14 Δεκ 2019

Διαγωνισμός για την ανέλκυση του «Εξπρές Σάμινα»

Ύστερα από 19 χρόνια που βρίσκεται στον βυθό, ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανέλκυσή του.

Ο λόγος για το ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα», που στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 προσάραξε στη βραχονησίδα «Πόρτες» της Πάρου, λίγο έξω από το λιμάνι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σ’ αυτό το τραγικό ναυτικό δυστύχημα 81 άνθρωποι.

Το 34χρονο πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα. Εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς - Πάρος - Ικαρία - Σάμος - Φούρνοι.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ και ενώ έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 Μποφόρ, προσέκρουσε στις «Πόρτες» και βυθίστηκε μέσα σε 25 λεπτά, προκαλώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία μετά το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα.

Η ιστορία του «Εξπρές Σαμίνα» έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή τον ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) για την ανέλκυση, απομάκρυνση εκτός του λιμανιού της Πάρου και νόμιμη τελική διάθεση του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα».

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 27/1/2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00, με σφραγισμένες προσφορές προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1 εκατ. ευρώ, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και συνολικά 1.240.000 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν τους όρους του διαγωνισμού από την ιστοσελίδα της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ppa.gov.gr). Η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών είναι η 28/1/2020, μέρα Τρίτη, ώρα 12.00 μ., στο γραφείο 332 του κτιρίου του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι, από το 2017, η ΔΑΛ έχει ξεκινήσει την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανέλκυση ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας, από τη Σαλαμίνα και από το Πέραμα, ενώ πριν από μερικές ημέρες προκήρυξε διαγωνισμό για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» από την Καλντέρα της Σαντορίνης.

Περίπου 64 είναι τα ναυάγια που η ΔΑΛ έχει καταγράψει ότι πρέπει να ανελκυστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required