5 Νοε 2019

Γιώργος Στάντζος - "Ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει σε συμπλοκές"

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, εξέφρασε ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου, κ.  Γιώργος Στάντζος, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή One Direct Weekend.

«Στο νησί μένουν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι ζουν περιμετρικά της επίσημης δομής. Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας 680 άτομα. Δε γνωρίζω πόσοι φιλοξενούνται εντός της. Η λέξη τραγικό είναι πολύ λίγη για να περιγράψει όσα εκτυλίσσονται εδώ καθημερινά. Δεν υπάρχει δημόσιος χώρος που να μην καταλαμβάνεται. Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Τα πράγματα είναι τραγικά και περιμένουμε κακοκαιρία το επόμενο διάστημα. Εάν δεν μετακινηθούν από το νησί, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» τονίζει ο δήμαρχος.

«Πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας, όχι τοπικισμού και του νησιού μας. Λέσβος, Χίος και Σάμος, είναι δίπλα στην Τουρκία. Δεν μπορούν να φιλοξενούν τέτοια νούμερα μεταναστών» σημειώνει.

Ο κ. Στάντζος εξηγεί πως υπάρχει καλό επίπεδο συνεργασίας με την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό «απέχει πολύ από το να δούμε πρακτικές λύσεις».

Αναφέρει ακόμα τις συνεχόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί, υπογραμμίζοντας πως «η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει εκπέσει εκ των πραγμάτων».

«Χτίζεται στα 5,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου, μια νέα δομή, κλειστή, μικρή, με δυνατότητα φιλοξενίας 1300 ατόμων. Το κλειστή δε σημαίνει φυλακή» εξηγεί και προσθέτει πως το νησί του ως πύλη εισόδου θα έπρεπε να έχει μόνο ένα μικρό κέντρο ταυτοποίησης. Όσοι εγκριθούν να προωθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα ή στην Ευρώπη» προσθέτει.

«Ο πληθυσμός ντόπιων και προσφύγων και μεταναστών είναι ένας προς έναν αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κανονικότητα για εμάς πλέον. Υπάρχουν πολλοί παραβατικοί μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών. Ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει σε συμπλοκές με τους ντόπιους» επισημαίνει με έμφαση».

Ακόμα, κάνει λόγο για ανεπάρκεια των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, «παρότι ήρθαν ισχυρές δυνάμεις καταστολής από άλλα μέρη της Ελλάδας».

Τέλος, αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη και παράνομη δράση ορισμένων ΜΚΟ στο νησί του.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required