27 Νοε 2019

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο - Ο αγώνας συνεχίζεται... χωρίς παραιτήσεις

Φωτο. "Σαμιακόν Βήμα"
Διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης, 26 Νοεμβρίου, η δεύτερη κατά σειρά έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου (είχε προηγηθεί αυτή της Τετάρτης, 20 Νοεμβρίου στο δημαρχιακό μέγαρο), παρουσία του βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη του αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη, του δημάρχου κ. Γιώργου Στάντζου, των δημοτικών συμβούλων και αρκετών πολιτών που θέλησαν να ακούσουν τι θα ειπωθεί για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο εγκλωβισμός χιλιάδων μεταναστών στο νησί μας δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις, μη διαχειρίσιμες.
26 δημοτικοί σύμβουλοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και η μοναδική απουσία ήταν του κ. Εμμανουήλ Κιάσσου. Η συζήτηση, η οποία ξεκίνησε με τοποθετήσεις των κ.κ. Στεφανάδη και Πανουράκη, διήρκησε σχεδόν 4 ώρες καταλήγοντας, σε ένα ακόμη ψήφισμα, καμία παραίτηση (μέχρι στιγμής έχει παραιτηθεί ο κ. Αντώνης Σίμος τον οποίο αναπλήρωσε ο πρώτος επιλαχών δημοτικός σύμβουλος της «Πορείας Ευθύνης» κ. Μανώλης Γαρουφαλής), και το επόμενο διάστημα θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διαλόγου, επαφών και κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα 4 νησιά (Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο), διαμαρτυρία στην Αθήνα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.


Ο δήμαρχος Αν. Σάμου και ο βουλευτής Σάμου κ.κ. Γ. Στάντζος και Χ. Στεφανάδης στη διάρκεια της συνεδρίασης (Φωτο. "Σαμιακόν Βήμα")

Συνάντηση των 5 δημάρχων στην Αθήνα

Την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί στην Αθήνα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των 5 δημάρχων που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Από τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Κολλάρος, ανάγνωσε κείμενο όπου συγκεράστηκαν οι απόψεις που ακούστηκαν καταλήγοντας: O δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος, εξουσιοδοτείται νααναλάβει και να οργανώσει συναντήσεις με τους δημάρχους των υπολοίπων νησιών που πλήττονται από το θέμα του μεταναστευτικού καθώς επίσης και με τους περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και από κοινού να προχωρήσουν στον σχεδιασμό επίλυσης του προβλήματος. Στη συνέχεια, με αντιπροσωπεία όλων των Δήμων και με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις παρατάξεις να μεταβούν στην Αθήνα και να μεταβιβάσουν τα αιτήματα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Ζητείται επίσης η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, δημιουργία μιας μικρής, κλειστού τύπου δομής, εκτός οικιστικής περιοχής, καθώς και η ενίσχυση του νοσοκομείου Σάμου καθώς και την στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Η πρόταση-ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους 24 συμβούλων ενώ είχαμε άρνηση ψήφου των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Κώστα Τζίχα και Εμμανουήλ Παχυμανώλη.


Φωτο. "Σαμιακόν Βήμα"
Εντύπωση και άμεσα σχόλια από τους παρευρισκόμενους υπήρξαν στο άκουσμα της φράσης, από τα χείλη του βουλευτή Σάμου πως, όσον αφορά την κατασκευή νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, «η κυβέρνηση θα παρουσιάσει κάτι καλό και αξιοπρεπές και θα έρθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εγκαινιάσει τη νέα δομή».

Άποψη της αίθουσας με τη συμμετοχή πολιτών στην έκτακτη συνεδρίαση (Φωτο. samos24.gr)
Οι απειλούμενες παραιτήσεις, που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από την παράταξη του δημάρχου «ΑΝΑ.Σ.Α. για τη Σάμο», όσο και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκου Κατρακάζου και της παράταξής του «Όλοι Μαζί για τη Σάμο», φαίνεται ότι απομακρύνονται ως άμεσο ενδεχόμενο ή ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση για άρση ή ακύρωση των μέτρων που ανακοίνωσε εις βάρος της Σάμου για το μεταναστευτικό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required