12 Απρ 2018

Μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία του τουρισμού - Η παρουσίαση του βιβλίου «Ε.Ο.Τ. – Ταξίδι στο Χρόνο»


Φωτό: samos24.gr
Μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία του τουρισμού της χώρας μας απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη, 11 Απριλίου, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του πρώην γενικού διευθυντή του ΕΟΤ Κώστα Κατσιγιάννη.





Το βιβλίο, για το οποίο απαιτήθηκαν 7 χρόνια έρευνας και συγγραφής, φέρει τον τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – Ταξίδι στο Χρόνο». Βρίθει λεπτομερειών, από την ίδρυση του ΕΟΤ μέχρι τις μέρες μας, όπου έχει απαξιωθεί ο Οργανισμός, αφού το υπουργείο Τουρισμού έχει αναλάβει πλέον τη χάραξη των πολιτικών που ακολουθούνται και εφαρμόζονται. Οι έννοιες ΕΟΤ και τουρισμός στη χώρα μας είναι απόλυτα συνυφασμένε
ς.


Φωτό: samos24.gr

Φωτό: Μιχ. Σβαρνιάς/samostimes.gr

Στην έναρξη της εκδήλωσης, μετά το καλωσόρισμα από τον συντονιστή της, δημοσιογράφο και διευθυντή του «Σαμιακού Βήματος» Μάνο Στεφανάκη, αναγνώστηκε σύντομο βιογραφικό του Κώστα Κατσιγιάννη.

Αρχικοί ομιλητές ήταν δυο πολύπειροι άνθρωποι του τουρισμού. Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Σάμου, Δημήτρης Κασμιρλής. Ο κ. Ν. Κατρακάζος, ο οποίος συνδέεται με πολύχρονη φιλία με τον συγγραφέα, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κ. Κατσιγιάννη και στην πολυετή, σημαντική προσφορά στο νησί μας, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός του, εκπαιδευτικός, Γεωργία Θεοδοσιάδου. Ο κ. Δ. Κασμιρλής παρουσίασε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με στοιχεία και λεπτομέρειες για την πορεία του ΕΟΤ και τους σημαντικούς σταθμούς, από την ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας, σημειώνοντας τις χρονολογίες «ορόσημα» που τοποθέτησαν τη χώρα μας στο χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού σε περίοπτη θέση. Η τρίτη κατά σειρά ομιλήτρια, η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Έλενα Χουσνή, ξετύλιξε τις λαμπρές στιγμές του παρελθόντος, όπου ο ΕΟΤ, έχοντας ως όπλο τον πολιτισμό, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να διαφημιστεί η χώρας μας στις 5 ηπείρους, με τη βοήθεια ηχηρών ονομάτων του πολιτιστικού χώρου, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης και πολλών άλλων.


Φωτό: Μιχ. Σβαρνιάς/samostimes.gr

Από αριστερά: Κ. Κατσιγιάννης, Ε. Χουσνή, Ν. Κατρακάζος, Μ. Στεφανάκης & Δ. Κασμιρλής (Φωτό: samos24.gr)

Τέλος, το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Κατσιγιάννης, επικεντρώνοντας την ομιλία του στη Σάμο, στη δημιουργία του «Ξενία» αλλά και στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε επίπεδο τουριστικής προσέγγισης, αποτελέσματα του οποίου γευόμαστε σήμερα, με χιλιάδες Τούρκων τουριστών να επισκέπτονται το νησί μας.

Η εξαιρετική βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας, ως ελάχιστου δείγματος αναγνώρισης και τιμής στο πρόσωπο του κ. Κατσιγιάννη, για την πολυετή προσφορά του, από τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο.


Φωτό: samos24.gr

Στιγμιότυπο από την απονομή της τιμητικής πλακέτας (Φωτό: samostoday.gr)

Συγχαρητήρια από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ευσέβιο (Φωτό: samostoday.gr)

Μεταξύ πολλών συμπολιτών μας, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, παραβρέθηκαν και ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος, ο π. βουλευτής και π. δήμαρχος Βαθέος Κώστας Καραμηνάς, ο π. νομάρχης Σάμου Μανόλης Κάρλας, ο π. αντιπεριφερειάρχης Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ Άννη Ανδρεάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, Νίκος Στεφανής, Δημήτρης Κυριαζής και Γιάννης Μανδουραράκης καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου Κώστας Κυριαζής.

Φωτό: Μιχ. Σβαρνιάς/samostimes.gr


Σύντομο Βιογραφικό του Κώστα Χρ. Κατσιγιάννη 




· Ο Κώστας Κατσιγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944
· Γυμνασιακές σπουδές στο παρισινό λύκειο Janson de Sailly.
· Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
· Εργάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού επί 35 χρόνια (1970-2005), όπου υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής από το 1994 μέχρι 2005.
· Υπήρξε συντονιστής της επιτροπής Ε.Ο.Τ.- «Αθήνα 2004» για το πρόγραμμα φιλοξενίας των Ο.Α. του 2004.
· Κατά την περίοδο 1999-2005 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ελληνο – Τουρκικό διάλογο για τον τουρισμό.
· Έχει μετάσχει ως ομιλητής σε περισσότερα από 120 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
· Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού τμήματος του ICOMOS που αποτελεί Οργανισμό τηςUNESCO για την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τόπων.
· Επίσης είναι μέλος του Οργανισμού για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
· Εδώ και ένδεκα χρόνια μετέχει στην οργανωτική επιτροπή του διεθνούς Κλασικού Μαραθωνίου δρόμου της Αθήνας.
· Ακόμη, είναι μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Φίλων του Μουσείου των Αθηνών, του Πολυτεχνικού Συλλόγου και της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης καθώς επίσης και μέλος του Συλλόγου φίλων του Μουσείου της Ακρόπολης.
· Έχει συγγράψει την ιστορία του παγκόσμιου κλασικού Αθλητισμού, ενώ πριν από τρεις μήνες εκδόθηκε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – ταξίδι στο χρόνο», που παρουσιάζεται σήμερα.
· Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Θεοδοσιάδου, πτυχιούχο πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γεννημένη στο Βαθύ Σάμου.
· Ξένες γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και τουρκικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required