1 Αυγ 2019

Θεόδωρος Πανάγος: «...μεταξύ των σκοπών του είναι και η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους νέους, ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης»

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σάμο, ο Διοικητής της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ, νομικός, καθηγητής του Δικαίου Ενέργειας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και συγγραφέας, μιλά στον Δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για το Ρόταρυ και τους στόχους του, την παρουσία του στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας με τον νεοϊδρυθέντα όμιλο.



Αγαπητέ κύριε Θεόδωρε Πανάγο, Διοικητή της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ, σας καλωσορίζουμε στην όμορφη Σάμο.

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας.
Η Σάμος είναι ένας πανέμορφος τόπος, με τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και αυτό με κάνει ευτυχή, γι αυτό και βρίσκομαι για πολλοστή φορά στο νησί σας.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ορισμένες ερωτήσεις αναφορικά με το Ρόταρυ.
Τί είναι λοιπόν το Ρόταρυ, πότε ιδρύθηκε και ποιός ο σκοπός του;
        
Το Ρόταρυ δημιουργήθηκε το 1905 στις Η.Π.Α. και είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος ανθρωπιστικός εθελοντικός οργανισμός στον κόσμο, είναι εταίρος του ΟΗΕ και των οργανώσεών του όπως UNISEF, UNESCO, WHO κλπ επίσης συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Κέντρο Καταπολέμησης Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. κ.α.    
Αναπτύσσεται σε πάνω από 170 χώρες και έχει περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια μέλη.
Ο σκοπός του, μεταξύ άλλων, είναι η εφαρμογή υψηλών ηθικών αρχών κατά την άσκηση κάθε επιχείρησης και επαγγέλματος και η αναγνώριση της αξίας κάθε χρήσιμης επαγγελματικής απασχόλησης. Με άλλα λόγια, η από κάθε Ροταριανό ανάδειξη της επαγγελματικής του απασχόλησης σε ευκαιρία για να υπηρετήσει την κοινωνία.
Στη συνέχεια, στους σκοπούς περιλαμβάνεται η εφαρμογή από κάθε Ροταριανό, του ιδανικού της προσφοράς υπηρεσιών υπεράνω εαυτού, στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική του ζωή, η επίδειξη καλής θέλησης και ειρήνης μέσω μιας παγκόσμιας συναδέλφωσης επαγγελματιών και επιχειρηματιών ενωμένων στο ιδανικό της προσφοράς.
Τέλος, μεταξύ των σκοπών του είναι και η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους νέους, ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης. Αποστολή του είναι κυρίως να συνδράμει τις τοπικές κοινωνίες στις διάφορες ελλείψεις που έχουν, όπως την καταπολέμηση της πείνας, την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών, την εξασφάλιση προϋποθέσεων για καθαρό νερό, την προστασία του περιβάλλοντος.


Ποιοι θεωρούνται ως πιο σημαντικοί στόχοι που ήδη έχουν επιτευχθεί;

Ο εμβληματικός στόχος του Ρόταρυ είναι η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ρόταρυ έχει συνεισφέρει τα τελευταία 40 χρόνια 2,5 δις δολάρια για το σκοπό αυτό και σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένα μόνο 3 περιστατικά στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, για την προσπάθεια αυτή, το Διεθνές Ρόταρυ συνεργάζεται με το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Παράλληλα, οι κατά τόπους Ροταριανοί Όμιλοι ασκούν τεράστια και διαρκή κοινωνική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, με προσφορές-δωρεές σε νοσοκομεία, γηροκομεία, σώματα ασφαλείας, ιδρύματα για παιδιά, κέντρα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ υπάρχουν σημαντικότατες πρωτοβουλίες για καθαρό νερό σε περιοχές του τρίτου κόσμου.

