5 Ιαν 2020

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον δρ. πολιτικό μηχανικό του Ευπαλινείου, Κώστα Ζάμπα

Στη βράβευση του δρ. πολιτικού μηχανικού, κ. Κώστα Ζάμπα, προχώρησε η Ακαδημία Αθηνών, για το έργο του στο Ευπαλίνειο Όρυγμα. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην πανηγυρική συνεδρία της Πέμπτης, 19 Δεκεμβρίου 2019.

Πρόκειται για το βραβείο Δημητρίου και Μαίης Μαραγκοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για μελέτη αρχαιολογικού περιεχομένου με θέμα από την κλασσική ή ελληνιστική περίοδο στον κ. Κώστα Ζάμπα για την εργασία του «More light in the tunnel of Eupalinos» (Athenische Mitteilungen, Sonderdruck, band 131/132 - 2016/2017).




Είχαμε το προνόμιο να γνωρίσουμε από κοντά τον κ. Ζάμπα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης γνωριμίας του έργου αποκατάστασης του Ευπαλινείου, τη Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017. Αναγνωρίσαμε το πάθος του ανθρώπου και την αγάπη του για το μοναδικό αυτό έργο, το θαύμα της μηχανικής, αλλά και τον θαυμασμό του για τον Μεγαρίτη αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, στη διάρκεια της περιήγησης εντός της σήραγγας. Ευχαριστούμε την αρχαιολόγο κα Μαρία Βιγλάκη-Σοφιανού, διότι, πέραν της μεγάλης προσφοράς της στο έργο αποκατάστασης του Ευπαλινείου, μας μετέφερε την είδηση για τη βράβευση.



Ευπαλίνειο Όρυγμα

Το θαύμα της μηχανικής προκαλεί μέχρι τις μέρες μας με την τέλεια κατασκευή του

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα αποτελεί το μεσαίο τμήμα του υδραγωγείου της αρχαίας πόλης της Σάμου. Κατασκευάστηκε στο μέσο του 6ου αιώνα π. Χ. από τον Ευπαλίνο τον Μεγαρίτη και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας. Περιγράφεται με θαυμασμό ως το «Αμφίστομον όρυγμα» λόγω των δύο στομίων του από τον Ηρόδοτο, στον οποίο οφείλεται και η αναζήτηση του ορύγματος κατά τους νεότερους χρόνους και ο εντοπισμός του το 19ο αιώνα. Αφού προηγήθηκαν έρευνες Ελλήνων και ξένων μελετητών, το όρυγμα ερευνήθηκε ανασκαφικά κατά τα έτη 1971-1973 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. (Από το ενημερωτικό φυλλάδιο του υπουργείου Πολιτισμού).


Ο Κ. Ζάμπας παρουσιάζει το έργο αποκατάστασης του Ευπαλινείου Ορύγματος σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου

Από την περιήγηση, εντός της σήραγγας του Ευπαλινείου, με "ξεναγό" τον δρ. Κώστα Ζάμπα (24.4.2017)

Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"














Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required