13 Νοε 2019

Η Π.Ο.Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία και τη Σάμο


Φωτο. Φ. Ζανέτης
Η Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. επισκέφθηκαν την Ικαρία και τη Σάμο με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την στήριξη των συλλόγων-μελών της, που προσπαθούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των Α.μεΑ. και των οικογενειών τους και να ενσωματωθούν ισότιμα στην κοινωνία στην οποία ζουν.
Την Ικαρία επισκέφθηκαν για πρώτη φορά όπου συνάντησαν γονείς παιδιών με αναπηρία και άτομα με αναπηρία με σκοπό να ιδρυθεί σύλλογος, ο οποίος θα αναλάβει να υπερασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και των ενηλίκων Α.με Α. σε τοπικό επίπεδο.

Διαπίστωσαν, δυστυχώς, ότι οι δομές πρόνοιας είναι ανύπαρκτες, η προσβασιμότητα λέξη σχεδόν άγνωστη, όπως άγνωστος είναι και ο αριθμός των Α.μεΑ. και των παιδιών με αναπηρία. Λειτουργεί ένα Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής με 2 παιδιά και ένα στο νεοσύστατο νηπιαγωγείο. Στο ΕΕΕΕΚ που συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ Ικαρίας φοιτούν 9 παιδιά. Η μεταφορά των παιδιών γίνεται κυρίως από τους γονείς, οι οποίοι όμως αδυνατούν να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους στο σχολείο. Στο προσωπικό, που σε κάθε περίπτωση είναι ελλιπές, οφείλονται πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και τη στήριξη των γονέων. Συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο κ. Βογιατζή, ο οποίος πρόθυμος μεν, αδύναμος όμως να βοηθήσει ουσιαστικά στη δημιουργία δομών, παρέλαβε τις προτάσεις τους με την υπόσχεση να τις μεταφέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας. Στις επισκέψεις συμμετείχε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων κ. Ανθή Μηλιάδη.

Στην Ικαρία λειτουργεί Νοσοκομείο, σαν παράρτημα του Νοσοκομείου Σάμου. Συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή, ο οποίος τους ενημέρωσε για την κατάσταση. Παρόλο που δεν είχε εικόνα του αριθμού των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται στο νησί, ήτανε πολύ θετικός στο να βοηθήσει στην καταγραφή. Ανέφερε ότι προχωράει η κατασκευή πτέρυγας νεφροπαθών, για να μπορούν να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις. Κατά τα άλλα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες ιατρών.

Στη Σάμο επισκέφθηκαν τους Δήμους Ανατολικής Σάμου (Βαθύ) και το νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Σάμου (Καρλόβασι) και μαζί με τα μέλη του Πανσαμιακού Συλλόγου «Ν. Μένεγας, ο Ίκαρος» και το σύλλογο γονέων «Η Μέλισσα» διαπιστώθηκε το απροσπέλαστο του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο σε πολλά σημεία είναι όχι μόνο μη προσβάσιμο, αλλά και επικίνδυνο.

Στο αναπηρικό αμαξίδιο ο αντιδήμαρχος Δ. Σάμου, κ. Γ. Διακοσταμάτης, διαπιστώνει τις δυσκολίες  στις καθημερινές μετακινήσεις των ΑμεΑ (Φωτο. Φ. Ζανέτης)

Οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι που τους συνόδευαν στην πορεία που πραγματοποίησαν με αναπηρικά αμαξίδια, λευκά μπαστούνια και μία ομάδα παιδιών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβασίου, στα οποία και ελπίζουν για την αλλαγή της νοοτροπίας και την κατακρήμνιση των κοινωνικών στεγανών, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση και ελπίζουν ότι θα την βελτιώσουν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει.

Στο Βαθύ παρακολούθησαν τις αθλητικές δράσεις που διοργάνωσαν τα σωματεία Α.με Α., τις οποίες πλαισίωσαν άλλα αθλητικά σωματεία, τα οποία και συνεχάρησαν. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το ΕΕΕΕΚ και το ΚεΦΙΑΠ Σάμου, τα οποία συστεγάζονται στο κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Τα σχολεία δεν έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και το επίπεδο εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλό. Εν αντιθέσει με το ΚεΦΙΑΠ, που λειτουργεί με μόνο τρία άτομα προσωπικό και στην τελευταία ανακοίνωση για προσλήψεις και στελέχωση των ΚεΦΙΑΠ της χώρας δεν περιελήφθη αυτό της Σάμου. Οι εργαζόμενοι, ο σύλλογος εργαζομένων και οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών του κέντρου κάνουν έκκληση αφενός να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που έχουν αποσπαστεί στο Γ.Ν. Σάμου (1 παιδίατρος, 1 διοικητική υπάλληλος ) και αφετέρου να συμπληρωθούν τα κενά, όπως του φυσιάτρου, του εργοθεραπευτή, του νοσηλευτή, του ψυχολόγου, του οδηγού, που είναι ειδικότητες βασικές για τη λειτουργία του ΚεΦΙΑΠ. Το μεγάλο πρόβλημα όμως για τις δομές αυτές είναι το κτιριακό το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια και, όπως και στην προηγούμενη επίσκεψή τους είχαν πληροφορηθεί ότι έχει πρόβλημα στατικότητας, πράγμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο όλους όσους στεγάζονται σε αυτό. Παραμένει δε το ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που καταρρεύσει μετά από μια φυσική καταστροφή (π.χ. σεισμός), και βρίσκονται μέσα παιδιά και εργαζόμενοι!! Τέλος επισκέφθηκαν το Γ.Ν. Σάμου, όπου συνάντησαν τον διοικητικό διευθυντή, απόντος του διοικητή, με τον οποίο συζήτησαν τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σε κάποιες ειδικότητες όπως του παιδιάτρου, δεν υπάρχει ενδιαφέρον πλήρωσης. Το σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν. Σάμου, εξάλλου, τους παρέδωσε έγγραφο στο οποίο αναφέρονται τα κενά και το οποίο θα αποστείλουν στο υπουργείο Υγείας.

Η πρόεδρος της Π.Ο.Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου Σοφία Μιχάλα με τον πρόεδρο του Πανσαμιακού Σωματείου ΑμεΑ και Φίλων "Ν. Μένεγας - Ο Ίκαρος", κ. Μιχάλη Αναγνώστου (Φωτο. Φ. Ζανέτης)
Η επίσκεψη αυτή απέδειξε, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ότι η εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία παραβιάζεται κατάφορα και ότι ο μόνος δρόμος για την υλοποίησή τους είναι ο συνεχής αγώνας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, είναι η ενότητα των σωματείων τα οποία θα ασκήσουν πίεση για ουσιαστικά αποτελέσματα . Απέδειξε ακόμα για άλλη μία φορά την δυσκολία της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών μας, η οποία τους χειμερινούς μήνες περιορίζεται στα δύο δρομολόγια την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στα νησιά μέχρι και πέντε μέρες!!

Η ΠΟΑμεΑ Β. Αιγαίου ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης στην Ικαρία και τη Σάμο, τους φορείς-μέλη, τη φιλόξενη υποδοχή στην Ικαρία και βεβαίως την εταιρεία BLUE STAR FERRIES, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του ταξιδιού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required