Πότε ήρθε το Ρόταρυ στην Ελλάδα;

Ο πρώτος Ροταριανός Όμιλος στην χώρα μας ιδρύθηκε το 1928 και ήταν ο Ρ.Ο. Αθήναι. Η ίδρυση του Ρ.Ο. Αθήναι ήταν η πρώτη πρωτοβουλία του Διεθνούς Ρόταρυ στην Μεσόγειο. Ήδη η παρουσία του Ρόταρυ στην Ελλάδα μετρά 90 χρόνια προσφοράς.  Έκτοτε ιδρύθηκαν Ροταριανοί Όμιλοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος με έντονη κοινωνική προσφορά  στη βάση των προαναφερθέντων σκοπών και αποστολής.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του Ρόταρυ;

Το Ρόταρυ είναι ανοιχτό σε άνδρες και γυναίκες.
Τα μέλη συμμετέχουν σε Ομίλους.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνθρωποι εγνωσμένου ήθους και καλής μαρτυρίας και να ανήκουν σε μια από τις γνωστές επαγγελματικές κατηγορίες. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει, είτε να προταθεί από ένα μέλος του Ομίλου, στον οποίο επιθυμεί να γίνει μέλος, είτε να ζητήσει την εισδοχή του απευθείας από τον Όμιλο. Ο υποψήφιος επισκέπτεται τον Όμιλο για ορισμένο αριθμό συνεστιάσεων-εκδηλώσεων, προκειμένου να γνωρισθεί με τα μέλη και να κατανοήσει τις αρχές και τους σκοπούς του Ρόταρυ και έπειτα, εφόσον τελικά συνεχίζει να το επιθυμεί, ανακηρύσσεται μέλος του Ομίλου σε μια προγραμματισμένη συνεστίασή του.

Ποιο είναι το όραμα του Ρόταρυ;

Το όραμα του Ρόταρυ είναι ένας κόσμος ειρηνικός, με κοινωνική ευημερία, χωρίς αρρώστιες. Ένας κόσμος όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν υγιή, με μόρφωση και παιδεία, καθώς και καθαρό νερό. Με άλλα λόγια, να γίνεται πράξη η κοινωνία της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Η εκρίζωση της πολιομυελίτιδας εξακολουθεί να είναι στις βασικές προτεραιότητες του Ρόταρυ. Ωστόσο, ο εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες βρίσκεται επίσης στις προτεραιότητές του. Η διασφάλιση καθαρού νερού σε περιοχές που αυτό εκλείπει είναι εδώ και χρόνια ανάμεσα στη βασική αποστολή του Ρόταρυ, ενώ σύντομα το Ρόταρυ πρόκειται να αναλάβει μια γενικότερη και εντατικότερη εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή.

Τι έχετε να πείτε για τον νεοϊδρυθέντα Όμιλο της Σάμου και για την μέχρι τώρα πορεία του;

Ο Ροταριανός Όμιλος Σάμος αν και έχει μόνο ενάμισι χρόνο ζωής έχει πραγματοποιήσει μεγάλο έργο στην τοπική σας κοινωνία και αυτό οφείλεται στην ποιότητα των μελών του οι οποίοι τυγχάνουν εξαίρετοι άνθρωποι και επαγγελματίες, άνθρωποι με όραμα και όρεξη για προσφορά υπεράνω εαυτού.
Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος διότι όλοι τους εφαρμόζουν και με το παραπάνω τις ιδέες και την φιλοσοφία του Ρόταρυ.
      
Τι θα θέλατε να πείτε στην κοινωνία της Σάμου αναφορικά με το Ρόταρυ;

Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας για την θερμή υποδοχή τους κατά την διάρκεια των επισκέψεων και επαφών που πραγματοποίησα τις ημέρες παραμονής μου στο πανέμορφο Νησί σας, αλλά και σε όλο τον κόσμο που αγκάλιασε την προσπάθεια των Σαμίων Ροταριανών για μία καλύτερη κοινωνία. Επίσης θέλω ιδιαιτέρως να πω ότι τόσο ο Όμιλος της Σάμου όσο και η 2470 Ροταριανή Περιφέρεια της οποίας ηγούμαι, θα είμαστε δίπλα σας και κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας θα υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία υπηρετώντας υπεράνω εαυτού, προς επίτευξη της προόδου και της ευημερίας της.

Κύριε Διοικητά, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνοπτική αλλά ουσιαστική συνέντευξη και θα χαρούμε να σας έχουμε σύντομα και πάλι κοντά μας.

Εγώ σας ευχαριστώ και πάλι για την αγάπη και την φιλοξενία σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required