4 Οκτ 2017

Αίτηση στο ΣτΕ κατά παραμονής στα νησιά των αιτούντων ασύλο

Μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή hotspots, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 1.500 αιτούντες άσυλο έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 4.000. 

Οι εγκαταστάσεις στα νησιά, σε όσα υπάρχουν, έχουν πολύ μικρή χωρητικότητα σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που αναγκάζονται να φιλοξενήσουν. Ενδεικτικά στη Λέσβο οι εγκλωβισμένοι έχουν φθάσει τις 6.500 εκ των οποίων οι 4.800 διαμένουν στο ΚΥΤ του νησιού, χωρητικότητας 2.500 ανθρώπων. Αντίστοιχα, στη Σάμο πάνω από 3.000 «φιλοξενούνται» στο ΚΥΤ που είχε σχεδιαστεί για 650 άτομα.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών Ρόδου-Κω-Σάμου, Χίου και Λέσβου, όπως δημοσιοποίησαν χθες, έχουν καταθέσει στο ΣτΕ ήδη από τις αρχές Αυγούστου αίτημα ακύρωσης της απόφασης που καθορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 απαγορεύεται να μετακινηθούν εκτός των νησιών ή να μεταβούν στην ενδοχώρα. Η απαγόρευση, μάλιστα, επιβάλλεται ακόμα και αν η αίτηση ασύλου τους εξετάζεται από τμήμα ασύλου σε άλλη περιφέρεια εκτός των νησιών. 

Η αίτηση ακύρωσης αναμένεται να εκδικαστεί στις 5 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το ανώτατο δικαστήριο, μεγάλος αριθμός ατόμων από τα νησιά θα πρέπει να μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Παράλληλα, ο Σύλλογος Δικηγόρων Σάμου προτίθεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει μήνυση κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και άλλων τυχόν αξιόποινων πράξεων που θα προκύψουν από την έρευνα.

Πηγή: Καθημερινή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required