24 Ιαν 2020

"Έφυγε" ο Κώστας Σοφούλης

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 83 ετών, ο  καθηγητής Κώστας Σοφούλης.

Ο Κώστας Μ. Σοφούλης γεννήθηκε στη Σάμο το 1937 και μεγάλωσε στην Αθήνα. 

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, βρίσκονταν τον περισσότερο καιρό στη Μυτιλήνη, που συνήθιζε να ονομάζει θετή πατρίδα του, αλλά ονειρεύονταν να γυρίσει πίσω στη Σάμο, όπου εδώ και πολλά χρόνια το είχε καταφέρει περνώντας, πλέον, τους περισσότερους δημιουργικούς μήνες το χρόνο με την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη.

Στα μαθηματικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αριστερού νεολαιίστικου κινήματος, και στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, κατέληξε στη φυλακή ύστερα από καταδίκη του Έκτακτου Στρατοδικείου ως ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", το "Βήμα" και τα "Νέα". Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Διετέλεσε Υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια Διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός Γενικός Διευθυντής. Το 1984 ανέλαβε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επί πέντε χρόνια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωσή του.

Διετέλεσε Βουλευτής του Νομού Σάμου κατά την τριετία 1993-96.
Δεν έπαψε να γράφει, μέχρι το τέλος. Έχουν κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία του:


(2017) Αναφορά στο αρχιπέλαγος, Γαβριηλίδης
(2017) Το ζυμάρι, Επίκεντρο
(2015) Η επιστροφή, Γαβριηλίδης
(2013) Το πανεπιστήμιο ως σχολείο, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
(2000) Για το σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο, Τυπωθήτω
(1997) Αντιστάσεις, Τυπωθήτω


Οι 2 τελευταίες συνεντεύξεις του, στον δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος» Μάνο Στεφανάκη, που περιέχουν πλήθος απόψεων για πολύ σημαντικά θέματα του τόπου μας, δημοσιεύθηκαν στα φύλλα της 26ης Οκτωβρίου και 14ης Δεκεμβρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required