18 Νοε 2019

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Σάμου για τα προβλήματα του κλάδου

Την τακτική του εκλογο-απολογιστική συνέλευση και αρχαιρεσίες πραγματοποίησε ο Γεωπονικός Σύλλογος Σάμου, από την οποία προέκυψε το νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτείται ως εξής:

1. Πρόεδρος: Κατσικογιάννης Γεώργιος (Δημ. Υπαλ. ΔΑΟΚ ΠΕ Σάμου)

2. Αντιπρόεδρος: Παπουτσής Δημήτριος (Ιδ. Υπαλ. ΕΟΣΣ)

3. Γραμματέας: Σουρρή Αγγελική (Δημ. Υπαλ. Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σάμου)

4. Ταμίας: Μαλαγάνης Ιωάννης (Ελεύθερος επαγγελματίας)

5. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Δημοπούλου Ειρήνη (Ελεύθερος επαγγελματίας)

6. Μέλος: Λουκάς Λουκάς (Ελεύθερος επαγγελματίας)

7. Μέλος: Σπανός Δημήτριος (Ελεύθερος επαγγελματίας)

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Με την ευκαιρία της ανάδειξης του νέου Δ.Σ. και της παρούσας ενημέρωσης, θα θέλαμε να θέσουμε υπ΄ όψη σας δύο σοβαρά θέματα.

Είναι γνωστή σε όλους η σημαντική υποστελέχωση των τμημάτων της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Σάμου, με αποκορύφωμα το Τμήμα της ΠΕ Ικαρίας, που εξυπηρετεί Φούρνους και Ικαρία.
Ο μέσος όρος ηλικίας του υπάρχοντος δυναμικού είναι μεγάλος. Αρκετοί υπάλληλοι πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση και δεν υπάρχει συνυπηρέτηση με νεότερους, ώστε αυτοί να ενημερώνονται για τις αρμοδιότητες και το φυσικό αντικείμενο της εργασίας. Ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να υπάρξει υπηρεσιακό κενό είναι μεγάλος.

Στην Ικαρία, μια Π.Ε. με σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (και πλείστα προβλήματα) δεν υπηρετεί κανένας γεωπόνος από το 2011. Η χρονίζουσα αυτή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο το φυτικό κεφάλαιο, λόγω των γνωστών κινδύνων φυτοϋγείας που ελλοχεύουν και μπορεί εύκολα να φτάσουν με την διακίνηση φυτών και φυτικών ιστών, αλλά και την ασφάλεια των καταναλωτών, όσον αφορά τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα παραγόμενα και διακινούμενα προϊόντα, τον έλεγχο ασφάλειας (HACCP) των μεταποιητικών μονάδων τροφίμων κα. Η προσωρινή στελέχωση των υπηρεσιών με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας δεν επαρκεί για τον σωστό και τον μακρόπνοο σχεδιασμό με στόχο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση καταναλωτών και παραγωγών.

Η Περιφέρεια, οι δύο νέοι Δήμοι που προέκυψαν στη Σάμο, αλλά οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων, είναι ανάγκη και πρέπει να απαιτήσουν ως οφείλουν, να δομηθούν σοβαρές και λειτουργικές γεωτεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες «πρασίνου».

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με τους αυξημένους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, αλλά και την απαίτηση για αειφόρο παραγωγή και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη, αυτό καθίσταται άκρως απαραίτητο. Δυστυχώς είναι λίγα τα παραδείγματα όπου Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια θεωρούν τις υπηρεσίες αυτές χρήσιμες και φροντίζουν για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία τους.

Ο Σύλλογος μας δηλώνει για άλλη μια φορά πρόθυμος να συνεργαστεί με όλους τους φορείς και να συμμετέχει σε επιτροπές αγροτικής πολιτικής ή όπου αλλού του ζητηθεί, ώστε να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία».

Να σημειωθεί πως ο Γεωπονικός Σύλλογος Νομού Σάμου είναι επιστημονικό και  υνδικαλιστικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1997 και αριθμεί 57 μέλη, Γεωπόνους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Διαχρονικά έχει αποτελέσει συμβουλευτικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει προτείνει λύσεις σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και σε θέματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required