1 Αυγ 2018

Η Σάμος του χτες του Νίκου Νόου - Μαζορέτες στη Σάμο

Ήταν καλοκαίρι του 1967. Στην εξουσία βρίσκεται η στρατιωτική κυβέρνηση των Συνταγματαρχών (Χούντα), που στις 21 Απριλίου του ίδιου χρόνου, είχε ανέβει με πραξικόπημα στην εξουσία.


Στο πρώτο χρόνο η κυβέρνηση είχε κυριολεκτικά απομονωθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες και περνούσε δύσκολες ώρες. Τότε, στην καρδιά του καλοκαιριού, για να σπάσει το εμπάργκο, δημιούργησε πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά πάσαν την επικράτεια. Στη Σάμο οι εκδηλώσεις ονομάστηκαν «Φεστιβάλ Κρασιού», που συνοδεύτηκε από μια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Σάμου. 

Ακόμα το νησί μας δεν είχε χάσει την παραγωγική του ικανότητα, που μας οδήγησε σταδιακά στην σημερινή κρίση. Στα ταμεία η Χούντα βρήκε αρκετό χρήμα που το έριξε σε μια επίδειξη δύναμης και ισχύος, με «εισαγωγές» φανταχτερών και ονομαστών συγκροτημάτων του εξωτερικού. Μαζορέτες από την Γαλλία, μουσικοί και χορευτικοί όμιλοι από το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Φινλανδία, κατέκλυσαν την πόλη μας το καλοκαίρι του 1967.Με την παλιά συνταγή, «άρτος και θεάματα», οι δικτάτορες προσπάθησαν να κερδίσουν τις συμπάθειες του λαού, των αγροτών και των εργαζομένων και να ενισχύσουν τον τοπικό ξενοδοχειακό τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα που μόλις είχαν εμφανιστεί στο νησί μας.

Κάθε βράδυ, στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, πάνω σε εξέδρες που είχαν κατασκευασθεί, ξεκινούσε με μουσικές και παράτες, η παρουσίαση των ξένων και των τοπικών συγκροτημάτων. Βαρέλια με κρασί, προσφορά της ΕΟΣΣ, έρεε άφθονο και σκορπούσε το κέφι στους θεατές, ενώ ψησταριές με σουβλάκια κατέκλυζαν με τη τσίκνα τους τον εορταστικό χώρο. Η πλατεία με τον παραλιακό δρόμο είχαν διακοσμηθεί και μετατραπεί σε ένα απέραντο σκηνικό, με τσαμπιά από σταφύλια και αμπελόφυλλα με τεράστια μπουκάλια που διαφήμιζαν την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή των κρασιών στο νησί.

Στη φωτογραφία, Μαζορέτες από την Γαλλία με την δασκάλα τους, ετοιμάζονται να δώσουν ακόμα μια παράσταση, προς τέρψιν των θεατών. Το «λιοντάρι» έχει κρυφτεί πίσω από τον αναδυόμενο φοίνικα, το γνωστό «πουλί» της Χούντας και η ταμπελίτσα στη βάση της κακογουστιάς, μας θυμίζει την 21η Απριλίου. Όλα αυτά, το καλοκαίρι του 1967 στο Βαθύ της Σάμου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required