15 Οκτ 2019

Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανατολικής Σάμου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Βαθύ, λόγω του Μεταναστευτικού, παρουσία του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου, κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη και του ειδικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, κ. Μάνου Λογοθέτη.

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, στην αρχή της συνεδρίασης, εισηγήθηκε τη μεταφορά μεταναστών εντός 48 ωρών, άρση του γεωγραφικού περιορισμού, φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τόνισε πως «στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προβεί σε απεγκλωβισμό εντός 48 ωρών ο Δήμος θα κινητοποιήσει τους πολίτες κλείνοντας χωριά στην ανατολική και δυτική Σάμο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Σάμο» κ. Νίκος Κατρακάζος ανέφερε πως η πρόταση αναδεικνύει το σωστό δρόμο και πως θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που ως κοινωνία θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο.

«Η κατάσταση χειροτερεύει. Το νησί μας δεν αντέχει άλλο. Θέλουμε εντός 48 ωρών απεγκλωβισμό, θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα. Θα γίνει; Πιστεύουμε πως πρέπει να κάνουμε δραστικές κινητοποιήσεις μήπως και μας καταλάβουν. Καταστρέφεται το νησί μας. Πρέπει να δούμε πως θα μας ακούσουν», είπε ο επικεφαλής της «Ανατροπής», κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Τζίχας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανατολικής Σάμου επισήμανε πως ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στέγαση των μεταναστών και τόνισε πως συμφωνεί με τον απεγκλωβισμό εντός 48 ωρών. «Το ζήτημα αυτό είναι θέμα που άπτεται γενικότερης πολιτικής απέναντι στην οποία θα πρέπει να υπάρχει πλαίσιο διεκδίκησης», είπε.

Έκκληση για ψυχραιμία έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ», κ. Νίκος Ζάχαρης και ζήτησε μεταξύ άλλων γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης για μη παράλληλη λειτουργία του υπάρχοντος και του νέου ΚΥΤ, τοποθέτηση ασφαλιστικής δικλίδας που θα προβλέπει πως αν ο αριθμός υπερβεί τη χωρητικότητα του νέου ΚΥΤ να γίνεται αυτόματα άρση του γεωγραφικού περιορισμού, καταγραφή των ΜΚΟ κ.α.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κιάσσος από την «Πορεία Ευθύνης» αναφέρθηκε στην επιστολή του βουλευτή Σάμου στην οποία αναφέρει πως πολύ σύντομα η Σάμος θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. «Τι εννοούμε σύντομο χρονικό διάστημα; Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις που θα οδηγήσουν στο να γυρίσει η ζωή μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς», διερωτήθηκε ο κ. Κιάσσος.

«Η κατάσταση στη Σάμο είναι τραγική», είπε ο αντιδήμαρχος ανατολικής Σάμου κ. Μητσός. «Νοιώθουμε πως δεν έχουμε ασφάλεια και δεν μας προστατεύετε. Δεν θέλουμε αστυνομικούς να φυλάνε το ΚΥΤ. Θέλουμε αστυνομικούς μέσα στην πόλη. Απαιτούμε σαν Έλληνες πολίτες επιτέλους για μια φορά να μην ακούσουμε υποσχέσεις. Κουραστήκαμε από υποσχέσεις. Θέλουμε ακριβώς να μας πείτε το σχέδιό σας και αυτό που θα πείτε να το τηρήσετε», είπε απευθυνόμενος στους κ.κ. Γεωργιάδη και Λογοθέτη.

Το λόγο πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι φορέων οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σάμος και ζήτησαν λύση στο πρόβλημα.

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ανέφερε πως τα νησιά θα αποσυμφορηθούν και πως έχει γίνει  πρόσκληση για 20 χιλιάδες θέσεις, προκειμένου να μεταφερθούν οι μετανάστες στην ενδοχώρα. Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, λέγοντας πως θα διευρυνθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε εκτός από καταγραφή να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία. Αναφερόμενος στο νέο ΚΥΤ είπε πως θα ολοκληρωθεί τέλος του έτους και πως το υπάρχον θα παραδοθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Μάνος Λογοθέτης επισήμανε πως το ελληνικό κράτος κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνουν οι ροές διαχειρίσημες. «Υπάρχει μεγάλη ενίσχυση του λιμενικού σώματος και κοινή δράση λιμενικού με άλλα σώματα που ασχολούνται με το αντικείμενο. Καταφέραμε με αυτές τις δράσεις να  μειωθούν ξανά οι αφίξεις από 500 σε 220 την ημέρα. Οι συνθήκες στο ΚΥΤ δεν είναι αποδεκτές, ούτε οι διαδικασίες που τηρούνται. Επιβάλλεται η αλλαγή τοποθεσίας και αλλαγή διαδικασίας. Θα αποσυμφορήσουμε το νησί. Το πρόγραμμα δεν είναι ο γεωγραφικός περιορισμός αλλά και το που θα πάνε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λογοθέτης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required