13 Ιαν 2019

Καιρός τρικυμιώδης στη Ν.Δ. – Γιατί τώρα η διαγραφή του προέδρου ΝΟ.Δ.Ε.;

Ο διαγραφείς πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Β. Πανουράκης
Μόλις 4 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 19ης Μαΐου 2019 και στον χώρο της Ν.Δ. φαίνεται πως βάλθηκαν να δίνουν «δώρα» στις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Η απόφαση για διαγραφή, του μέχρι πριν λίγες μέρες προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου της Ν.Δ., Βασίλη Πανουράκη, ήρθε να επιβεβαιώσει το «τοξικό» περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί μεταξύ στελεχών του κόμματος, με αφορμή τη συζήτηση για πρόσωπα και επιλογές υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές.

Στην περίπτωση των περιφερειακών εκλογών η επιλογή υποψήφιου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου προβλημάτιζε καιρό τα στελέχη της Πειραιώς, ενώ ήταν γνωστό σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα πως η επιλογή, αρχικά, της νυν περιφερειάρχη, κας Χριστιάνας Καλογήρου, δεν εμφάνιζε τις καλύτερες προοπτικές ως εκ νέου υποψήφιας για το χρίσμα.

Παρόλα αυτά, τα «εμπόδια» ξεπεράστηκαν και στις 8 Οκτωβρίου 2018, από την Άρτα που περιόδευε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωνε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του πως το κόμμα του θα στηρίξει τις υποψηφιότητες όσων περιφερειαρχών εξελέγησαν το 2014 με την υποστήριξη και τότε της Ν.Δ. Μεταξύ αυτών και η Χριστιάνα Καλογήρου.

Λίγες μέρες μετά, συγκεκριμένα το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, ο σημερινός πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και π. πρύτανης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κώστας Μουτζούρης, έχοντας μαζί του και στελέχη της Ν.Δ. Λέσβου (όπως οι κ.κ. Πολυπαθέλλης, Αλατζάς, Καλλονιάτης, Ψαρόπουλος, κ.α.), ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως «ανεξάρτητος τεχνοκράτης υποψήφιος», όπως ανέφερε ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι αυτή η υποψηφιότητα, όπως είναι γνωστό, πάλι, σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, φέρει τη στήριξη του νυν βουλευτή Λέσβου και π. υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Οι πρώτοι «τριγμοί» έγιναν άμεσα αντιληπτοί, ενώ ο κ. Μουτζούρης είχε ήδη ξεκινήσει τις επαφές του και στα άλλα νησιά, σε Χίο και Σάμο.

Στη Σάμο, τόσο ο π. πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Βασίλης Πανουράκης όσο και άλλα στελέχη μιλούσαν θετικά πριν, αλλά και μετά την ανακοίνωση της κας Καλογήρου, για την υποψηφιότητα Μουτζούρη.

Το παρασκήνιο της διαγραφής

Τα αντανακλαστικά του κόμματος ενεργοποιήθηκαν, με καθυστέρηση ομολογουμένως, επιλέγοντας την επίδειξη «σιδηράς πυγμής», όπου ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του κόμματος, π. υφυπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, ικαριακής καταγωγής, Απόστολος Κράτσας, ήρθε σε επαφή με τον Β. Πανουράκη και οι 2 άνδρες μίλησαν σχεδόν 30 λεπτά με κύριο στόχο να «εξομαλυνθεί» η κατάσταση. 


Να σημειωθεί ότι ο π. πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. είχε διατελέσει και στο παρελθόν σε αυτή τη θέση, ενώ βρίσκεται 25 χρόνια στο κόμμα. Επειδή δεν «μασάει» τα λόγια του, ο κ. Πανουράκης εμφανίστηκε αμετακίνητος σε θέσεις και απόψεις. 

Η απόφαση διαγραφής εστάλη γραπτώς, αναφέροντας τη φράση «ως προσωρινό μέτρο», ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που «συνετιστεί» ο κατηγορούμενος, προσθέτουμε εμείς. 

Έγιναν ήδη οι πρώτες προσπάθειες προσέγγισης στελεχών, ώστε να αναλάβουν τη θέση του προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε., αλλά υπήρξαν αρνητικές απαντήσεις αποδοχής. Πιθανολογείται πως τη θέση ίσως αναλάβει ο σημερινός πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Δυτικής Σάμου του κόμματος, κ. Γιάννης Μάρκου.

Γιατί τώρα;


Ερωτηματικά δημιουργούνται στη χρονική επιλογή λήψης μέτρων κατά «ανταρτών», ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σάμου. Ενώ υπάρχει ήδη σειρά διαγραφών στελεχών στην Πελοπόννησο και τώρα η διαγραφή του προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου, γιατί δεν επιδείχθηκε ο ίδιος «ζήλος» στη Λέσβο, αφού και εκεί στελέχη του κόμματος στηρίζουν τον «αντάρτη» Κ. Μουτζούρη ενώ έχει εμπλακεί και το όνομα εν ενεργεία βουλευτή και μάλιστα π. υπουργού σε αυτήν την υποψηφιότητα. Ισχυρότεροι αντίπαλοι οι προαναφερόμενοι; Μεγάλη περιοχή η Λέσβος και οι «κραδασμοί» θα είναι εντονότεροι; Όπως και να έχει, φαίνεται πως η Ν.Δ. κινείται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Κατά το συμφέρον της. Σωστά. Εξάλλου πρόκειται για πολιτικό κόμμα. Αλλά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενόψει 3 εκλογικών αναμετρήσεων (Δημοτικές, Περιφερειακές εκλογές και εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο), και με την πιθανότητα εθνικών εκλογών νωρίτερα, λόγω των εξελίξεων σε Μακεδονικό, προφανώς η Ν.Δ. θα έχει λόγους να ανησυχεί για το αν θα φέρουν καλά αποτελέσματα οι υποψήφιοι που στηρίζονται από αυτή. 


Ακόμη, εξάλλου, στη Σάμο, δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ή αν θα έχει τη στήριξη του κόμματος, ποιοι θα είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι (δεν έχουμε πλέον επικεφαλής-υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη λόγω των όσων προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι»), ενώ στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο «μπαινοβγαίνουν» ονόματα υποψηφίων βουλευτών. Και εκεί, άλλα συζητούσε ο γραμματέας του κόμματος κ. Αυγενάκης, άλλα του εισηγούνταν και σίγουρα άλλα θα δούμε στο τέλος. 

Αν και στις δημοσκοπήσεις που αφορούν εθνικές εκλογές η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα, όσον αφορά τους σχεδιασμούς, τουλάχιστον στο Βόρειο Αιγαίο και το νησί μας, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ και β’ βαθμού, μάλλον δεν τα καταφέρνει καλά. Πρέπει να επανεξετάσει προτεραιότητες και κυρίως τις σχέσεις της με πρόσωπα. Βέβαια, και στην πολιτική περισσότερο, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν είναι θετικό, χαμόγελα, αγκαλιές και χτυπήματα στην πλάτη. Αν δεν είναι, τότε, η επίρριψη ευθυνών, οι εκνευρισμοί και οι αλληλοκατηγορίες θα δείχνουν πάντα τον... άλλον.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required