28 Οκτ 2019

Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, θα γίνει η έπαρση της σημαίας στην πλατεία Πυθαγόρα με συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ. Στις 10.30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιου. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, κα. Δάφνη Παναγιώτου.

Στις 11:15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων στην πλατεία Πυθαγόρα και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του νομού. Στις 11.30  θα ξεκινήσει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση επί της παραλιακής λεωφόρου.

«Ο εορτασμός της εθνικής επετείου συμβάλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, καθώς και τους αγώνες των λαών για δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Προβάλει αξίες θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σημαντικό να επισημανθεί ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού, από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα μας την περίοδο της κατοχής. Η αξιοποίηση της πρόσφατης ιστορικής γνώσης και της - ιδιαίτερα ηρωικής αλλά και επίπονης για την πατρίδα μας - ιστορικής εμπειρίας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια γιορτή για τη δημοκρατία, μια ευκαιρία υπενθύμισης και προβολής αξιών θεμελιώδους σημασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, και ο σεβασμός της διαφορετικότητας», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required