυλικά αποτυπώματα συλλέγονται είτε με σκάνερ ή με τη συμβατική μέθοδο χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής. Ωστόσο δεν υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Eurodac. Τα δεδομένα δακτυλοσκόπησης “ανεβαίνουν” πρώτα στο σύστημα Police On Line και μετά στo Εurodac».


Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η ταυτοποίηση διεξάγεται σε ανοικτές εγκαταστάσεις, δίχως να διασφαλίζεται ότι όλοι οι παράτυποι καταγράφονται». Υπάρχουν μάλιστα καταγεγραμμένες μαρτυρίες αστυνομικών, που αναφέρουν ότι παράτυποι μετανάστες εξαφανίστηκαν πριν δακτυλοσκοπηθούν. Στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 14η Νοεμβρίου 2015 η Ελλάδα είχε περάσει στο σύστημα Eurodac 136.798 νέες εγγραφές, τη στιγμή που ο Frontex κατέγραψε (το ίδιο διάστημα) 575.242 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. «Προκύπτει ότι οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα χωρίς να έχουν καταγραφεί».


Προβληματική περιγράφεται η κατάσταση στη Σάμο, εκεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο 25.000 Σύροι πρόσφυγες δεν υποβλήθηκαν σε καμία διαδικασία δακτυλοσκόπησης, αλλά αντίθετα έφυγαν από τα νησιά για να δακτυλοσκοπηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η παρατήρηση ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα των μεταναστών και προσφύγων δεν ελέγχονταν στη Βάση Πληροφοριών Σένγκεν, όπου καταχωρίζονται, μεταξύ άλλων, και οι ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών.



Πηγή: Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required