28 Νοε 2019

Συγκέντρωση - συναυλία για το μεταναστευτικό

Ημέρα παναιγαιακών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά νησιά, η 27η Νοεμβρίου. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου διοργάνωσε συγκέντρωση-συναυλία στον χώρο του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου.

Τη συγκέντρωση στο αμφιθέατρο άνοιξε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη, η οποία αναφερόμενη στις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου hot spot φυλακής χωρητικότητας 5.000-7000 ατόμων, τόνισε ότι συνεχίζει, εντείνει και μονιμοποιεί τον μαζικό εγκλωβισμό στο νησί και τη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά:


"Είναι επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των νησιών. Είναι εναρμονισμένη απόλυτα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας, άλλες συνθήκες και συμφωνίες που εγκλωβίζουν ανθρώπους (...). Όσοι τοπικοί, δημοτικοί, περιφερειακοί παράγοντες και φορείς της Σάμου, το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του, λένε ότι πρέπει να υπάρχει hot spot, αρκεί να είναι εκτός πόλης και κλειστού τύπου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι, ηθελημένα ή άθελά τους, με την πολιτική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Έχουν ευθύνη γιατί συνέβαλαν στις σημερινές εξαγγελίες, αφού απεμπόλησαν τις θέσεις της 7ης Φλεβάρη, τις μόνες που μπορούσαν να δώσουν λύση. Παζαρεύοντας πόσους εγκλωβισμένους - φυλακισμένους ανθρώπους θα έχει το νέο hot spot, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και στρώνουν εμμέσως το δρόμο για να αποδεχτεί ο λαός του νησιού μας ομαλά την ύπαρξη hot spot, ακόμη και του νέου τερατουργήματος. Σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη ενωτικά και μαζικά τα σωματεία, οι φορείς, οι σύλλογοι, ο σαμιακός λαός στο σύνολό του να δυναμώσουν το διεκδικητικό κύμα για απεγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών, για να κλείσει το hot spot και να μη γίνει νέο πουθενά".



Η ομιλήτρια κάλεσε το λαό του νησιού ακόμη μια φορά να απομονώσει ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές. Όπως είπε: "Αυτούς που κάνουν τα παλικάρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν βγάζουν κιχ απέναντι στην πολιτική που τους εγκλωβίζει, στα κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες που το προηγούμενο διάστημα τους έταζαν "λαγούς με πετραχήλια" για να κλέψουν την ψήφο, ακόμη και ότι είχαν διαβεβαιώσεις από τον σημερινό πρωθυπουργό για το αντίθετο τους έλεγαν. Τόση κοροϊδία!"

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο φάνηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, ότι δεν είναι περιστέρι της ειρήνης, αλλά ματοβαμμένο γεράκι του πολέμου, μέσα από το μονόπρακτο που παρουσίασε η θεατρική φοιτητική ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.




     Η χορωδία "Σαμία" του Φιλοτεχνικού Ομίλου Σάμου τραγούδησε εκφραστικά τραγούδια του "Άξιον Εστί".

Τη σκυτάλη πήρε το συγκρότημα "Υπερταξικοί" που με τραγούδια κατά του πολέμου, της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, του αγώνα για μια κοινωνία λεύτερη χωρίς εκμετάλλευση, ξεσήκωσαν όλους τους παρευρισκόμενους.

Το συγκλονιστικό ποίημα της προσφυγοπούλας Ουαρσάν Σαϊρ "Πατρίδα" διάβασε η Κάτια Καλύβα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required