30 Μαρ 2020

Μηταράκης προς δημάρχους νησιών: Βρείτε χώρους καραντίνας για νεοεισερχόμενους

Να υποδείξουν επειγόντως χώρους κατάλληλους για την παραμονή σε 14ήμερη καραντίνα όσων μεταναστών θα φτάνουν από τα τουρκικά παράλια μετά την 1η Απριλίου ζητά με επιστολή του προς τους δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως αποκαλύπτεται από το περιεχόμενο της επιστολής, που στάλθηκε στους δημάρχους Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Χίου, Ανατολικής Σάμου, Λέρου και Κω, παρατείνεται και τον Απρίλιο –αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- η μη δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου για τους νεοεισερχόμενους, παρά τη λήξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ίσχυσε για το μήνα Μάρτιο.

«Από 1η Απριλίου, παρά την λήξη της ΠΝΠ για την αναστολή υποβολής αιτημάτων ασύλου, δεν θα λειτουργήσει για λόγους δημόσιας υγείας η Υπηρεσία Ασύλου και κατά συνέπεια για το προσεχές διάστημα δεν θα είναι εφικτή η υποβολή αιτημάτων, από μετανάστες που εισέρχονται από 1η Απριλίου και μετά», αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος καλεί τους δημάρχους να του υποδείξουν άμεσα, και μέχρι την Τρίτη, 31 Μαρτίου, «οι βέλτιστες τοποθεσίες για παραμονή σε καραντίνα» των νέων αφίξεων μεταναστών. Αυτές μπορεί να είναι είτε σε δομές είτε σε ξενοδοχεία.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, διά περιφοράς, λόγω της πανδημίας, με τους δημοτικούς συμβούλους να καταθέτουν τις αποφάσεις τους γραπτώς.

Υπενθυμίζεται πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου, για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής του Ερντογάν με το άνοιγμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ανέστειλε για ένα μήνα τη δυνατότητα των νεοεισερχόμενων στη χώρα μεταναστών να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.

Με βάση την συγκεκριμένη Πράξη, όσοι εισήλθαν στη χώρα το μήνα Μάρτιο δεν μεταφέρονται στα ΚΥΤ των νησιών, αλλά κρατούνται χωρίς καταγραφή και μεταφέρονται σε κλειστές δομές στην ενδοχώρα με σκοπό την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης ή καταγωγής.

Η ΠΝΠ λήγει στις 31 Μαρτίου, αλλά όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής Μηταράκη, η αναστολή δυνατότητας αίτησης ασύλου παρατείνεται και τον Απρίλιο, επειδή δεν λειτουργεί η Υπηρεσία Ασύλου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Με αυτα τα δεδομένα, ο υπουργός ζητά από τους δημάρχους να του υποδείξουν χώρους για την προσωρινή παραμονή των νεοεισερχόμενους σε συνθήκες καραντίνας, μέχρι τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα,

Κατά της ΠΝΠ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εκπροσωπώντας τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν –εκ των οποίων η μία είναι έγκυος- και τα οκτώ ανήλικα παιδιά τους, ζητώντας την ακύρωσή της. Η αίτηση θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ


Πηγή: Έθνος



Μηταράκης προς δημάρχους νησιών: Βρείτε χώρους καραντίνας για νεοεισερχόμενους

Λόγω κορονοϊού παρατείνεται και τον Απρίλιο η αναστολή δυνατότητας ασύλου για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες, παρά τη λήξη του ΠΝΠ. Με επιστολή του στους δημάρχους ο υπουργός Μετανάστευσης ζητα να του υποδείξουν άμεσα χώρους καραντίνας Να υποδείξουν επειγόντως χώρους κατάλληλους για την παραμονή σε 14ήμερη καραντίνα όσων μεταναστών θα φτάνουν από τα τουρκικά παράλια μετά την 1 η Απριλίου ζητά με επιστολή του προς τους δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required