1 Απρ 2019

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη για εκπαιδευτικά θέματα και τάξεις ΔΥΕΠ (Ηχητικά)


Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"
Ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, 1η Απριλίου, στις 6:25 μ.μ., η ευρεία σύσκεψη για εκπαιδευτικά θέματα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διεξαγωγής των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα. Για πρώτη φορά στη Σάμο, επισκέφθηκε ταυτόχρονα τo νησί, κλιμάκιο του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και της ΑΔΕΔΥ.





Τι προηγήθηκε της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Δ.Σ. της ΔΟΕ έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Δ.Σ. του Συλλόγου (με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, στη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου, όπου ο πρόεδρος και η «Ενωτική Δημοκρατική Κίνηση» (απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ.), είχε προτείνει επίσκεψη μόνο του προεδρείου (αποκλεισμό δηλαδή των δύο παρατάξεων Παρεμβάσεων και ΠΑΜΕ). Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία, όπως και η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ, είχε αντιπροτείνει διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία, κάτι που έγινε τελικά ομόφωνα δεκτό.

Η δε διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ ήρθε υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (https://adedy.gr/cifismagsstirijiagwnaergazomenvnsamo/ ) που ελήφθη στις 19 Μαρτίου, μετά από εισήγηση του μέλους του Γενικού Συμβουλίου Φώτη Μαντζώρου και με ρητά διατυπωμένο στόχο «να στηρίξει με κάθε τρόπο των αγώνα των εκπαιδευτικών και των σωματείων για πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία».

Η ευρεία σύσκεψη

Συζήτησαν, παρουσία αιρετών του ΚΥΣΠΕ, εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών, του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του προέδρου της ΕΛΜΕ καθώς και της διευθύντριας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά θέματα, και μεταξύ αυτών το μείζον ζήτημα των τάξεων ΔΥΕΠ, εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, αλλά και τις αντιδράσεις των γονέων λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που λειτουργεί στην πρωτεύουσα.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, το κλιμάκιο επισκέφθηκε το παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου πόλεως Σάμου που λειτουργεί εντός του ΚΥΤ με 25 παιδιά και 5 αναπληρώτριες νηπιαγωγούς, διαπιστώνοντας τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα για τις ανάγκες των παιδιών.

Ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Σταύρος Πετράκης, έλαβε τον λόγο στην έναρξη της σύσκεψης λέγοντας χαρακτηριστικά «Να χαμηλώσουν οι τόνοι και η ένταση», που έχει επικρατήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, με αποκορύφωμα την αποχή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, στη συνέχεια, μίλησε για τις απαράδεκτες συνθήκες στο ΚΥΤ, για την παρουσία εξαιρετικών εκπαιδευτικών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «... δεν είναι λύση να ‘’πυροβολούμε’’ τα ίδια μας τα παιδιά».



Ομιλία προέδρου ΔΟΕ Θανάση Κικινή






Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Β΄ αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης




Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"


5΄ λεπτά σε κάθε ομιλητή

Η συντονίστρια της σύσκεψης, νηπιαγωγός, προϊσταμένη του 3ου Νηπιαγωγείου Καρλοβάσου, Χρύσα Πολυζωγοπούλου, διεύθυνε με άριστο τρόπο τη διαδικασία δίνοντας σε όλους τους ομιλητές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν, διατηρώντας χρονικό όριο 5΄λεπτών (παράδειγμα προς μίμηση για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που πλατειάζουν, δημιουργώντας κακή εικόνα και κούραση των συμμετεχόντων δημοτικών συμβούλων).

Ομιλία Μάνου Λογοθέτη




Οι ομιλητές

Κατά σειρά έλαβαν τον λόγο οι: Αλεξία Εμμανουηλίδου, διευθύντρια Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, Μαρία Θεοδοσίου, συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων αναφέροντας ότι και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε τάξεις ΔΥΕΠ, στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Σάμου, στο ΕΠΑΛ Σάμου (πρωινή λειτουργία), πρόσφατα, και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Ο βιοπαθολόγος, συντονιστής του π. ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), Μάνος Λογοθέτης, η Λίτσα Τρικιριώτου, διευθύντρια 2ου Νηπιαγωγείου πόλεως Σάμου και υπεύθυνη του παραρτήματος που λειτουργεί εντός του ΚΥΤ, η Κωνσταντίνα Σμυρνή, αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο ΚΥΤ, ο Γαλάνης Μπαλάσης, εκπαιδευτικός στην τάξη ΔΥΕΠ Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, κυπριακής καταγωγής, ο οποίος μας υπενθύμισε πόσο πρόσφατα συνέβη η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, τονίζοντας πως από τη μία μέρα στην άλλη μπορούμε να βρεθούμε στη θέση σημαντικού αριθμού ανθρώπων που βρίσκονται στη Σάμο και διαβιούν στο ΚΥΤ. Η Άννα Αλεξιάδου, εκπαιδευτικός της τάξης ΔΥΕΠ του 3ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Σάμου, ο Γιώργος Τζουραμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Σάμου, η Σταματία Θωμασούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος (όπου συνεχίζεται η αποχή των μαθητών του Ολοημέρου), ο Γιάννης Δαρής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του 1ουΔημοτικού Σχολείου πόλεως Σάμου, ο Φώτης Λαϊνάς, πρόεδρος του 2ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Σάμου, ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ο Τάκης Διαμαντίδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου, η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, η Μελίνα Παπαγεωργίου, συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφυγόπουλων, ο καρδιολόγος Νίκος Τρικαλινός, που μίλησε ως γονέας, τονίζοντας πως «Δεν κινδυνεύουν τα παιδιά, κινδυνεύει η κοινωνία», η Ελπινίκη (Πένυ) Δεμερτζή, εκπαιδευτικός αλλά μίλησε ως αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Σάμου κάνοντας λόγο για την ευκολία που διαδίδονται τα νούμερα των κρουσμάτων φυματίωσης αλλά και την έλλειψη παιδιάτρων. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν η Ελισάβετ Πόθα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, ο Γιώργος Ρήγινος, γονέας από το 1ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Σάμου, η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ, ο Στάθης Γκότσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ο Φώτης Μαντζώρος, εκπαιδευτικός, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ, η Ευαγγελία Δινοπούλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ και η Άρτεμις Κλιάφα, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ.


Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"

Το κλείσιμο της ευρείας σύσκεψης ανέλαβαν με τις ομιλίες τους, αρχικά ο Β΄αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής.



Το πρωί της Τρίτης, τα μέλη του κλιμακίου θα επισκεφθούν σχολικές μονάδες του νησιού και στη συνέχεια, στις 13:30, θα ακολουθήσει γενική συνέλευση, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας. Η αναχώρησή τους για την Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.


Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required