2 Δεκ 2018

Επιτέλους μια ευχάριστη και ωφέλιμη δράση - Άρθρο του γεωπόνου Γιακουμή Αμυρσώνη

Άρθρο του γεωπόνου Γιακουμή Αμυρσώνη, που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση του "Σαμιακού Βήματος" της 24ης Νοεμβρίου 2018. "Με βαριά καρδιά ξεκίνησα για να παρευρεθώ στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου την 12η Νοεμβρίου 2018 με θέμα:«Τα αγαθά της φύσης μας. Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».


Ο τίτλος ωραιότατος που περιλάμβανε θέματα με τα οποία έχω ασχοληθεί και τα οποία έχω γράψει, έχω κάνει δημοσιεύσεις για τον πλούτο των νησιών μας, εδώ και 34 χρόνια, που δυστυχώς δε βρήκαν ανταπόκριση. Φοβήθηκα ότι ίσως οι ομιλητές, τους οποίους δεν γνώριζα, θα ομιλούσαν όπως πολλοί, που μας έρχονται τα τελευταία χρόνια, που μας συστήνουν νέες καλλιέργειες, θέλοντας να μας κάνουν πειραματόζωα με άγνωστο και αμφίβολο το αποτέλεσμά τους. Η επί δεκαετιών φολκλορικές εκδηλώσεις των πολιτικών τοπικών παραγόντων μου είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάτι παρόμοιο θα αντιμετωπίσω.

Ευτυχώς αυτή τη φορά οι ομιλητές ήταν τελείως διαφορετικοί. Παρουσίασαν τις εργασίες, τις έρευνες, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πάνω στις χιλιόχρονες καλλιέργειες που τα προϊόντα τους έζησαν τους προγόνους μας, που γέμισαν εκείνοι με τη σοφία τους το παγκόσμιο στερέωμα όπως, Όμηρος, Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Σαπφώ, Πιττακός, Θεόφραστος, που γεννήθηκαν σε αυτή την μικρή γειτονιά του πλανήτη μας και τρεφόμενοι με τα υγιεινά αυτά προϊόντα, σε συνάρτηση με το εξαίρετο ήπιο μεσογειακό περιβάλλον και κλίμα, τροφοδότησαν με τους πνευματικούς καρπούς τους όλον τον κόσμο.

Οι νέοι αυτοί ομιλητές, επιστήμονες από τα εργαστήριά τους ερεύνησαν και ερευνούν τα γνωστά και άγνωστα αξιόλογα στοιχεία, που φτιάχνουν οι φυτικοί και ζωικοί μεγαλοοργανισμοί και μικροοργανισμοί, που τα ανεβάζουν στις ανώτερες διατροφικές αξίες.

Η Λέσβος με το ελαιόδεντρα

Η Σάμος με το αμπέλι, το ελαιόδενδρο, το μέλι.

Η Χίος με την αρωματική μοναδική μαστίχα και τους αναξιοποίητους λαλάδες (τουλίπες).

Μέσα σ’ αυτά τα ανωτέρω ποιοτικά αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα της μάνας γης, να σου ξαφνικά μια ομάδα επιστημόνων να προσπαθεί να αναδείξει τα γνωστά και άγνωστα προτερήματά τους.

Από μία νεαρή φυσιογνωμία, τον Ευάγγελο Αξιώτη –φαρμακοποιό χημικό φαρμάκων-, με ατελείωτη όρεξη για έρευνα, διακρίνουμε να προσπαθεί να ερευνήσει και να επισημάνει τα ατελείωτα φαρμακευτικά και αρωματικά υποκρυπτόμενα προϊόντα της πλουσιωτάτης Αιγαιοπελαγίτικης χλωρίδας.

Αξιόλογη έρευνα στον καρπό της ελιάς από τον καθηγητή κύριο Θωμαΐδη, που ερευνά πάνω στο ευλογημένο δένδρο και τα προϊόντα του, τις τοπικές ιδιομορφίες της, που τα καθιστούν πλεονεκτήματα Είμαι σιγουρότατος ότι θα δώσει ώθηση και θα επιφέρει υπεραξία στους ατελείωτους ελαιώνες των νησιών μας, αξιοποιώντας επιτέλους τις νόστιμες θρούμπες-χαμάδες όπως τις λέμε στη Σάμο, που μόνο και μόνο το όνομα το ομηρικό, με τη λέξη χαμέ, θα του δώσει προστιθέμενη αξία, πέρα από την οργανοληπτική αξία.

