23 Φεβ 2020

Νότης Μηταράκης: "...θα προχωρήσουμε στην κατάργηση της χρήσης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων..."

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News παραχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, όπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κατάργηση της χρήσης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη διαμονή μεταναστών. Κύρια σημεία της συνέντευξης ακολουθούν παρακάτω...

Ν. Μηταράκης: «Τα 5 ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει»
 
-Με τον κ. Teichmann είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση για την ανάγκη του σχεδιασμού των κοινών επιστροφών με την ΕΕ, καθώς και την ανάγκη της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη με ταχύτερη μετακίνηση από τα νησιά. Τόνισα εμφατικά ότι σήμερα, τα 5 ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης και αυτό πρέπει να αλλάξει.

-Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το μεταναστευτικό, τόσο για το 2020, όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Κρίσιμα θέματα που τέθηκαν στον διάλογο είναι η πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, η ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών και το ζήτημα της ανάληψης δράσεων για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη προστασίας των συνόρων, καθώς και τον ενισχυμένο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η Frontex για αυτόν τον σκοπό.

-H θέσπιση κοινών κανόνων επιστροφών αποτελεί μια σταθερή ελληνική διεκδίκηση. Μια διεκδίκηση που έχω θέσει επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις που είχα, μέχρι στιγμής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει το πολιτικό της βάρος για την πραγματοποίηση κοινών επιστροφών. Επίσης πρέπει να διευρυνθεί η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, που δέχθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί την συμφόρηση στα νησιά. Και έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως δημιούργησε την σημερινή κατάσταση.

-Η λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ. Όμως, δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Μαζί με το κλείσιμο των ανοικτών κέντρων θα προχωρήσουμε στην κατάργηση της χρήσης διαμερισμάτων και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στις πόλεις και τα χωριά των νησιών μας. Πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.

-Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους 6 μήνες. Δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα.

-Στα κλειστά κέντρα θα παραμένουν σε περιορισμό, όπως προβλέπει η νομοθεσία, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιστατικά εγκληματικότητας. Τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες. Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, και προς την Τουρκία.

-Η λειτουργία των νέων κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά θα έχει πολλές και άμεσες θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των τοπικών κοινωνιών. Αυτό πολύ απλά και πρακτικά σημαίνει ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών, αποκατάσταση της καθημερινότητας, καθώς θα απομακρυνθούν οι σημερινές άναρχες δομές από τις πόλεις και τα χωριά. Σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

-Στην ενδοχώρα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας. Οι θέσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη μεταφορά σε αυτές αιτούντων άσυλο από τα νησιά μας. Ειδικά στα νησιά, το μέτρο της αναγκαστικής ενοικίασης επιβλήθηκε ως απάντηση της Πολιτείας στο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για άμεση λύση.



-Υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες συνέβαλαν με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και σεβάστηκαν τον ρόλο τους και τους νόμους της πολιτείας. Όμως, υπάρχουν και οργανώσεις, οι οποίες με το προκάλυμμα της ΜΚΟ καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα του τύπου τα οποία κάνουν αναφορές ακόμη και για διασύνδεση μελών των ΜΚΟ με δίκτυα διακίνησης ανθρώπων. Δημιουργήσαμε το Μητρώο Μελών των ΜΚΟ, προκειμένου να μην είναι απρόσωπες. Ως κράτος δικαίου θέλουμε απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργίας τους. Ήδη, βρισκόμαστε σε διαδικασίας συλλογής των στοιχείων, τόσο των νομικών, όσο και των φυσικών προσώπων των Οργανώσεων, αλλά και των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεργάζονται με τις ΜΚΟ. Ο ορισμός του νέου Ειδικού Γραμματέα εμπλεκόμενων φορέων θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό στις ενέργειες μας. Σήμερα, είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι, δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα στην ελληνική επικράτεια και να θεωρεί εαυτόν υπεράνω νόμων.

-Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία για την εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αυξημένες ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποφυγή της αναχώρησης από τη γείτονα χώρα. Ευελπιστώ ειδικά σε καλύτερα αποτελέσματα από τις τουρκικές αρχές, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών και σε αυτούς που προμηθεύουν τις βάρκες, τα σωσίβια και τις μηχανές. Όμως, σε ό,τι αφορά στο θέμα των επιστροφών από τα νησιά μας προς την Τουρκία, μέχρι στιγμής, υπάρχει συνεργασία.




1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Το Ellis Island άνοιξε τις πύλες του το 1892 και μέχρι το 1954 υποδέχθηκε σχεδόν 12-15 εκατομμύρια μετανάστες από όλον τον κόσμο. Από εκεί περνούσαν από επιθεώρηση όσοι έφθαναν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος και η παραμονή στην Αμερική. Νησί ελπίδας, αλλά και απογοήτευσης, αφού όσοι δεν κατάφερναν να πάρουν τη μεταναστευτική άδεια επέστρεφαν δωρεάν στην πατρίδα τους με τα πλοίο που είχαν φτάσει ως εκεί. Μόλις έφτανε ένα πλοίο στη Νέα Υόρκη, εξετάζονταν από τους επιθεωρητές της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Δημόσιας Υγείας. Στο Ellis Island, τους αναλάμβαναν οι «γιατροί των έξι δευτερολέπτων», όπως είχαν ονομαστεί επειδή τόσα ήταν τα δευτερόλεπτα που χρειάζονταν για να διαπιστώσουν την κατάσταση της υγείας ενός μετανάστη. Μόνο μετά τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, εγκρινόταν ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Οι όροι για την άδεια παραμονής στην Αμερική ήταν ιδιαίτερα χαλαροί, αλλά βασικοί. Εκτός από ότι έπρεπε να είναι κανείς υγιής, έπρεπε να έχει και καθαρό ποινικό μητρώο. Έπρεπε επίσης να αποδείξει ότι είχε πάνω του τουλάχιστον 25 δολάρια με τα οποία θα επιβίωνε, χωρίς να χρειάζεται κρατικά επιδόματα. Την λύση τύπου Ellis Island σε κάποιο ξερονήσι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την απεχθάνεται η κυβέρνηση. Τι κρύβεται πίσω από την εμμονή τους να εποικιστούν τα νησιά με κάθε καρυδιάς καρύδια;;;

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required