5 Μαρ 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Υγειονομική βόμβα το νοσοκομείο Σάμου

Tον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Λέρου, κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. 

Σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία των νησιών βρίσκονται υπό κατάρρευση εξαιτίας και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο προσφύγων και μεταναστών. 

«Τα νοσοκομεία όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Οι μεταφραστές είναι άφαντοί και έτσι δεν μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να τους περιθάλψουν με ασφάλεια. Περίεργος ο ρόλος των ΜΚΟ που θα πρέπει να εξυπηρετούν τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νοσοκομεία με μεταφραστές. Τα νοσοκομεία έχουν καθημερινά μεγάλη προσέλευση στα Ιατρεία, τα ΤΕΠ από πρόσφυγες και μετανάστες και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν. Πολλές κλίνες των νοσοκομείων λειτουργούν αποκλειστικά για πρόσφυγες και μετανάστες (πχ Γυναικολογική, Παιδιατρική στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης).

Παρ’ ότι εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και κονδύλια. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η κατάσταση στο νοσοκομείο Σάμου έχει ως εξής:

Το νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί 32.000 μόνιμους κατοίκους και 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια το ακτινολογικό εργαστήριο έχει μείνει με ακάλυπτες βάρδιες, ενώ σοβαρή είναι και η έλλειψη νοσηλευτών. «Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς, από τις οποίες η μία είναι μετακινημένη από το Περιφερειακό ιατρείο του Μαραθοκάμπου και η άλλη υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο Βαθέως και εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική...Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει γιατρούς ΩΡΛ, πνευμονολόγους , παρά μόνο μία η οποία υπηρετεί στην ΜΕΘ, δεν έχει γαστρεντερολόγους...Στις περισσότερες βάρδιες απόγευμα και νύχτα υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο».


Πηγή: Έθνος


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Ντόπιος δύσκολα θα εξυπηρετηθεί. Προτεραιότητα έχουν οι λαθρομετανάστες, με τις ΜΚΟ να απειλούν για καταγελία στην UNHCR. Το πρόβλημα θα οξυνθεί αν ο μη γένοιτο έχουμε και κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required