12 Ιαν 2020

Το επικίνδυνο λεοντόψαρο εμφανίστηκε και στη Σάμο

Αυξάνουν και πληθαίνουν οι αναφορές για το  μικρό μεν, άκρως επικίνδυνο δε, Λεοντόψαρο, που εισέβαλε στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ο πληθυσμός του οποίου αυξάνεται διαρκώς. Το πανέμορφο, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο ψάρι, αποθανάτισε και στο νησί μας ο αυτοδύτης Αλέξανδρος Μαλαγάρης, σε κατάδυση που πραγματοποίησε με άλλους αυτοδύτες  σε ξέρα στο Κοκκάρι, η οποία όπως αναφέρει ονομάστηκε δικαιωματικά Ξέρα των Λεόντων, λόγω του πληθυσμού των λεοντόψαρων που πλέον την κατοικεί!

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.

Tο δυνητικά θανατηφόρο και άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και το 2015 εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος.

Ακόμα και αν δεν επιφέρει το θάνατο όμως το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.

Δείτε παρακάτω το βίντεο του Αλέξανδρου Μαλαγάρη από την κατάδυση στην Ξέρα των Λεόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required