Αξιόλογες είναι οι προσπάθειες που άκουσα, ότι γίνονται από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας Λέσβου, τον κύριο Λαγουτάρη, που σαν γενικός ενορχηστρωτής προσπαθεί να πείσει και να δώσει ώθηση στην παραγωγή που είναι αποδεδειγμένο ότι χάρη αυτής, και της ποιότητας των προϊόντων με τα πλούσια οργανοληπτικά συστατικά, θα επιφέρουν την αξία ακόμη και την υπεραξία των προϊόντων των νησιών μας. Είναι κρίμα τα νησιά μας, με προϊόντα παγκοσμίως... πρωταθλητές, λάδι, μαστίχα, κρασί, να έχουμε φτωχούς, εξαθλιωμένους παραγωγούς με εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, μετατρέποντας τη νεολαία μας σε οικονομικούς μετανάστες.

Σίγουρα υπεραξία των προϊόντων βρίσκεται στον τομέα των φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων. Τα νησιά μας με τις ιδιαιτερότητές τους, τα μικροκλίματα, είναι οι τόποι που με άπειρες χημικές ουσίες (κάποια στιγμή άκουσα από ομιλούντα καθηγητή ότι έχουν ερευνηθεί περί τις 200.000 οργανικές ουσίες). Αυτές οι ιδιαιτερότητες των νησιών μας θα αποτελέσουν συνθήκες, ούτως ώστε οι αιγαιοπελαγίτικες γαίες να καλλιεργηθούν, να αξιοποιηθούν, προσφέροντας προϊόντα, που θα επιτρέψουν στη νεολαία να παραμείνει, να ζήσει αξιοπρεπώς και να έχουμε μηδενική ανεργία. Όλα αυτά βέβαια χάρη στην έρευνα των επαϊόντων που διέκρινα ότι και ο κύριος Σκαλτσούνης το αντιμετωπίζει με μπόλικο μεράκι.

Αξιόλογες έρευνες και του κυρίου Βύρωνα Μιχαλάκη πάνω στο δάκο το μικρό αυτό έντομο που τόσα δεινά μας επιφέρει και τόσο υποβαθμίζει το προϊόν. Πιστεύω και εύχομαι καλά αποτελέσματα ούτως ώστε να παραμείνουν αχρείαστα τα επικίνδυνα εντομοκτόνα. Έτσι θα βοηθήσει τον γράφοντα που προσπαθεί τώρα δεκαετίες, να κάνουμε τα προϊόντα της Σάμου βιολογικά, που θα δώσουν χείρα βοηθείας στον τουρισμό, με απώτερο σκοπό να φτιάξουμε το βιολογικό νησί. Θα ήταν ευτυχές, και γιατί όχι, το βιολογικό Αιγαίο, που είναι κάτι εφικτό, όχι τόσο θέμα των πολιτικών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Βέβαια είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπήρχαν όλες αυτές οι πρωτοποριακές πανεπιστημιακές επιτεύξεις εάν δεν υπήρχε η δράση της περιφερειάρχη κυρίας Καλογήρου, που με αυτό το αξιόλογο επιτελείο θα επιφέρει την πολυπόθητη ανάδειξη των προϊόντων των νησιών μας, που θα συγκρατήσει τον κόσμο της και θα επιφέρει ευημερία.

Για τον κύριο Κατρακάζο απλώς να πω ότι υπήρξε ο μόνος Σάμιος πολιτικός, που αντιλήφθηκε τα γραφόμενά μου, που δυστυχώς τα επί 34 χρόνια αυτών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, εις βάρος των νησιών μας. Στις δράσεις των ομιλητών, η μία ήταν πιο σπουδαία από την άλλη.

Κάποιοι παρευρισκόμενοι, νέοι, δυστυχώς στεναχωρήθηκαν γιατί δεν άκουσαν κάτι καινούργιο, κάτι φολκλορικό. Δεν τους παρεξηγώ. Δεν έχουν άδικο. Φταίει η δικιά μας γενιά που όλα αυτά τα χρόνια δεν προσπάθησαν να αναδείξουν την ποιότητα των προϊόντων μας, ούτως ώστε να υπήρχε οικονομική άνεση, μηδενικός βαθμός ανεργίας, και κανένα αιγαιοπελαγίτη στο εξωτερικό για δουλειά. Ας μην περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν τα προϊόντα μας γιατί άλλος είναι ο σκοπός τους.

Ευτυχώς φάνηκε ότι ξεκίνησε μία ευχάριστη και ωφέλιμη δράση. Εύχομαι «Καλή συνέχεια».

                                                Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018"


Από την έντυπη έκδοση




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required