23 Ιαν 2020

«Ναι» σε κλειστές δομές, διαφωνία στον τρόπο λειτουργίας και το μέγεθός τους


Με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκαν σήμερα με ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και οι δήμαρχοι νησιών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης κλειστών δομών αλλά να διαφωνούν όσον αφορά στο μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους.


Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για δικαιολογημένη αγωνία και αγανάκτηση των πολιτών -μια θέση που είχε άλλωστε εκφράσει νωρίτερα και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντεξή του στην ΕΡΤ.

«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τους οποίους συναντήθηκα και τις προηγούμενες ημέρες στις συναντήσεις μου στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών. Πράγματι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση και αυξημένες ροές μέσα στο 2019» είπε ο κ. Μηταράκης, παραδεχόμενος παράλληλα ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα camps των νησιών «έχει ξεφύγει» και δημιουργούν μεγάλο βάρος στις τοπικές κοινωνίες.

«Βρήκαμε πάρα πολλά σημεία που συμφωνούμε. Συμφωνούμε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου, η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών» τόνισε επίσης ο κ. Μηταράκης, και συνέχισε:

«Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών. Αυτά θα τα βάλουμε προτεραιότητες τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους. Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους».

Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, πως στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών -ένας κοινός στόχος με την περιφέρεια Αιγαίου.

Με τη σειρά του, ο κ. Μουτζούρης δήλωσε:

«Περιμένουμε απτά παραδείγματα και απτές εξαγγελίες τις επόμενες τρεις – τέσσερις ημέρες. Μετά από αυτό μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη και του ομιλούντος και όλων και περιμένουμε δείγματα -τι θα γίνει- για να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Μουτζούρης.

Γεραπετρίτης: Φυσιολογική η αγανάκτηση των νησιωτών – 20.000 μετακινήσεις προσφύγων

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «φυσιολογική» την αγανάκτηση των νησιωτών για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής και Ασύλου θα υπάρξουν σύντομα απτά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες και είπε πως είναι προφανές πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνικών αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό η απάντησή του κατά το σκέλος της δικής του αρμοδιότητας -και αφού θύμισε ότι πρωτίστως αρμόδιο είναι το νέο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο προϊστάμενος υπουργός- είναι ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία.

Και εξομολογητικά μιλώντας -όπως ο ίδιος είπε- ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι αυτό που αισθάνεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το νέο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών. Αντιλαμβάνεται την ανησυχία αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει -και το λέει μετά λόγου γνώσεως, όπως παρατήρησε- για πρώτη φορά μια κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά είπε ότι αυτή θα είναι της τάξεως των 20.000 ατόμων η αποσυμφόρηση των νησιών στο αμέσως προσεχές διάστημα και παράλληλα θα γίνεται εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τόνισε μάλιστα ότι η επιλογή των τόπων στην ενδοχώρα με τις ελεγχόμενες δομές είναι στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων. Η διαχείριση αυτή θα έχει χαρακτήρα προσωρινότητας, είμαστε σε μεταβατική φάση υπογράμμισε ο υπουργός.Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required