29 Ιαν 2020

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου για την εποχική γρίπη

Ενημερωτικό σημείωμα για την εποχική γρίπη εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, στο  οποίο αναφέρεται στα μέτρα πρόληψης, στα συμπτώματα και στη θεραπεία της.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

Η γρίπη αποτελεί ένα μεταδοτικό νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προκαλείται από διάφορους ιούς γρίπης (A,B και C). Στη δική μας περιοχή εκδηλώνεται συνήθως το χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο, η οποία ενδεχομένως να απαιτήσει νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να είναι μερικά ή και όλα από τα παρακάτω:

- Πυρετός ή αίσθημα πυρετού/ρίγους.

- Βήχας

- Πονόλαιμος

- Ρινική συμφόρηση ή καταρροή

- Μυαλγίες

- Πονοκέφαλος

- Κόπωση

- Μερικοί ενήλικες μπορεί να έχουν έμετο και διάρροια, αν και αυτά εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά.

Είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός οτι μπορεί κάποιος να νοσήσει από γρίπη χωρίς να εμφανίσει πυρετό.

Πως θα καταλάβω οτι έχω γρίπη;

Aν τη περίοδο έξαρσης της γρίπης εμφανίσεις κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να έχεις νοσήσει. Απευθύνσου στο θεράποντα ιατρό σου ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω αντιμετώπιση. Η διάγνωση τις περισσότερες φορές τίθεται με το ιστορικό και την εξέταση του ασθενή και δεν απαιτεί την πραγματοποίηση κάποιας εργαστηριακής εξέτασης. Παρόλα αυτά κυκλοφορούν στην αγορά τεστ για γρήγορη ανίχνευση του ιού καθώς και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφόσον ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πχ σε έγκυες ή ανοσοκατασταλμένους). Έχε πάντως υπόψη σου οτι σε ορισμένες φορές τα τεστ αυτά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιο παρότι έχεις νοσήσει. Σε κάθε περίπτωση η πραγματοποίηση ή όχι μιας τέτοιας εργαστηριακής εξέτασης δεν πρέπει να καθυστερήσει την έναρξη θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό.

Πως θεραπεύεται η γρίπη;

Τις περισσότερες φορές όταν η νόσος είναι ήπια δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από παραμονή στο σπίτι, με επαρκή ενυδάτωση και λήψη συμπτωματικής θεραπείας (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά). Ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά, έγκυες, άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες, ανοσοκατασταλμένοι) θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους, ώστε να εξεταστούν και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό θεραπεία με αντιικά φάρμακα. Επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση θα χρειαστεί εφόσον ο ασθενής παρουσιάσει πολύ γρήγορη αναπνοή, δύσπνοια, έντονο πόνο στο στήθος, σπασμούς, λίγα ή καθόλου ούρα, σύγχυση, έντονο μυικό πόνο, αστάθεια στη βάδιση, πυρετό ή βήχα που βελτιώθηκαν αρχικά αλλά επανεμφανίστηκαν αργότερα, επιδείνωση τυχόν χρόνιων προβλημάτων. Επιπρόθετα σε παιδιά πυρετός πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και σε μικρότερα των 12 εβδομάδων κάθε είδους πυρετός, απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πρόληψη της εποχικής γρίπης

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, παχύσαρκοι με ΔΜΣ > 40 kg/ m², άτομα με νευρολογικά νοσήματα και νοσήματα του ήπατος, επαγγελματίες υγείας) με το αντίστοιχο εμβόλιο, ο οποίος ιδανικά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αν κάποιος δεν καταφέρει να εμβολιαστεί ως τότε είναι δυνατό να εμβολιαστεί αργότερα. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν χρειάζεται να εμβολιαστείτε ή όχι.

Κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης προληπτικά μέτρα μετάδοσης αποτελούν και τα παρακάτω:

- Αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν από γρίπη.

- Αν είσαι ο ίδιος ασθενής απέφυγε όσο μπορείς επαφές με τους υπόλοιπους ώστε να μη τους μολύνεις.

- Παραμονή στο σπίτι μέχρι να παραμείνεις απύρετος και χωρίς φάρμακα για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορείς να βγεις μόνο για παροχή ιατρικής φροντίδας ή για αγορά προμηθειών.

- Όταν βήχεις σκέπασε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντηλο. Πέταξέ το στη συνέχεια σε κάδο απορριμμάτων και πλύνε αμέσως τα χέρια σου.

- Πλένε συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Αν δεν έχεις χρησιμοποίησε ένα έτοιμο αλκοολικό διάλυμα για τα χέρια.

- Αποφυγή επαφής με μάτια, μύτη και στόμα.

- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που μπορεί να έχουν μολυνθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required