13 Φεβ 2018

Οι απόκριες στο παλιό Βαθύ μέσα από τον τοπικό Τύπο

Απόκριες 1957, αίθουσα Σπήρερ
H παλιά Σάμος γιόρταζε την περίοδο των Αποκριών με μεγάλη λαμπρότητα, με τους σαμιώτες να γλεντάνε σε θρυλικούς χορούς.

Όλοι οι Σύλλογοι, όπως ο Πανσαμιακός και ο Βαθύλλος, καθώς και η Φιλαρμονική, έδιναν χορούς στην αποθήκη του Έρμαν, στον κινηματογράφο που υπήρχε στην οδό Μανόλη Καλομοίρη και σε άλλους χώρους. Εκεί γλεντούσαν μέχρι τις πρωινές ώρες, χορεύοντας ταγκό, βαλς, καλαματιανούς, τσάρλεστον κλπ, και τραγουδούσαν επιτυχίες της εποχής, όπως του Γούναρη, του Πολυμέρη και της Γιοβάννας.

Στις Αποκριάτικες αναμνήσεις, από το βιβλίο «Άπαντα, Αντώνης Γιοκαρίνης», αναφέρεται πως «στα περασμένα χρόνια οι χοροί αυτοί αποτελούσαν ένα μεγάλο κοσμικό γεγονός. Οι κυρίες και οι δεσποινίδες ετοίμαζαν από καιρό και έραβαν ειδικά φορέματα και οι καβαλιέροι αερίζανε τα σμόκιν και τα φράκα για να μην μυρίζουν ναφθαλίνη, όταν θα τα φορούσαν. Ο χορευτικός κύκλος των χοροεσπερίδων έκλεινε με το χορό της φιλαρμονικής, που εδίδετο το τελευταίο Σάββατο της αποκριάς. Στον ετήσιο χορό της φιλαρμονικής, εξεδίδετο από ομάδα νέων του Φιλοτεχνικού Ομίλου και το σατιρικό περιοδικό, Γραν-Κάσσα, που με μια χιουμοριστική σπαρταριστική ύλη εσατίριζεν όλα τα επίκαιρα γεγονότα τα αντίτυπα της οποίας τα πωλούσαν μέσα στο χορό τα ομορφότερα κορίτσια της βραδιάς».

Στην εφημερίδα «Σάμος» το 1936 περιγράφεται η είσοδος του καρναβαλιού στο Βαθύ. 

¨Η πλατεία Πυθαγόρα, όπου επρόκειτο να γίνουν οι επιδείξεις των μεταμφιεσμένων, επληρώθη από τας πρώτας μεταμεσημβριανάς ώρας της παρελθούσης Κυριακής, από πλήθη κόσμου πάσης τάξεως και πάσης ηλικίας, καθώς και οι εξώσται των πέριξ καταστημάτων και οικιών.

Την 3 μ.μ. η μουσική της φιλαρμονικής με επικεφαλής τον μαέστρον κ. Κουρούκλην ενδεδυμένον με πιερότου στολήν περιήλθε την πόλιν μας παιανίζουσα εύθυμα εμβατήρια. Την 3.30 ακριβώς ο κ. Λυρίτης μεταμφιεσμένος εις μαύρον της Αφρικής διελθών τα πλήθη εστάθη προ της επιτροπής και ανήγγειλεν ότι ο Καρνάβαλος έρχεται. Πράγματι μετ’ ολίγον εθεάθη, ερχόμενος ο Καρνάβαλος επί λευκού ίππου και φορών τεράστιον  ύψηλον πίλον και έχων προσδεδεμένους κώδωνας εις τα χείρας του χαιρέτα το πλήθος με πάσαν επισημότητα συνοδευόμενος δε υπό Καμήλας εστάθμευσεν εις το κέντρον της πλατείας και προσφώνησεν την επιτροπήν. Ακολούθως παρήλασαν διάφοροι ομάδες μεταμφιεσμένων καθώς και άρματα σατυρίζοντα τα παλαιά και νέα ήθη, τον τουρισμόν, τα δικηγορικά γραφεία, τα ανδρόγυνα κλπ. Και εδόθησαν από την επιτροπήν τα ακόλουθα βραβεία.

1ον βραβείο εκ. δρχ 1000 εις όμιλον νέων μεταμφιεσμένων ψαράδων υπό τη διεύθυνση του Τζων Λουϊ Μαρκ, διαμαρτυρόμενων για την εντός του λιμένος απαγόρευσιν της αλιείας.
2ον βραβείο εκ. δρχ 500 εις όμιλον προσκόπων δια τη σάτυραν και τη διακωμώδηση των εστιατορίων του λιμένος Βαθέος
3ον βραβείον εκ δρχ. 300 εις όμιλον νέων του Φιλοτεχνικού Ομίλου δια το πνεύμα και τη σάτυρα, διακωμοδήσαντα τον τουρισμον και το Λύκειο Ελληνίδων.
4ον βραβείον εκ δρχ. 200 εις τους κ.κ. Ι. Μανουσάκη και Κ. Χρηστίδην, οίτινες κρατούντες ελληνικάς και τούρκικας σημαίας αναπαρέστησαν την ελληνοτουρκικήν φιλίαν.
5ον βραβείον εικ. Δρχ. 100 εις τους Στ. Βασιλειάν και Λ. Φοροπούλου δια την έμπνευσιν και τη σάτιρα των παλαιών και των νέων ηθών
6ον βραβείον εις όμιλον εκ Βαθέος δια τη σάτυραν και τη διακωμώδηση των νέων ανδρόγυνων
7ον βραβείον εκ δρχ. 100 εις όμιλον εκ Βαθέος δια την κωμικήν εμφάνισιν αναπαραστήσαντες την Γκαμήλαν
7ον βραβείον εκ δρχ. 100 εις τον Μ. Μανουσάκην δια το ελαφρόν πικάντικο πνεύμα παρηστήσαντα το δικηγορικόν γραφείον και
9ον βραβείον εκ δρχ. 100 εις τον Κρόκον ως αναπαραστήσαντα τον Σαμουήλ.


Αλλά και τα μεταγενέστερα χρόνια οι εφημερίδες καταγράφουν τους χορούς που έδιναν τα σωματεία.







1937 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required