23 Ιαν 2019

Νέες υποσχέσεις Βίτσα για αποσυμφόρηση της Σάμου

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την κατάσταση με το προσφυγικό στο νησί.

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Βέβαια, η δικαιολογία είναι ότι στη Σάμο ήταν οι μεγαλύτερες ροές το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί, όπως έχουν αποσυμφορηθεί και τα άλλα νησιά και να διατηρηθούμε σε ένα επίπεδο που βρίσκονται σήμερα και ακόμα παρακάτω η Λέρος και η Χίος -η Κως είναι αρκετά χαμηλά- και να συνεχιστεί και η απεμπλοκή ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα, στη Λέσβο», όπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες».

«Έχουμε δει και τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σ’ αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να επιστραφούν», επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε κέντρα φιλοξενίας, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή η διάταξη είναι περίπου 25.000 σε διαμερίσματα, 7.000 σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία και περίπου 18.000 – 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

»Η κατάσταση είναι από άριστη στα διαμερίσματα, στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας, όπως είναι η Ανδραβίδα στην ενδοχώρα, έως πολύ καλή στα υπόλοιπα».

Σε ό,τι αφορά την κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «είναι επ’ ωφελεία μας στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και επ’ ωφελεία της Τουρκίας και της Ευρώπης να παραμείνει αυτή η συμφωνία, να δούμε τακτικά ζητήματα ή λεπτομέρειες που πρέπει να διορθώσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον».

Υπογράμμισε, δε, ότι η συμφωνία αυτή «έχει σημάνει μια τεράστια μείωση των ροών», αλλά, όπως εξήγησε, δεν λύνει από μόνη της τα πάντα.

«Δεν λύνει το πόσοι άνθρωποι θα έχουν ζωή στη δική τους χώρα και να μην αναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να έρχονται προς την Ευρώπη, δεν λύνει το ζήτημα της πιθανής ανάφλεξης πολέμων σε περιοχές στη Συρία» και σημείωσε πως παραμένει ως ζήτημα και η ανακατανομή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required